Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 64

Romdril prezinta noul utilaj Casagrande C6XP

16.06.2011
Romdril prezinta noul utilaj Casagrande C6XP
Masina Casagrande C6XP este ultima varianta a gamei C6, care a reprezentat un standard international pentru masinile de forat micropiloti si ancore. De-a lungul istoriei Casagrande s-au vāndut peste 2.000 de astfel de utilaje. La īnceputul acestui an masina a fost reproiectata integral, capatānd denumirea de C6XP(extra power), īmbinānd cele mai moderne tehnologii īn materie de mecanica, hidraulica si electronica.
Masina a fost dotata cu un calculator PLC (PLC controller), care prezinta informatiile imediate privind starea valvelor hidraulice, a parametrilor motorului, filtrelor si a pozitiei geometrice a masinii. Hidraulica este "load sensing", ceea ce īnseamna ca fiecare miscare a cilindrilor hidraulici este direct proportionala cu miscarea levierelor de control. 
Gradele de libertate ale masinii au fost upgradate, datorita unui sistem intermediar de pozitionare a mastului, manevrat de 2 cilindri auxiliari. Greutatea masinii a fost usor redusa, ca si dimensiunile ei, pentru un acces mai facil pe santiere (puncte de lucru). C6XP are posibilitatea de montare a doua capete rotative care permit actionarea prajinilor īntr-un sens si a tubulaturii īn celalalt sens, pentru forarea tubata īn conditii optime, astfel īncāt sa nu permita solului sa se īntepeneasca īntre tuburi si prajini. Modelul Casagrande C6XP face parte din campania de īnlocuire si īnnoire a īntregii game de echipamente produse de firma Casagrande Spa Italia.
Considerānd toate aceste aspecte, precum si faptul ca acest proiect este de ultima ora - primavara 2011 -  aceasta masina reprezinta un etalon pentru echipamentele de acest gen, ea depasind īn caracteristici tehnice toate celelalte masini similare, ale altor poducatori. 

Functionalitatile masinii - utilizari
 • Studii geotehnice
  Datorita existentei pe masina a unui cap rotativ tip T1200 6V care furnizeaza 530 rpm, masina este perfect adaptata pentru studii geotehnice cu esantionare, permitānd extragerea probelor de sol, datorita fortei de extragere foarte mari (82,5kN) de la adāncimi de aproximativ 100 m, lucru neobisnuit la masinile de studii geotehnice. De asemenea, pe masina poate fi adaptat un sistem de testare a solului la penetrarea statica sau dinamica sau a unui sistem wire-line pentru extragerea probelor de sol de la adāncimi de 300-500 m.
  Īn scopul executarii esantionarii masina este utilata cu o pompa de debit mic si presiune mare, absolut necesara pentru acest procedeu. Acest lucru permite utilizatorului sa ajunga la punctul de lucru cu o masina compacta, care este dotata cu toate elementele necesare acestei operatiuni.
  Forta de munca necesara pentru executarea de studii geotehnice este formata dintr-o echipa de maxim trei persoane, din care unul este operatorul, ceilalti doi manevrānd prajinile si carotierele.   
 •   Micropiloti
  Pot fi executati micropiloti cu snec - daca tija snecului are orificiu interior, se poate injecta lapte de ciment simultan cu extragerea snecului sau micropiloti cu prajini si scule de forat (tricoane, trilame) sau sistem odex cu excentric.
  Pentru executarea micropilotilor masina este dotata cu o pompa de presiune mica si debit mare, care face ca utilizarea masinii sa fie extrem de facila la locul de munca, fara a mai fi nevoie de o alta pompa auxiliara pe santier. Adāncimea micropilotilor poate fi mare, desi īn mod normal acestia nu depasesc 20 m adāncime.
  Īnclinarea micropilotilor se poate face la orice unghi, datorita posibilitatii multiple de ajustare a mastului masinii. Datorita dotarii masinii cu o menghina de 400 mm, acesta este si diametrul maxim al micropilotilor. Micropilotii pot fi executati īn sistem tubat sau numai cu prajini, īn functie de situatia solului. Pentru executarea micropilotilor tubati se foloseste un adaptor care, cu acelasi cap rotativ, rasuceste si prajinile si tubulatura īn acelasi timp. Alta varianta este dotarea masinii cu doua capete rotative. Pentru executarea micropilotilor sunt necesari un operator, doi muncitori pentru manevrarea prajinii si sculelor (cu ajutorul vinciului auxiliar furnizat special) si unul sau doi muncitori pentru executia si introducerea armaturii.
 • Jet grouting (injectie rotativa de lapte de ciment la maxim 700 bari) 
  Masina este perfect adaptata pentru doua prelungiri ale mastului, cu ajutorul carora se poate ajunge la o adāncime de jet grouting de 18 m.
  Tot pentru aceasta operatiune masina este dotata cu un sistem electronic si un timer care coreleaza viteza de rotatie cu presiunea si debitul de injectie. Pentru completarea sistemului de jet grouting se pot achizitiona ulterior buncarul, mixerul, agitatorul si pompa de injectie. 
 • Ancore
  Unul dintre scopurile pentru care masina a fost proiectata este executia ancorelor. Acestea pot fi date īn orice directie, permitānd executia unei cai de acces de dimensiuni reduse, limitānd astfel costurile. Ancorele pot fi executate cu snec sau cu prajini tubate sau netubate. Datorita prezentei pe masina a doua pompe, oricare dintre ele poate fi folosita de asemenea pentru injectarea bulbului de beton, eliminānd astfel din nou necesitatea unei pompe auxiliare pe santier.
  Din experienta anterioara pot fi astfel executate un numar de maxim 12 ancore pe zi, īn functie de adāncime sau un numar mai mare īn cazul executiei de ancore autoforante.
 • Puturi de apa
  Forta de extractie deosebit de mare a acestei masini de 13 tone permite executia puturilor de apa pāna la o adāncime de 150-180 m. Pentru aceasta se foloseste pompa de presiune mica si debit mare si metoda cu prajini, putānd fi folosita tubulatura numai pentru depasirea a 1-3 straturi de apa freatica. Orice fel de sol poate fi forat indiferent de caracteristicile lui, īn functie de sculele utilizate. Pentru aceasta operatiune sunt necesari un operator, doi muncitori pentru manevrarea prajinilor si alti doi pentru instalarea finala a tevilor din pvc, filtrului de margaritar, pompei de apa. Executia unui put complet poate fi terminata īn 2 zile datorita eficientei masinii. Masina a fost proiectata cu un motor cu zgomot redus si emisie scazuta de noxe, tocmai pentru a permite accesul īn locuri urbane aglomerate, curti etc, deoarece avānd dimensiuni mici accesul devine facil.
 • Puturi geotermale
  Pentru puturi geotermale (97 m adāncime, 152 mm diametru) masina este perfect proiectata, permitānd executarea acestui put īn maxim o zi. Pentru executarea lui sunt necesari un operator si doi muncitori pentru manevrarea tubulaturii si a prajinilor. ªi īn acest caz datorita cuplului de rotatie foarte mare de 13,5 kNm si a fortei de extractie mari de 82,5 kN se poate fora īn orice conditii de sol.
  Aceasta tehnica este foarte utilizata īn ultima vreme, datorita eficientei termice pe care o ofera cladirilor, respectiv reducerea cu cel putin 70% a cantitatii de energie necesara iarna pentru īncalzire si vara pentru racire.
Datorita calculatorului de pe masina, optiunea de instalare a unei telecomenzi radio pentru toate operatiunile este foarte ieftina si usor de realizat, poate fi accesibila īn functie de cerere sau de experienta operatorului, pentru orice utilizator.
Service
Īn caz de necesitate, o echipa de interventie Romdril poate fi prezenta īn orice loc din tara īn maximum 24 de ore. Piesele de schimb necesare sunt pe stoc sau pot fi aduse īn maximum 3 zile din Italia. Din experienta de pāna acum interventiile au fost minore la acest gen de masini.
Īn concluzie aceasta masina reprezinta cel mai evoluat echipament īn domeniul sau, fiind chintesenta īndelungatei experiente a firmei Casagrande, precum si a tuturor utilizatorilor sai, care prin feed-back-ul permanent cu producatorul au permis īnglobarea īntr-o singura masina a tuturor tehnologiilor necesare īndeplinirii cerintelor lor.
Anul XIII, nr. 152, oct 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI