Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Hârtia sau realitatea

Ec. IULIU CIOBANU

12.05.2011
Între cele doua repere au de ales în momentul de fata cei care mai pot fi numiti jucatori activi în minunata economie de piata romaneasca. Alegerea este teoretic usor de facut, pe hârtie fiind puse planurile de viitor din diverse domenii, numai ca punerea acestora în practica în aceasta tara poate fi uneori imposibila. Si astfel apar diferente între prezentari, planuri, statistici, reportaje si realitatea rece si dura, diferente care pot fi fatale pentru cei care iau decizii pripite si lipsite de pragmatism.

Exemplificarea diferentelor poate fi facuta foarte usor pentru oricine are o minima capacitate de analiza pe termen lung. Vedem în sectorul imobiliar o crestere a numarului de autorizatii eliberate de autoritatile locale dar trebuie sa vedem si faptul ca nici macar un perete nu se construieste, mai mult, dezvoltatorii se lupta cu insolventa si putini sunt cei care mai reusesc sa-si prelungeasca agonia. Mentinând domeniul de constructii, dar cel legat de drumuri de aceasta data, vedem sute de kilometri de autostrazi pe hârtie si nici un metru de asfalt în fata masinilor noastre. La fel se poate mentiona o lista lunga de propuneri pentru parteneriate publice private care vor avea în cel mai bun caz o finalizare în încheierea unor contracte care se vor rupe la prima renegociere între parti din cine stie ce cauze.

Marile asteptari ale domeniului auto pentru acest an au fost maturate de valul tsunami din Japonia, livrarile tuturor producatorilor fiind afectate de lipsa componentelor.
Pentru oricare din domeniile enumerate mai sus, necesitatea numarul unu este finantarea. Si aici ajungem la sistemul financiar care în aceste momente reactioneaza într-un mod care pe multi îi debusoleaza. Desi lipsa de lichiditate atât de des invocata s-a dovedit, asa cum am subliniat în câteva articole, a fi prezenta doar la nivel declarativ, cei care au nevoie de o finantare în acest moment înca întâmpina greutati. Selectia naturala s-a aplicat peste tot în aceasta lume si cei mai puternici au ramas în picioare, ca întotdeauna. Numai ca o parte din ei au nevoie de investitii rapid, nu pot aplica una din reguli, aceea de a face întotdeauna afaceri cu banii altora. În acest caz cu cei ai bancilor. La rândul lor bancile au nevoie de un suflu nou, de o noua perspectiva care sa schimbe imaginea permanentei lupte pentru restructurarea cheltuielilor si a creditelor neperformante. Dar tot ce au putut scoate nou pe piata a fost minunatul credit de refinantare, si au deschis o micuta cutie a Pandorei.

Acum clientii vin cu diverse oferte si pentru preluarea sau mentinerea lor în portofoliu, banca sau firma de leasing trebuie sa ofere ceva în plus. Un lucru minunat pentru client, extrem de daunator pentru profitabilitatea institutiei financiare. Si nu ca ar trebui sa le plângem de mila acestor institutii, dar nu putem sa nu observam, prin intermediul unei comparatii, ca din toata padurea primul lucru pe care l-au taiat a fost creanga de sub picioare. 
Concluzionând, ne vedem în situatia de a observa cresteri atât la nivelul cererii de finantare din partea mediului de afaceri, cât si a disponibilitatii sistemului financiar de a mari nivelul creditarii. Numai ca în acest moment cererea si oferta nu se întâlnesc. Foarte rar, cele doua parti ajung la un punct comun de discutie si asta se întâmpla de cele mai multe ori în cazul în care sunt ajutate de o terta parte care poate privi din exterior imaginea de ansamblu a tranzactiei respective si poate identifica si sublinia acele puncte comune.

BENDIS FINANCIAL 
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XII, nr. 142, dec 2017
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, Mai 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

NEXT AUTO, Noiembrie 2017
 
NEXT AUTO, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 
 
 

PARTENERI