Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Ce facem noi si ce fac altii

16.06.2011
Ec. IULIU CIOBANU
Perioada complexa si tumultuoasa prin care economia mondiala a trecut a lasat o noua imagine asupra capacitatilor fiecarei tari si fiecarui domeniu de activitate  de a lua decizii coerente în ce priveste limitarea cheltuielilor, planuri de dezvoltare pe termen mediu si lung, identificarea si fructificarea niselor de piata aparute.
Pâna acum diferentele între tara noastra si restul Europei le puteam doar analiza din prisma declaratiilor si comentariilor din presa. Dar a venit momentul în care majoritatea oamenilor simte aceste diferente în propriile buzunare si poate avea o noua perspectiva asupra viitorului.
În timp ce economiile tarilor vestice sunt de ceva vreme echilibrate si au început sa intre pe un trend crescator, la noi se continua sirul parca neîntrerupt de scaderi, falimente, insolvente si reorganizari. ªi toate reducerile de cheltuieli se fac în majoritate covârsitoare din buzunarele populatiei si din conturile firmelor prin mariri de taxe si taieri de salarii. Nici macar un plan pragmatic si coerent de masuri menite sa-i ajute pe cei care vor sa se dezvolte sau sa înceapa activitati noi. Din contra, orice masura pe care o iau si care în viziunea lor va fi de bun augur nu face decât sa îi convinga pe cei care mai aveau sperante sa abandoneze lupta si pe cei împotriva carora teoretic sunt luate aceste masuri sa zâmbeasca.
Nivelele politic si legislativ sunt mult prea ocupate sa se lupte pentru functii, bani publici si influenta pentru a realiza ca mai sunt si niste milioane de oameni care depind într-un fel sau altul de ei si care sunt direct afectati de orice decizie luata.
Exportul este cea mai facila si rapida metoda de a aduce lichiditate în economie, o varianta folosita la maximul capacitatii ei de tarile vestice. Identificarea de noi piete este în viziunea lor o prioritate. Apare însa o diferenta mare fata de noi, pentru ca nu producem mai nimic în afara de blocuri si mall-uri. Acestea însa nu pot fi exportate, si chiar daca s-ar putea, nu avem un cadru legislativ care sa îi ajute pe exportatori si nici macar infrastructura destul de bine dezvoltata. Drumuri nu vedem decât pe hârtie si în concediile pe care le facem în afara tarii.
Un alt mediu care ar trebui sa duca la un nivel mai bun al economiei este cel financiar. Din experientele trecute acesta se pare ca a învatat multe si usor, usor începe sa apara apetitul pentru noi investitii, acordare de credite si o mai mare flexibilitate în ceea ce priveste relatia cu clientii. Pozitiile de forta adoptate în trecut nu au adus beneficii nici uneia din partile implicate în acest domeniu si noile abordari par sa duca la ideea ca toata lumea începe usor sa lase orgoliile deoparte si sa se gândeasca la dezvoltarea afacerilor. Defectele prezente în caracterul românesc se pare ca nu au fost combatute de idei noi sau de o dezvoltare umana individuala ci pur si simplu restrictiile vietii cotidiene pe care lipsa sau diminuarea sumelor de bani le-au adus. Astfel, se pare ca urmeaza o perioada mai buna, cel putin pâna în momentul când oamenii vor avea mai multi bani disponibili si vor uita imediat cât de greu le-a fost.

BENDIS FINANCIAL 
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI