Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Volvo Trucks

Finala nationala "The Drivers' Fuel Challenge"

20.10.2011
Mariana Patru
Finala nationala
Volvo Trucks a lansat de curānd la nivel mondial competitia "The Drivers’ Fuel Challenge", dedicata condusului eficient. Scopul competitiei este identificarea soferului care conduce cāt mai economic posibil pe un traseu bine delimitat.
Īn Romānia, īn perioada iunie - iulie s-au desfasurat etapele locale ale competitiei, īn Bucuresti, Cluj si Brasov, iar īn luna septembrie a fost desemnat cāstigatorul editiei nationale "The Drivers' Fuel Challenge".
Ioan David de la compania Kalomin Impex Srl a cāstigat marele trofeu si va reprezenta Romānia la finala mondiala a competitiei ce va avea loc la Göteborg īn decursul acestei luni. 
Cei 10 finalisti ai etapelor locale s-au īntālnit pe 8 septembrie la Sibiu īn confruntarea finala din cadrul competitiei nationale pentru condus economic. 
Rezultatele tuturor celor 10 finalisti au fost foarte strānse. Cāstigatorul, Ioan David a obtinut un remarcabil consum de 24,88 l/100km realizat īntr-un timp impus de 27 minute, urmat de catre Andrei Antofie (Vectra International) cu un consum de 25,69 l/100 km iar pe locul 3 s-a situat Nicolae Mocanu (Tramar) cu un consum de 26,20 l/100 km.

 "Suntem impresionati de ambitia concurentilor de a obtine cel mai bun consum. Rezultatele foarte bune obtinute de finalisti arata nivelul de pregatire, rezuma abilitatile acestora de a conduce economic iar emotiile surprinse ne arata cāt de mult a contat aceasta competitie pentru participanti. Suntem īncāntati ca am gasit un candidat pe masura finalei din Suedia caruia īi uram mult succes si avem sperante ca marele trofeu va ajunge īn Romānia", a comentat Christian Coolsaet, Director General Volvo Romania.
Pentru finala au fost pastrate aceleasi reguli si acelasi camion īncarcat corespunzator, un Volvo FH de 500 CP, echipat cu I-Shift si Dynafleet, ca si īn cadrul etapelor locale. Cei 10 finalisti s-au īntrecut pe un nou traseu care a pus la īncercare talentul, concentrarea si experienta celui de la volan īn folosirea eficienta a vehiculului. Traseul, de 28 km a cuprins atāt o portiune de drum national cāt si autostrada, incluzānd rampe, pante, viraje, sensuri giratorii, tocmai pentru a reflecta conditiile reale de trafic specifice activitatii de transport marfa pe distante lungi.

Aceasta competitie s-a dovedit a fi o experienta deosebita atāt pentru participanti cāt si pentru organizatori. Cheia obtinerii unor rezultate bune privind eficienta consumului se datoreaza celei mai bune combinatii īntre abilitatea profesionala a soferului, utilizarea cu eficienta maxima a solutiilor inovatoare ce echipeaza camionul si exploatarea tuturor oportunitatilor de pe traseu.
Dincolo de īntrecerea propriu-zisa, concursul a scos īn evidenta, iar participantii au recunoscut īn unanimitate, ca daca te pregatesti, īnveti si te autocontrolezi mereu, poti obtine consumuri mici, fara a afecta punctualitatea. Acesta este si motivul pentru care Volvo Trucks include īn toate solutiile de eficientizare a consumului cursurile de perfectionare soferi.
"Aceasta competitie a fost despre pasiune. Pasiune pentru camioane. Pasiune pentru eficienta. Pasiune pentru meseria de sofer. Am urmarit cu pasiune implicarea, dedicarea si ambitia participantilor", a mai adaugat Christian Coolaset. 

The Drivers' Fuel Challenge 
Pentru Volvo Trucks eficienta consumului de combustibil este una din preocuparile majore ale companiei, de la producerea unor motoare din ce īn ce mai economice, pāna la testarea solutiilor hibride sau a combustibililor alternativi.  
Pe lānga realizarile tehnologice exista numeroase alte masuri care pot conduce la reducerea consumului de combustibil. Volvo Trucks le-a reunit īntr-o campanie denumita "Fiecare picatura conteaza" care are drept obiectiv reducerea consumului de combustibil si a impactului asupra mediului.
Din aceasta campanie face parte si competitia lansata de Volvo Trucks la nivel mondial "The Drivers' Fuel Challenge". Aceasta initiativa doreste sa promoveze condusul eficient prin intermediul unei competitii deschise oricarui sofer profesionist posesor al permisului categoria C si E si card pentru tahograful digital. Competitia īsi propune sa recunoasca si sa recompenseze soferii care reprezinta cheia minimizarii consumului de combustibil si reducerii emisiilor poluante.

Pentru a desfasura un transport eficient este foarte important sa se obtina un consum cāt mai mic de combustibil, livrarea marfii la destinatie sa se faca īn timp util, conform cerintelor de transport si, īn acelasi timp sa fie respectate reglementarile de trafic sau legislative. Prin urmare, scopul competitiei este de a identifica soferii bine instruiti, care se folosesc atāt de echipamentele camionului cāt si de oportunitatile de pe traseu pentru a obtine cel mai mic consum īntr-un interval de timp impus. Combinatia dintre cei doi factori, consum cāt mai mic si sosirea la destinatie īn timpul cerut este cea care contribuie la o afacere eficienta.
Camionul folosit īn competitie este optimizat din punct de vedere al consumului: un autotractor Volvo FH 4x2 cu motor de 500CP, EEV echipat cu inteligentul I-Shift. 
Anul acesta sistemul automatizat Volvo de schimbare a treptelor de viteza, sarbatoreste 10 ani de la premiera si echipeaza īn momentul de fata peste 80 % din camioanele produse de Volvo Trucks destinate transportului pe distante lungi, fiind recunoscut pentru contributia sa atāt la reducerea consumului de combustibil cāt si la cresterea nivelului de siguranta. 

La baza evaluarilor rezultatelor participantilor a stat sistemul informational Dynafleet. Astazi, acest sistem este folosit din ce īn ce mai mult de operatorii de transport: un camion din trei vāndut īn Europa este comandat cu Dynafleet. Prin intermediul acestui echipament, firmele de transport au acces la un set complet de informatii, inclusiv o imagine detaliata privind stilul de condus al fiecarui sofer sau cantitatea de combustibil consumata de fiecare camion īn diferite conditii de operare. Este un punct de plecare excelent īn condusul eficient. Multi dintre clientii Volvo si-au redus costurile legate de combustibil cu pāna la 7 procente combinānd Dynafleet cu programele de perfectionare a soferilor.
Avānd īn vedere importanta cunoasterii comenzilor si a sistemelor autocamionului folosit īn competitie, īnainte de testare, fiecare participant a fost instruit īn privinta utilizarii camionului si informat īn privinta regulamentulului concursului. Pe lānga aceasta, pentru soferii care s-au urcat pentru prima data īntr-o cabina Volvo, un rol important īn obtinerea unui rezultat bun a fost buna pregatire īnainte de competitie. De asemenea, atāt atentia la drum, anticiparea traficului, folosirea corecta a sistemelor din vehicul, cāt si experienta au contribuit la obtinerea unui consum redus. 
"Aceasta competitie reprezinta o buna oportunitate de a permite soferilor sa-si demonstreze abilitatile de conducere economica, de a fi recunoscuti si premiati si, de asemenea o ocazie prin care demonstram dedicarea companiei Volvo Trucks pentru cresterea eficientei consumului de combustibil", a mentionat Irina Marcov, Marketing Communication Manager.
Cāstigatorul finalei mondiale ce se va desfasura la Göteborg īn perioada 20-22 octombrie va fi desemnat Campion mondial Volvo Trucks al condusului eficient si se va bucura īmpreuna cu un invitat personal de o experienta Volvo de neuitat- o vacanta īn valoare de aproximativ 15.000 USD.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI