Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Kleemann - EVO Technologie

Concept nou al fluxului de material, cheie pentru o productie mare

12.04.2011
Cornelia Rotaru; Dan Vasile
Concept nou al fluxului de material, cheie pentru o productie mare
Noua generatie EVO a concasoarelor mobile cu impact Kleemann reprezinta un pachet de inovatii tehnice.
Īn comparatie cu multe presupuse "noutati" din bransa, firma Kleemann prin dezvoltarea masinilor MR 110 si MR 130 impune noi standarde īn acest domeniu. "EVO" reprezinta o evolutie tehnica efectiva īn toate grupele functionale ale masinilor. "EVO"este un convingator progres īn sensul productivitatii eficientei si  al rentabilitatii. Prin dezvoltarea competentelor fundamentale cāstigate īn carierele cu statii fixe si a experientei de decenii īn fabricarea concasoarelor mobile, s-a nascut nu numai inovarea fiecarui subansamblu, ci si un nou concept pentru fluxul de material prin instalatie.

Nici o īngustare - "stenoza" - īn latimea de curgere a materialului
Noul concept al fluxului de material evita consecvent orice īngustare a debitului pietrei prin toata instalatia, orice obstructie/stenoza īn curgere. Un exemplu este jgheabul extractor de sub concasor, care este cu 100 mm mai lat ca latimea de iesire din concasor. Mai mult, banda principala de evacuare este cu 100 mm mai lata fata de jgheabul extractor. Astfel materialul este transferat repede si cu atentie din zona critica de curgere care se afla sub orice concasor. Capacitatea de curgere marita reprezinta un nivel de uzura redus. Dar fluxul materialelor a fost īmbunatatit si la intrarea īn concasor. Latimea alimentatorului si a ciurului de presortare, sunt corelate cu deschiderea de alimentare a concasorului astfel īncāt sa se asigure o curgere uniforma si pe toata latimea īn concasor. Aceste lucruri nu se vad, dar se "simt" īn functionare. Cu alte cuvinte, rentabilitatea se traduce prin productie mare, cost redus pentru piese de schimb, manopera si carburanti.
Acest sistem de curgere "deschis" asigura pentru concasorul MR 110 cu latimea de 1.100 mm o productie de peste 350 t/h iar la concasorul  MR 130 cu latimea de 1.300 mm o productie de peste 450 t/h.

Presortare activa = productie ridicata si uzura redusa.
Pentru un bilant de cost efectiv superior, presortarea cu un ciur vibrator cu doua etaje, separat fata de alimentator, cu reglaj independent de vibratie, care asigura  efectiv calitatea presortarii, reprezinta o "specialitate" Kleemann. Īn instalatiile EVO au fost īmbunatatiti, separat, parametrii de vibrare pentru alimentator si separat pentru ciur, precum si geometria fluxului de by-pass pe sub concasor, astfel īncāt zonele sensibile din orice instalatie mobila de concasare - intrarea, iesirea si  ocolirea concasorului - au fost "descatusate", aducānd astfel o contributie importanta la ridicarea productiei si a reducerii uzurilor.

Forma noua a ciocanelor = optimizarea uzurii
EVO Technologie contine īnsa multe alte inovatii. Prima este noul concasor impactor seria SBH. Aici sunt inovatii īn geometria camerei de intrare care īmbunatateste circulatia materialului īn zona de lovire a rotorului. Astfel poarta de intrare - distribuire, constituita dintr-o "perdea" de  lanturi si lamele din cauciuc, poate fi reglata pe īnaltime, hidraulic prin telecomanda. De asemenea remarcabila este noua forma "C" a ciocanelor, cu proprietati de uzura īmbunatatite, la care muchiile ramān mereu ascutite si asigura forma calitativa a produsului pe o mai lunga durata de utilizare.
Totodata ciocanele sunt montate cu un sistem de pene, foarte comod, operatiunea de schimbare-īntoarcere facāndu-se rapid, prin eliberare si ridicare (nu prin extragere laterala) ceea ce duce la o disponibilitate ridicata a instalatiei.
Reglarea fantei de spargere = integral hidraulic cu stabilire automata a referintei zero
O alta importanta contributie la timpul de disponibilitate al instalatiei si la calitatea produsului final, o reprezinta noul sistem, integral hidraulic, de reglare - control automat al fantei de spargere.
Prin acest sistem se poate regla fanta nu numai prin oprirea instalatiei si activarea sistemului electronic de control, ci si īn timpul lucrului, cu rotorul pornit, se poate stabili punctul de referinta "zero" si setarea deschiderii fantei de spargere. Astfel oprirea, deschiderea unei porti de vizitare si masurarea manuala a fantei dintre ciocane si falcile de spargere nu mai sunt necesare.

Antrenare directa = randament si flexibilitate
Randament deosebit este asigurat de eficienta conceptului de antrenare directa a rotorului. Motorul diesel de noua generatie, transmite puterea fara pierderi printr-un ambreiaj hidraulic robust si o transmisie cu curele la volanta rotorului concasorului. Acest concept face posibila si reglarea turatiei rotorului īn trepte. Astfel instalatiile pot fi utilizate eficient īn cariere sau pentru reciclarea materialelor de constructii, care sunt foarte neomogene si necesita reglaje adecvate.

Calibrare finala a produsului
Pentru obtinerea unui anumit produs final se poate utiliza un ciur final de sortare, cu sau fara recirculare a refuzului, o solutie traditionala la Kleemann.
Acum, foarte important pentru productivitate si calitate este noul ciur cu capacitate marita cu 45%.
Astfel se poate obtine un produs final cu dimensiunea impusa peste 35 mm fara reducerea  productivitatii, īn circuit īnchis sau cu depozitarea refuzului īn halda.
Īn concluzie "a sparge piatra" este un proces simplu dar pentru obtinerea granulometriei, a formei si curateniei agregatului impus de normele fabricarii betonului sau mixturii asfaltice e necesar mult mai mult: presortare efectiva a sterilului, control inteligent al fluxului pentru alimentare optima, reglare variabila a concasorului, sortare finala de calibrare cu recirculare. Īn toate aceste directii, Kleemann - EVO prezinta inovatii concretizate īn eficacitate si randament economic.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI