Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Super masini

Uimitoarele autospeciale de la Star West

22.03.2011
Dan Vasile
Uimitoarele autospeciale de la Star West
Societatea Star West cu sediul central în Oradea, distribuitor al marcii
germane Wiedemann Reichhardt, companie specializata în producere de masini destinate serviciilor publice ofera pentru serviciile de administratie publica o gama unica de autospeciale destinate desfundarii, curatarii, transportului materialelor reziduale si dejectiilor din sistemele de canalizare publice.
În functie de complexitatea lucrarilor, autospecialele Wiedemann Reichhardt pot fi dotate pe lânga sistemul clasic de aspirare si circuitul de spalare cu jet de apa sub presiune, cu sistem automat de recirculare a apei uzate. Aceste sisteme, prin intermediul unui set special de filtre, reutilizeaza apa uzata din rezervorul de vidanja, astfel se economiseste apa, se elimina timpii pierduti pentru deplasarea autospecialei la realimentare cu apa curata si creste eficienta utilizarii autospecialei, timpul efectiv lucrat si se economiseste carburant.

Sistemul de spalare cu jet de apa sub înalta presiune, prin intermediul unui furtun DN32 cu lungimea maxima de 180 m, asigura curatarea, spalarea si desfundarea canalelor datorita unui cap metalic de penetrare, atasat furtunului. Acesta are prevazute o serie de duze ceramice, de înalta rezistenta, prin care apa jetul de apa atinge si 175 bar. În functie de tipul materialului ce trebuie îndepartat din sistemul de canalizare, sau în functie de tipul de obturare a canalului, fiecare autospeciala este livrata cu un set de capete de curatare, interschimbabile, de diferite diametre si pentru diverse aplicatii de îndepartare sedimente si depuneri de nisip, pietris, grasimi, samd. De asemenea jetul de apa are o dubla utilizare, îndepartarea obstacolelor si penetrarea blocajelor totale din sistemele de canalizare, precum si curatarea, spalarea peretilor acestora.

Autospecialele au rezervoare compartimentate, un compartiment pentru reziduurile colectate din sistemul de canalizare, cu rezervor pentru apa utilizata la curatare si un rezervor de apa curata.
Randamentul realizat, depinde si de gradul de satisfactie al operatorilor, astfel fiecare masina are un compartiment special destinat depozitarii si uscarii echipamentului de lucru, astfel ca echipamentele de lucru pot fi utilizate din nou, uscate si încalzite. Mai mult exista în lateralul masinii un robinet cu apa calda si apa rece pentru spalarea pe mâini ori de câte ori este nevoie.
Orasul Sibiu a devenit un etalon si dovada vie ca atunci când vine vorba de administratia publica si de companiile furnizoare de servicii lucrurile pot merge bine si în România, iar Compania Apa Canal SA Sibiu sustine din plin aceasta idee.
Înfiintata în 1998, compania apartine Consiliului Local Sibiu si asigura servicii de apa si canal nu numai pentru municipiul Sibiu ci si pentru Fagaras, statiunea Paltinis, orasele Cisnadie, Avrig si Ocna Sibiului, comunele Cristian, Sura Mica, Sura Mare, Sadu si Selimbar.

Începând cu anul 2005 compania Apa Canal Sibiu a demarat prin accesarea de fonduri europene proiectul ISPA pentru "Modernizarea sistemului de alimentare cu apa si al apei uzate în municipiul Sibiu", dar si pentru modernizarea statiei de epurare a orasului.
Pentru derularea proiectului în conditii optime a fost prevazuta si achizitia de utilaje noi. Reprezentantul companiei Apa Canal Sibiu a declarat: "Un aspect important al acestui proiect a fost partea de reabilitare a sistemului de canalizare, pentru ca proiectul a fost avizat si pe partea de masuri de protejare a mediului. Ca si cerinte în dosarul de licitatii au fost si existenta unui laborator de pierderi, autolaborator pentru  inspectia video a canalelor si o autospeciala performanta pentru curatare si întretinere retele de canalizare."

Partenerul ales pentru furnizarea utilajelor pentru canalizari a fost societatea Star West din Oradea, distribuitor al recunoscutei marci de utilaje pentru servicii publice Wiedemann Reichhardt. Primul utilaj ales a fost o autospeciala combinata cu recirculare a apei, o combinatie între vidanja, spalator cu jet de înalta presiune si un sistem complex de filtrare si recirculare a apei uzate
Domnul Octavian Petrut, general manager al Star West a subliniat avantajele alegerii unui astfel de utilaj "O companie de talia SC Apa Canal Sibiu trebuie sa îsi aleaga o tehnologie pe masura pentru a-si acoperi nevoile. În plus pe termen lung viitorul este al sistemelor de recirculare pentru ca resursele naturale vor fi din ce în ce mai scumpe si mai putine, iar aceste sisteme vor asigura un randament mult mai bun prin faptul ca folosesc semnificativ mai putina apa si astfel se vor reduce si costurile companiei."
Dotate cu doua rezervoare, unul pentru vidanja si celalalt de apa curata pentru jet, aceste autocisterne nu sunt alimentate decât o singura data pe zi, ceea ce se traduce printr-o economie uriasa de timp pentru operator si un randament mai bun. În plus, optional, aceste utilaje pot fi livrate cu un sistem care separa materia organica de cea minerala, ceea ce prezinta un alt avantaj important, si anume acela de a putea goli materia minerala din rezervorul de vidanja si la punctele de depozitare a deseurilor.
Producatorul Wiedemann Reichhardt are o reputatie solida pe piata utilajelor pentru servicii publice, primele masini cu sistem de recirculare a apei fiind fabricate în Germania în 1976. "Prima masina fabricata cu acest sistem de recirculare, functionala si în prezent, a fost cumparata de la utilizator si expusa la sediul central al firmei.

Producatorul german s-a specializat pe fabricarea autocisternelor cu recirculare a apei, astfel ca ofera cea mai noua si moderna tehnologie în domeniu, iar masinile sunt dintre cele mai performante."
Pentru a putea face fata unui sistem de canalizare care numara 330 km de conducte numai în Sibiu, dar si împrejurimi au fost achizitionate patru astfel de autospeciale, iar reprezentantul companiei Apa Canal Sibiu s-a aratat încântat atât de calitatea utilajelor livrate de Star West, cât si de relatia foarte buna dezvoltata cu firma din Oradea de-a lungul anilor. "Am achizitionat primul echipament Wiedemann Reichhardt acum 7 ani si suntem extraordinar de multumiti. Ne-a fost de un mare ajutor si s-a simtit în momentul în care am început sa lucram cu el un salt foarte mare, o evolutie. Acum o strada este curatata în numai doua zile, comparativ cu o saptamâna, cât ne lua utilizând masinile vechi si munca manuala. "

Directorul tehnic al Star West, domnul Szilagyi Ferencz ne-a explicat pe scurt care sunt avantajele utilizarii unei astfel de autospeciale: "Autospeciala este echipata cu doua furtune de înalta presiune DN32 de 180m si DN13 de 60m si cu un furtun de aspiratie DN125 de 25 m, dintr-o singura bucata, depozitat pe un tambur cu actionare hidraulica. Sistemul de vidanjare si cel de spalare cu jet de apa sub presiune, pot fi operate simultan, de pe un brat pivotant si telescopic. Astfel un singur operator poate introduce în caminul colector al canalului, furtunul de presiune si furtunul de aspiratie, direct de pe brat, fara sa fie nevoie de operatori care sa prelungeasca furtunul de aspiratie prin mufarea a noi tronsoane de furtun. Un alt avantaj important este eliminarea uzurii furtunului prin tragerea pe jos, pe asfalt, de catre operatori a tronsoanelor, deoarece furtunul de aspiratie si inclusiv cel de presiune este coborât direct de pe bratul pozitionat deasupra punctului de lucru. O alta caracteristica tehnica importanta este debitul de apa furnizat de pompa de presiune, max. 391 l/min, debit care asigura spalarea si transportul depunerilor din canale. Iar presiunea realiza de pompa, asigura înaintarea capetelor de spalare prin canale si spargerea eventualelor blocaje. Autospeciala mai este echipata cu microfon si camera de luat vederi night vision, pentru a ajuta soferul sa pozitioneze masina si sa urmareasca diversele etape ale procesului de lucru.
Masina mai are si alte dotari care ajuta operatorii echipamentului, cum ar fi: sistem de afisare si diagnosticare erori, sistem de gresare automata, macara pentru ridicarea capacelor de canal, far proiector pentru zona de lucru, ghidaj inferior si superior pentru furtunul de presiune, precum si multe spatii de depozitare închise, pentru scule si materiale."
Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

NEXT AUTO, Noiembrie 2017
 
NEXT AUTO, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 

 
 

PARTENERI