Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Asociatia Romāna de Īnchirieri

Siguranta pe santier trebuie impusa

12.05.2011
Dan Pavel
Siguranta pe santier trebuie impusa
O noua īntrunire a membrilor ARI (Asociatia Romāna de Īnchirieri) a avut loc la Mioveni, aproape de locatia celui mai mare producator de nacele si platforme aeriene din Romānia. Ca de obicei, membrii asociatiei au discutat despre propriile probleme economice, piata locala de īnchirieri fiind īnca la un nivel redus, dar si despre probleme care desi generale, au un puternic caracter social.
Profitānd de prezenta īn sala a reprezentantilor CNCIR (Compania Nationala pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune), s-au discutat probleme stringente privind legislatia si formele de aplicare ale ei īn domeniul platformelor aeriene si nacelelor. Una dintre problemele ridicate de catre membrii ARI a fost aceea a utilajelor extrem de vechi, aduse īn tara si puse la lucru pe santiere fara nici o verificare īn prealabil, utilaje extrem de periculoase pentru operator dar si pentru ceilalti lucratori din apropiere deoarece presupun lucrul la īnaltimi care īn mod curent depasesc 10 metri.

Subiectul cel mai incitant a fost acela al necesitatii reducerii accidentelor pe santiere, multe dintre aceste evenimente regretabile avānd loc datorita lipsurilor din legislatia actuala. Astfel, un exemplu clar este cel al schelelor, acestea neintrānd sub incidenta legislatiei de protectie a muncii la īnaltime nu fac obiectul de verificare al inspectorilor CNCIR. Desi acestea presupun lucrul la īnaltimi mult mai mari decāt cele ale platformelor si nacelelor aeriene si de multe ori nu prezinta nici minimul necesar de dotari care sa asigure muncitorii, precum māna curenta, totusi utilizarea lor se poate face fara nici o verificare prealabila de catre organele de control. Aceasta abordare duce la accidente destul de dese pe santierele de constructii, īn conditiile īn care nacelele sunt verificate la sānge la fiecare punere īn functiune.

Ca īnchirierile au un viitor si īn Romānia nu exista nici o īndoiala, chiar la aceasta īntālnire participānd trei societati comerciale care au depus cereri de aderare la ARI. Vocatia europeana a asociatiei a fost īnca odata subliniata cu aceasta ocazie, fiind facuta propunerea ca asociatia din Romānia sa adere la asociatiile europene de profil, precum ERA (European Rental Association).
Anul XII, nr. 142, dec 2017
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, Mai 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

NEXT AUTO, Noiembrie 2017
 
NEXT AUTO, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 
 
 

PARTENERI