Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
SAMOTER - ULTIMA ORA

O expozitie mica, dar cu multa energie

17.03.2011
Dan Pavel; Madalina Dragomir
 O expozitie mica, dar cu multa energie
Cea mai mica dintre cele trei mari expozitii anuale europene, Samoter, gazduita de catre frumosul oras Verona este singura care este localizata chiar înauntrul orasului, si nu la margine. Un avantaj: poti ajunge usor din orice punct al orasului si este si aproape de centrul istoric, cunoscut prin imensul amfiteatru roman ARENA, care de 2000 de ani functioneaza fara pauza, dar si de faimosul balcon al Julietei.
Desi datorita pozitionarii nu se bucura de spatii expozitionale prea mari, Samoter reprezinta un reper important pentru industria italiana de camioane si utilaje de constructii. Aspectul sau de expozitie nationala este subliniat si de faptul ca majoritatea producatorilor de masini europeni sunt reprezentati în standuri de catre dealerii si directorii italieni. În acest context, ne asteptam ca Samoter 2011, desfasurat înca pe fondul crizei economice ce bântuie Europa de trei ani sa fie o expozitie fara lansari spectaculoase si fara noutati. Cei care nu au venit la aceasta expozitie datorita acestei motivatii, au avut ce regreta, deoarece s-a dovedit înca o data cât de puternica si creativa este aceasta industrie a masinilor din constructii. Expozitia a abundat de noutati, unele dintre ele cu adevarat deosebite, iar pentru prima data în istoria ei, nici un producator de camioane de constructii nu a lipsit.

Normele de poluare numite complicat INTERIM TIER 4 AND  STAGE IIIB, pentru a acoperi si standardele americane vor începe sa intre treptat în vigoare începând cu anul 2012, complicând viata constructorilor de utilaje. Acestea se apropie de clasicul EURO 4 de la camioane, care a impus sistemele de filtrare si reducere a gazelor arse si noxelor EGR si SCR. Primul producator care a dotat utilajele sale cu noile motoare extrem de nepoluante dar si de complicate a fost CNH, daca tinem cont de comunicatele de presa.
Utilajele hibride au aparut si ele, dupa lansarea în productia de serie de anul trecut a primului model de la Komatsu , dar înca vorbim de faza de prototipuri. În schimb, utilajele cu motor electric câstiga din ce în ce mai multi sustinatori, mai ales în cazul celor de mare capacitate.

Competitia Samoter Innovation, lansata pentru prima data în anul 1964 este deja recunoscuta international prin faptul ca permite promovarea cu adevarat a celor mai avangardiste idei din domeniul constructiei de masini. În acest an, laureatii au fost italienii de la Merlo cu modelul PANORAMIC P 41.7 Hybrid, un stivuitor multifunctional cu brat telescopabil si alimentare mixta, Liebherr cu noul încarcator LIEBHERR ER 934 cu motor electric si statia de beton MMX3500 de la SIMEM. O mentiune speciala a primit si Mantovanibenne, datorita sistemului sau de demolare mixt dotat cu un cilindru hidraulic special ce mareste puterea de rupere, acesta având un randament la fel de bun ca si acela al foarfecilor de taiere si pulverizatoarelor mai mari.

Standul AMMANN a cuprins noua sa gama de finisoare de asfalt, cu grinzi ce încep de la sub un metru latime, special create pentru trotuare si pâna la cele mai mari. În cadrul aceluiasi stand am putut vedea cea mai mare statie de asfalt mobila din lume, dar si un otel special creat de catre specialistii firmei, ce asigura o rezistenta unica la abraziune.
Producatorul faimosului Hardox, suedezii de la SSAB au venit cu câteva noutati, precum placi de otel cu grosimea de 0,5 mm extrem de rezistente, dar si cu un întreg know-how destinat utilizatorilor de astfel de oteluri, acestia fiind nu numai sfatuiti de catre specialistii firmei, dar putând accesa automat programe speciale prin care sa aleaga cel mai bun otel pentru aplicatia fiecaruia.
Producatorul de masini cu autoîncarcare destinate producerii de betoane de diferite calitati, italianul Fiori a adus în premiera mondiala un utilaj ce poate nu numai doza exact materialele din componenta unei sarje de beton, inclusiv aditivii, dar care poate oferi imediat un raport pe hârtie sau electronic în care sunt mentionate toate calitatile si mai ales cantitatea de beton pregatita, inclusiv reteta detaliata.
Producatorul Sany a fost prezent cu un stand bine pregatit, ca de obicei, directorii firmei din Europa anuntând pentru primavara acestui an deschiderea în Germania a primei fabrici proprii pe teritoriul batrânului continent. Chiar în fata lui, standul CIFA-Zoomlion cu pompele sale de beton întinse ne aducea aminte ca ofensiva producatorilor chinezi pe piata europeana nu s-a oprit, ci doar a îmbracat noi forme.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI