Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Utilaje pentru demolare

TAB Construct

18.01.2011
Dan Pavel; Mariana Patru
 TAB Construct
Putine sunt firmele de constructii din România care se pot lauda în domeniul demolarilor cu performantele înregistrate de catre TAB Construct, cu atât mai mult cu cât multe dintre acestea au fost obtinute în vremuri atât de dificile. Recunoscuta pentru seriozitatea sa si calitatea lucrarilor executate, TAB Construct a fost înfiintata în 1995 ca firma de constructii.
Dezvoltând contracte din ce în ce mai complexe, TAB Construct ajunge în scurt timp sa acopere toate lucrarile presupuse de o constructie noua. Astfel, în mod natural, începând cu anul 2005 dezvolta si un departament special de demolari, dotat cu suficiente utilaje si autocamioane pentru a transporta materialul rezultat si a pregati terenul pentru noi constructii.
De numele firmei se leaga lucrari importante precum demolarea fabricilor de pâine Titan si Spicul, a silozurilor de cereale Romcereal, a fabricii Sintofarm, a fabricii de textile Sighisoara sau a Lubrifin Brasov.
Succesul si recunoasterea pe care TAB Construct le-a obtinut într-un domeniu atât de dificil precum cel al demolarilor este simplu de explicat, ne spune domnul Liviu Taban, director general: "Suntem recunoscuti pentru profesionalism. Putem începe orice fel de demolare oricând este nevoie. Avem clienti cu care am lucrat de la începuturi si continuam sa colaboram, iar în relatia cu acestia seriozitatea si profesionalismul si-au spus cuvântul."

Unul dintre cele mai recente proiecte demarate de companie a fost demolarea complexului industrial Colorom Codlea, Brasov, acolo unde am facut si noi o vizita, în prag de sarbatori. Pe o vreme nu tocmai ideala se lucra de zor la darâmarea halelor fostului complex chimic Colorom, ce cuprindea odinioara 152 de cladiri, care se întindeau pe o suprafata de aproximativ 32 de hectare. În afara câtorva denivelari nimic nu aducea aminte de fostul parc industrial, construit cu multi ani în urma cu mult beton si fier, dar imposibil de adus în prezent la cerintele unor spatii comerciale moderne.
 Parcul de utilaje al firmei, asa cum era de asteptat, este compus dintr-o gama extrem de variata, care porneste de la excavatoare, buldozere, buldoexcavatoare, concasoare pentru reciclat materialele obtinute din demolari, graifere, încarcatoare frontale pe senile sau pe roti, camioane, autobasculante si inclusiv trailere pentru transportul utilajelor.

La Codlea au fost puse la lucru numai o parte din utilajele diviziei de demolari, aici fiind aduse si doua dintre cele mai recente achizitii ale departamentului de mecanizare, doua excavatoare Hyundai model 210 LC-7A HC de 24 de tone, respectiv 320 LC-7A  de 34 de tone.
Domnul director ne spune ca din experienta, poate afirma ca demolarile sunt poate cel mai ostil mediu de lucru pentru oameni, dar mai ales pentru utilaje. Din acest motiv, trebuie alese cu grija, al doilea criteriu în afara performantei fiind rezistenta acestora la sarcinile statice si mai ales dinamice ce pot aparea în timpul lucrului: "Utilajele sunt solicitate la maxim în momentul unei demolari. Pot fi echipate cu cupa sau ciocan de demolari, dupa necesitate. Fiecare dintre aceste echipamente induc anumite supraîncarcari specifice în corpul masinii. Aici de exemplu am avut parte de niste structuri de beton extrem de rezistente, armate cu bucati groase de otel. A trebuit sa lucram permanent la încarcare maxima. În astfel de cazuri, esti multumit nu numai ca predai lucrarea la timp si în parametrii prevazuti de contract, dar si de faptul ca utilajele au rezistat si nu trebuie sa faci investitii majore pentru a ajunge din nou la capacitate normala de lucru".

Desi au numai 500 de ore de functionare la activ, utilajele Hyundai, achizitionate de la dealerul Powerscreen Corporation au dovedit ca au calitatile necesare pentru a face fata provocarilor acestui mediu de lucru. "Pot fi folosite cu o varietate de atasamente indiferent ca este vorba de ciocan hidraulic, foarfece hidraulica sau cupa concasoare."
De fapt, locatia de la Codlea a fost un test extrem de dur pentru utilajele nou aduse, care a fost trecut de acestea fara probleme, acestea urmând sa fie în scurt timp transferate pe alt santier, unde o vor lua de la capat. Pentru astfel de conditii dure de lucru, însa calitatea utilajului nu este suficienta, service-ul facând de multe ori diferenta.
În afara interventiilor periodice prevazute în cartea tehnica, care trebuie facute totdeauna la timp, mai ales daca tinem cont de solicitarea organelor de lucru, oricând în astfel de activitati poate interveni neprevazutul. Cel mai adesea, datorita materialelor demolate, se poate sectiona un furtun hidraulic. În astfel de situatii, deoarece de obicei se lucreaza 24 de ore din 24, service-ul trebuie sa intervina rapid, sa fie disponibil zi si noapte. Din acest motiv, TAB Construct nu lucreaza decât cu firmele importatoare capabile sa ofere un service de calitate si rapid.

Excavator pe senile Hyundai R210LC-7A HC
* Motor CUMMINS QSB6.7 (racit cu apa , 6 cilindri în linie, injectie directa, turboalimentat)
* Sistem hidraulic cu doua pompe cu capacitate variabila (2x222 l/min);
* Actionare de tip integral hidrostatic cu motor cu piston axial si frâna de siguranta cu discuri umede;
* Trenul de rulare include: cadrul central de tip X sudat integral, cadrele senilelor cu sectiune consolidata de tip cheson, role lubrifiate, role de întindere, reglaje pentru senile cu arc pentru absorbirea socurilor, precum si senile cu saboti dubli sau tripli;

Configuratie tehnica

* Putere motor     151 CP
* Greutate operationala maxima    23.730 Kg
* Capacitate cupa standard    1,.35 mc
* Brat standard    5.680 mm
* Balansier standard    2.920 mm
* Adâncime maxima de sapare    6.550 mm
* Latime senila standard    800 mm


Excavator pe senile Hyundai model R320LC-7A
* Motor CUMMINS QSC (racit cu apa , 6 cilindri în linie, injectie directa, turboalimentat)
* Sistem hidraulic cu doua pompe cu capacitate variabila (2x260 l/min);
* Actionare de tip integral hidrostatic cu motor cu piston axial si frâna de siguranta cu discuri umede;
* Trenul de rulare include: cadrul central de tip X sudat integral, cadrele senilelor cu sectiune consolidata de tip cheson, role lubrifiate, role de întindere, reglaje pentru senile cu arc pentru absorbirea socurilor, precum si senile cu saboti dubli sau tripli;

Configuratie tehnica

* Putere motor    262 CP
* Greutate operationala maxima    35.900 Kg
* Capacitate cupa standard    2,10 mc
* Brat standard    6.450 mm
* Balansier standard    3.200 mm
* Adâncime maxima de sapare    7.370 mm
* Latime senila standard    600 mm
Anul XII, nr. 142, dec 2017
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, Mai 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

NEXT AUTO, Noiembrie 2017
 
NEXT AUTO, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 
 
 

PARTENERI