Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Aniversare Komatsu

90 de ani de istorie a calitatii

12.04.2011
Dan Pavel; Madalina Dragomir
90 de ani de istorie a calitatii
Komatsu este unul dintre cei mai mari si renumiti producatori la nivel mondial de utilaje destinate activitatii de constructii, minerit si industriale.
Fondat în anul 1921 brandul Komatsu este acum cunoscut pe toate continentele, dar întotdeauna a respectat principiul "calitate si încredere" la cele mai înalte standarde când vine vorba de performanta, tehnologie, siguranta si protectia mediului pentru aceasta industrie.  

De la începuturi...
Istoria Komatsu a început în anii ‘30, odata cu producerea primului tractor pentru activitati agricole. Acestuia i-a urmat în 1947 primul buldozer D50-1. Astazi, Komatsu produce utilaje care se preteaza celor mai diversificate aplicatii din constructii, industria miniera si din domeniul industrial. Activitatea Komatsu nu se opreste însa aici. Înca din 1948, Komatsu a început productia primelor motoare Diesel, astfel ca astazi majoritatea utilajelor sunt dotate cu motoare Komatsu de ultima generatie. 

În nenumarate rânduri, Komatsu a fost un promotor în crearea de tehnologii performante pentru industria utilajelor de constructii. Masinile de exceptie, unele dintre ele intrând prin performantele lor direct în Cartea recordurilor, reprezinta un vârf al tehnologiei Komatsu. Astfel, în anul 1995 a fost construita cea mai mare basculanta din lume, Komatsu 930E, fiind urmata de producerea primului si celui mai mare încarcator frontal din lume actionat mecanic în anul 1999, modelul WA1200. Implementarea sistemului AHS (autonomous haulage system) pe basculantele mari, de cariera, care permite efectuarea operatiunilor fara operatori în conditii de maxima siguranta si productivitate, introducerea pe piata în 2005 a tehnologiei "ecot3" de emisii poluante, chiar înainte ca aceasta sa devina standard în CE, introducerea pe piata în 2008 a primului excavator hibrid pe senile PC200, reprezinta alte repere importante alte capacitatilor tehnologiei Komatsu. Totodata, în anul 2000, Komatsu a revolutionat piata de profil prin introducerea primului sistem de monitorizare prin satelit al utilajelor, Komtrax. Acesta este considerat cel mai performant sistem de monitorizare si gestionare a datelor descarcate prin intermediul satelitului de la echipamentele KOMATSU. În lume, mai mult de 210.000 de echipamente furnizeaza zilnic informatii catre posesorii lor.      

...pâna la unul dintre cele mai puternice brand-uri de renume mondial!
În prezent Komatsu Ltd. numara aproximativ  40.000 angajati în întreaga lume, cifra la care se adauga angajatii firmelor distribuitoare Komatsu din întreaga lume. În grupul Komatsu sunt 144 companii proprii care activeaza pe toate continentele, promoveaza si comercializeaza aceste echipamente si care lucreaza împreuna la consolidarea si îmbunatatirea permanenta a tuturor produselor si serviciilor de sub umbrela brand-ului Komatsu. De asemenea, Komatsu este liderul mondial în productia de excavatoare hidraulice. Numai în ultimii 7 ani a livrat în întreaga lume nu mai putin de 460.600 de utilaje, din acestea, 220.200 fiind excavatoare hidraulice.

În România, societatea MARCOM RMC’ 94 este distribuitor unic al utilajelor Komatsu. Activitatea societatii cu sediul central în orasul Otopeni din apropierea municipiului Bucuresti a început în anul 1992. În prezent, cu o flota impresionanta de vehicule destinate activitatii de service si vânzari, societatea MARCOM acopera eficient întreg teritoriul tarii. 
Domnul Constantin Marcu, Director General al societatii MARCOM RMC’ 94 declara "avem în jur de 50 de autovehicule destinate activitatii de service în permanenta miscare, acestea trebuind sa asigure buna functionare a celor aproape 2.900 de utilaje Komatsu vândute pe teritoriul României. Rapiditatea interventiilor si scaderea spectaculoasa a timpilor de imobilizare se datoreaza si sistemului Komtrax, care este instalat pe aproape 1.000 de utilaje."    
Constantin Marcu, Director General al societatii MARCOM RMC’ 94: "tehnologia, imaginea de utilaj rezistent, productivitatea excelenta si consumul redus de carburant - caracteristici cheie ale
utilajelor Komatsu, dar si seriozitatea oamenilor care le-au realizat si care asigura functionarea lor în întreaga lume au adus aceasta marca pe primele locuri pe toate pietele de profil din lume"

Masini si Utilaje: Japonia a cucerit piata comerciala a lumii prin produsele sale electronice si prin industria automobilistica. De asemenea, prin marca Komatsu a ajuns sa se impuna pe majoritatea pietelor de pe întreg mapamondul. Considerati ca spiritul japonez: corectitudine, munca asidua, perfectionism, creativitate... se simte si în utilajele Komatsu?
Constantin Marcu: Într-adevar, Japonia a cucerit piata prin produsele sale, dar nu numai cele electronice si din industria automobilistica, ci si din domeniul industrial. Din aceasta categorie fac parte utilajele Komatsu, utilaje care se caracterizeaza printr-un înalt grad de tehnicitate, înglobând tehnologiile cele mai avansate din domeniu, care permit realizarea de costuri de productie cât mai mici (consum redus de carburant, cheltuieli cu mentenanta echipamentelor cât mai reduse) si care duc la productivitati excelente. Aceste performante se regasesc la toate produsele japoneze si drept urmare, calitatile cu care se mândreste societatea japoneza, printre care: corectitudinea, munca asidua, perfectionarea continua, creativitatea au contribuit semnificativ la dezvoltarea permanenta a acesteia. 

M&U: Komatsu este lider pe numeroase piete internationale mari, chiar si în anii de criza economica reusind sa câstige cote de piata importante. Care sunt ingredientele acestui succes? 
C.M.: Tehologia, imaginea de utilaj rezistent, productivitatea, calitatea serviciilor aferente,  reprezinta câteva cerinte importante ale  cumparatorilor de utilaje de pe toate continentele si pe care utilajele Komatsu le indeplinesc cu succes. 

M&U: Putem vorbi de o scurta istorie în cifre a marcii Komatsu în România?
C.M.: Desi anul acesta Komatsu împlineste 90 de ani de activitate, trebuie tinut cont ca în România piata comerciala, în conceptul actual, s-a deschis de aproximativ doua decenii.
Istoria Komatsu în tara noastra a început în anul 1999, când MARCOM a devenit distribuitor autorizat Komatsu, anterior neexistând nici un alt distribuitor în România. Istoria locala începe în anul 1999, cu cele mai vechi utilaje  Komatsu vândute de MARCOM, care au lucrat si lucreaza în cariera de rigips de lânga Turda. Aceste echipamente au fost livrate în decembrie 1999. De atunci,  MARCOM a vândut în România aproximativ 2.900 echipamente Komatsu.

M&U:  Electronica a reprezentat totdeauna unul din punctele forte ale tehnologei nipone. Care sunt avantajele oferite de catre marca Komatsu utilizatorilor, din acest punct de vedere?
C.M.: Produsele Komatsu nu se bazeaza nu numai pe performante în domeniul mecanicii si hidraulicii pentru a fi productive si eficiente, ci se bazeaza si pe electronica industriala înglobata în tehnologia lor, care permite realizarea sistemelor de comanda si control cu o acuratete deosebit de ridicata. În felul acesta, comenzile transmise de opera-torul masinii sunt realizate întocmai de catre utilaj, în procesul de productie. Tocmai din acest motiv utilajele Komatsu sunt apreciate pentru manevrabilitatea deosebit de usoara si precizia foarte ridicata în executarea operatiunilor ce se impun în procesul tehnologic. Un alt punct forte este reprezentat de sistemul de monitorizare prin satelit, Komtrax, care permite verificarea permanenta a modului de lucru al utilajelor si care pune la îndemâna utilizatorilor cele mai bune si usoare metode de crestere a productivitatii, de scadere a costurilor de productie si de crestere a profitului proprietarilor lor.
De asemenea, Komatsu are marele avantaj de a avea si o divizie de electronica industriala care pune la îndemâna constructorilor de masini o vasta experienta în domeniu si care a contribuit decisiv la dezvoltarea sistemului de monitorizare prin satelit. Fara aceasta electronica nu ar fi putut fi dezvoltata aceasta tehnologie de vârf, care aduce clientilor din întreaga lume beneficii de neegalat.

Gama de utilaje Komatsu
Este distribuita pe trei categorii principale de produse: 
* echipamente Utility - mini si midi excavatoare, mini încarcatoare multifunctionale, buldoexcavatoare, încarcatoare frontale compacte, motostivuitoare si electrostivuitoare
* echipamente Construction - excavatoare hidraulice pe senile si pe pneuri, încarcatoare frontale, buldozere, basculante rigide si basculante articulate, concasoare mobile 
* echipamente Mining, de mare capacitate - excavatoare hidraulice, încarcatoare frontale, buldozere si basculante.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI