Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 64

Romdril prezinta noul utilaj Casagrande C6XP

16.06.2011
Romdril prezinta noul utilaj Casagrande C6XP
Masina Casagrande C6XP este ultima varianta a gamei C6, care a reprezentat un standard international pentru masinile de forat micropiloti si ancore. De-a lungul istoriei Casagrande s-au vândut peste 2.000 de astfel de utilaje. La începutul acestui an masina a fost reproiectata integral, capatând denumirea de C6XP(extra power), îmbinând cele mai moderne tehnologii în materie de mecanica, hidraulica si electronica.
Masina a fost dotata cu un calculator PLC (PLC controller), care prezinta informatiile imediate privind starea valvelor hidraulice, a parametrilor motorului, filtrelor si a pozitiei geometrice a masinii. Hidraulica este "load sensing", ceea ce înseamna ca fiecare miscare a cilindrilor hidraulici este direct proportionala cu miscarea levierelor de control. 
Gradele de libertate ale masinii au fost upgradate, datorita unui sistem intermediar de pozitionare a mastului, manevrat de 2 cilindri auxiliari. Greutatea masinii a fost usor redusa, ca si dimensiunile ei, pentru un acces mai facil pe santiere (puncte de lucru). C6XP are posibilitatea de montare a doua capete rotative care permit actionarea prajinilor într-un sens si a tubulaturii în celalalt sens, pentru forarea tubata în conditii optime, astfel încât sa nu permita solului sa se întepeneasca între tuburi si prajini. Modelul Casagrande C6XP face parte din campania de înlocuire si înnoire a întregii game de echipamente produse de firma Casagrande Spa Italia.
Considerând toate aceste aspecte, precum si faptul ca acest proiect este de ultima ora - primavara 2011 -  aceasta masina reprezinta un etalon pentru echipamentele de acest gen, ea depasind în caracteristici tehnice toate celelalte masini similare, ale altor poducatori. 

Functionalitatile masinii - utilizari
 • Studii geotehnice
  Datorita existentei pe masina a unui cap rotativ tip T1200 6V care furnizeaza 530 rpm, masina este perfect adaptata pentru studii geotehnice cu esantionare, permitând extragerea probelor de sol, datorita fortei de extragere foarte mari (82,5kN) de la adâncimi de aproximativ 100 m, lucru neobisnuit la masinile de studii geotehnice. De asemenea, pe masina poate fi adaptat un sistem de testare a solului la penetrarea statica sau dinamica sau a unui sistem wire-line pentru extragerea probelor de sol de la adâncimi de 300-500 m.
  În scopul executarii esantionarii masina este utilata cu o pompa de debit mic si presiune mare, absolut necesara pentru acest procedeu. Acest lucru permite utilizatorului sa ajunga la punctul de lucru cu o masina compacta, care este dotata cu toate elementele necesare acestei operatiuni.
  Forta de munca necesara pentru executarea de studii geotehnice este formata dintr-o echipa de maxim trei persoane, din care unul este operatorul, ceilalti doi manevrând prajinile si carotierele.   
 •   Micropiloti
  Pot fi executati micropiloti cu snec - daca tija snecului are orificiu interior, se poate injecta lapte de ciment simultan cu extragerea snecului sau micropiloti cu prajini si scule de forat (tricoane, trilame) sau sistem odex cu excentric.
  Pentru executarea micropilotilor masina este dotata cu o pompa de presiune mica si debit mare, care face ca utilizarea masinii sa fie extrem de facila la locul de munca, fara a mai fi nevoie de o alta pompa auxiliara pe santier. Adâncimea micropilotilor poate fi mare, desi în mod normal acestia nu depasesc 20 m adâncime.
  Înclinarea micropilotilor se poate face la orice unghi, datorita posibilitatii multiple de ajustare a mastului masinii. Datorita dotarii masinii cu o menghina de 400 mm, acesta este si diametrul maxim al micropilotilor. Micropilotii pot fi executati în sistem tubat sau numai cu prajini, în functie de situatia solului. Pentru executarea micropilotilor tubati se foloseste un adaptor care, cu acelasi cap rotativ, rasuceste si prajinile si tubulatura în acelasi timp. Alta varianta este dotarea masinii cu doua capete rotative. Pentru executarea micropilotilor sunt necesari un operator, doi muncitori pentru manevrarea prajinii si sculelor (cu ajutorul vinciului auxiliar furnizat special) si unul sau doi muncitori pentru executia si introducerea armaturii.
 • Jet grouting (injectie rotativa de lapte de ciment la maxim 700 bari) 
  Masina este perfect adaptata pentru doua prelungiri ale mastului, cu ajutorul carora se poate ajunge la o adâncime de jet grouting de 18 m.
  Tot pentru aceasta operatiune masina este dotata cu un sistem electronic si un timer care coreleaza viteza de rotatie cu presiunea si debitul de injectie. Pentru completarea sistemului de jet grouting se pot achizitiona ulterior buncarul, mixerul, agitatorul si pompa de injectie. 
 • Ancore
  Unul dintre scopurile pentru care masina a fost proiectata este executia ancorelor. Acestea pot fi date în orice directie, permitând executia unei cai de acces de dimensiuni reduse, limitând astfel costurile. Ancorele pot fi executate cu snec sau cu prajini tubate sau netubate. Datorita prezentei pe masina a doua pompe, oricare dintre ele poate fi folosita de asemenea pentru injectarea bulbului de beton, eliminând astfel din nou necesitatea unei pompe auxiliare pe santier.
  Din experienta anterioara pot fi astfel executate un numar de maxim 12 ancore pe zi, în functie de adâncime sau un numar mai mare în cazul executiei de ancore autoforante.
 • Puturi de apa
  Forta de extractie deosebit de mare a acestei masini de 13 tone permite executia puturilor de apa pâna la o adâncime de 150-180 m. Pentru aceasta se foloseste pompa de presiune mica si debit mare si metoda cu prajini, putând fi folosita tubulatura numai pentru depasirea a 1-3 straturi de apa freatica. Orice fel de sol poate fi forat indiferent de caracteristicile lui, în functie de sculele utilizate. Pentru aceasta operatiune sunt necesari un operator, doi muncitori pentru manevrarea prajinilor si alti doi pentru instalarea finala a tevilor din pvc, filtrului de margaritar, pompei de apa. Executia unui put complet poate fi terminata în 2 zile datorita eficientei masinii. Masina a fost proiectata cu un motor cu zgomot redus si emisie scazuta de noxe, tocmai pentru a permite accesul în locuri urbane aglomerate, curti etc, deoarece având dimensiuni mici accesul devine facil.
 • Puturi geotermale
  Pentru puturi geotermale (97 m adâncime, 152 mm diametru) masina este perfect proiectata, permitând executarea acestui put în maxim o zi. Pentru executarea lui sunt necesari un operator si doi muncitori pentru manevrarea tubulaturii si a prajinilor. ªi în acest caz datorita cuplului de rotatie foarte mare de 13,5 kNm si a fortei de extractie mari de 82,5 kN se poate fora în orice conditii de sol.
  Aceasta tehnica este foarte utilizata în ultima vreme, datorita eficientei termice pe care o ofera cladirilor, respectiv reducerea cu cel putin 70% a cantitatii de energie necesara iarna pentru încalzire si vara pentru racire.
Datorita calculatorului de pe masina, optiunea de instalare a unei telecomenzi radio pentru toate operatiunile este foarte ieftina si usor de realizat, poate fi accesibila în functie de cerere sau de experienta operatorului, pentru orice utilizator.
Service
În caz de necesitate, o echipa de interventie Romdril poate fi prezenta în orice loc din tara în maximum 24 de ore. Piesele de schimb necesare sunt pe stoc sau pot fi aduse în maximum 3 zile din Italia. Din experienta de pâna acum interventiile au fost minore la acest gen de masini.
În concluzie aceasta masina reprezinta cel mai evoluat echipament în domeniul sau, fiind chintesenta îndelungatei experiente a firmei Casagrande, precum si a tuturor utilizatorilor sai, care prin feed-back-ul permanent cu producatorul au permis înglobarea într-o singura masina a tuturor tehnologiilor necesare îndeplinirii cerintelor lor.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI