Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 67

O noua selectie la orizont

13.09.2011
Ec. IULIU CIOBANU
Situatia economica mondiala este în continuare sub semnul unor puternice fluctuatii si schimbari, iar discutiile si estimarile legate de viitorul apropiat sunt din ce în ce mai greu de facut sau de confirmat.

Daca pâna în acest moment companiile mici si în general populatia diverselor tari au resimtit pe deplin efectele lipsei de lichiditati generalizata, iata ca în prezent si companiile mari, sistemul bancar si inclusiv tarile dezvoltate încep sa caute diverse surse de finantare pentru perioada urmatoare. Numai ca acum sumele necesare contin un numar de zerouri care poate provoca ameteli în momentul în care este citit. Din ce în ce mai multe declaratii si statistici releva faptul ca masurile luate în ultimii trei ani, desi multe cu efecte bune pe termen scurt, nu au facut decât sa adânceasca gropile sapate în trecut. A fost generata o situatie în care rostogolirea datoriilor a parut o varianta buna, numai ca în prezent s-a ajuns la baza pantei si trebuie gasita o modalitate de a urca bolovanul acesta urias care atârna de gâtul economiei mondiale înapoi în vârf.

Lipsa de încredere este generalizata atât în domeniile politic cât si în cel economic si se încearca crearea unor noi structuri care sa beneficieze cel putin pe o perioada scurta de încrederea necesara pentru a prelua si gestiona pentru o perioada aceasta situatie din ce în ce mai ciudata. În ultimul timp acest fapt este evidentiat de anumite voci care considera ca federalizarea statelor europene este o solutie, probabil singura gasita pâna acum destul de viabila pentru a genera finantarea statelor europene cu un minim de 200 miliarde euro, suma vehiculata a fi necesara în acest moment. Selectia naturala este prin definitie supravietuirea celor puternici, fapt reliefat si exemplificat si de noi înca de acum câtiva ani. Numai ca, diversele interventii facute de sistemul financiar si de guverne în acest proces a dus la disparitia unor afaceri si domenii viabile în contrapartida cu sustinerea unora care nu au facut decât sa genereze pierderi din ce în ce mai mari. Acest mod discretionar de interventie se pare ca îi va costa pe cei care au luat deciziile în ultimul timp. Restrângerea pietelor carora sistemul financiar se adresa face din ce în ce mai greu procesul de lichidizare a companiilor bancare. Deja se anunta în viitorul apropiat noi probleme la nivel european în ceea ce priveste sistemul financiar, iar tratamentul pe care acest sistem l-a acordat clientilor va fi resimtit în plin.

În continuare în tara noastra minunata toate se întâmpla exact invers decât ar trebui. Preocuparile nivelului politic sunt de-a dreptul hilare în contextul actual iar executivul nu vrea si nu va întelege niciodata, se pare, ca momentele oportune trebuie fructificate imediat cum apar. Cel mai bun exemplu în acest sens este vizita de luna trecuta din China, tara care a încheiat cu majoritatea guvernelor europene acorduri de colaborare ce contin sume uriase. Numai ca în timp ce europenii erau preocupati de negocieri, politicienii români declarau ca nu avem niciodata nevoie de banii chinezilor, si ca un acord cu acestia ar însemna o întoarcere în timp. Din nou am pierdut o oportunitate, din nou în tara noastra toata lumea este preocupata de uciderea caprei vecinului si de alimentarea propriului ego cu supraevaluari personale.

Despre sistemul financiar intern nu are rost sa intram în detalii în momentul de fata, el functioneaza în continuare cu ochii larg închisi, cu aceleasi principii nemodificate de câtiva ani, cu o frica totala de raspundere si cu o continua si falsa parere despre propriile capacitati si care în afara de plusul obtinut la nivel declarativ nu produce plus-valoare în economia interna. 

BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04

Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI