Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Editorial

A înnebunit lupu`

13.09.2011
Ing. Dan Pavel
A înnebunit lupu`

Distractie mare la TV, show de bunici si mamici aflate în concediu de crestere a copilului: circul electoral s-a pus în miscare, înjuraturi, invective, samd. Cel mai mult îmi plac însa laudele: fiecare se lauda singur sau în grup. Jenant.

De data asta, chiar nu am ce sa mai scriu, deoarece de multa vreme nu s-a mai întâmplat nimic nou. Îmi aduc aminte însa ce frumos era anul trecut, când în fiecare sâmbata ministrul transporturilor si cu primu` faceau excursii cu presa pe fiecare bucatica de drum proaspat construit. Puteam urmari în direct cum cei de la guvern nu puteau dormi de grija banilor investiti în aceste drumuri si dadeau sâmbata la matineu indicatii pretioase despre cum sa se munceasca mai repede. Nu si mai bine.

Dar tot ca de obicei, s-au plictisit repede, asa ca santierele nationale nu mai beneficiaza de indicatii pretioase. Sau poate am gresit si de fapt nu au unde sa se duca, ca nu prea mai sunt drumuri de construit?

Am auzit de la un prieten, reporter de teren, o poveste despre vizitele de lucru ale primului BOC. Actiunea, de data recenta, are loc în Oltenia, la deschiderea unei parti a unei fabrici mari de anvelope. Elicopterul ministrului (ca doar nu era sa vina pe drumurile astea aglomerate si mizerabile) ridica prea mult praf, asa ca a fost adusa o autospeciala ultramoderna si ultradotata pentru stins incendii sa ude terenul din jurul elicopterului pentru ca nu cumva vreo urma de praf sa maculeze costumul de comanda. La distanta de câtiva kilometri, o casa a luat foc. Ce credeti ca s-a întâmplat? Autospeciala nu a plecat, deoarece ordinele erau clare: nici un pic de praf, si dupa o vreme, la casa din vecini a ajuns o alta cisterna de pompieri, de aceasta data o relicva care pierdea apa pe la toate sudurile.

Important este ca finalul a fost fericit: domnul prim ministru Boc a facut o fotografie cu toti copiii care au fost adusi special pentru acest eveniment. Nici un copil nu a stiut sa spuna o poezie cu partidul, ceea ce a stricat un pic momentul festiv.

Si ca sa fiu impartial, ca românu`, ar trebui sa spun ceva si despre opozitie, dar nu am reusit sa aflu nimic interesant.

Congresul anual FIEC (European Construction Industry Federation) a avut loc în acest an la Sofia. O dovada a vocatiei europene a conducatorilor statului vecin, care chiar atrag fonduri, investitii (pâna si Policolor s-a mutat cu productia în Bulgaria) si producatori care parasesc tara noastra si mai nou si Grecia, atrasi de conditiile oferite. Dincolo de cuvintele umflate ale guvernantilor nostri, ramân faptele: România risca sa ramâna singura în curtea din spate a UE, acolo unde nimeni nu te baga în seama.

Revenind la congresul FIEC, aici s-au facut câteva estimari actuale si viitoare despre piata constructiilor, care se pare ca desi va înregistra o mica scadere si în acest an, s-a stabilizat în general. Anul 2012 este apreciat ca un an al cresterii generale, chiar si moderate, economiile care vor împinge statisticile în sus fiind Germania, tarile nordice si Polonia.

Vorbind de Polonia, nu pot sa nu remarc cum ne bagam singuri în seama ori de câte ori putem, ca oricum altii nici nu ne observa. Am primit la redactie recent un comunicat din partea Ministerului Transporturilor, acolo unde se strâng si se topesc banii pe autostrazi. Comunicatul anunta întâlnirea cu Ministrul Infrastructurii din Polonia, si încerca sa povesteasca ce s-a discutat între ministrii din cele doua tari, care reprezinta, asa cum scrie în comunicat "al 6-lea si respectiv al 7-lea cele mai mari state UE". În afara acestei observatii interesante pentru cei pasionati de geografie, comunicatul reprezinta un act de mare arta prin care aflam, în fraze extrem de pretioase si complicate ca, de fapt, nu s-a întâmplat nimic. Eu speram sa se spuna macar câteva cuvinte despre experienta Poloniei, o tara care înregistreaza de ani buni crestere economica si care investeste sume mari, în mod real, în dezvoltarea infrastructurii tarii. 

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI