Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Sandvik

Pentru un viitor mai curat

20.10.2011
Cornelia Rotaru
Pentru un viitor mai curat
Echipamentele de constructii utilizate pentru excavarea rocilor nu sunt întotdeauna sigure din punct de vedere ecologic.
Producatorul suedez Sandvik a constientizat nevoia de a reduce impactul pe care tehnologiile de fabricare a produselor sale îl au asupra mediului înconjurator, astfel ca în ultimii ani siguranta si protectia mediului au devenit elemente fundamentale pentru orice activitate de Cercetare-Dezvoltare.

Praful este omniprezent si în conditii normale acesta este inofensiv. Dar atunci când se lucreaza în medii cu foarte mult praf, aspect destul de obisnuit pentru domeniul constructiilor, minerit si cariere, acesta se transforma într-o adevarata problema. Este posibil sa treaca pâna la 20 de ani înainte ca efectele inhalarii de praf sa devina vizibile, manifestându-se de obicei sub forma unor afectiuni respiratorii.
Însa nu volumul de praf constituie marea problema, desi la niveluri ridicate acesta poate îngreuna vizibilitatea în frontul de lucru, ci mai degraba tipul de praf, particulele fine, aproape invizibile reprezentând o adevarata problema, în special cele cu un continut ridicat de cuart, iar prin natura lor, mineritul, lucrul în cariere si constructii creeaza volume foarte mari de astfel de particule fine.

Pentru a ajuta la reducerea riscurilor de sanatate asociate cu praful, Sandvik a dezvoltat sistemul DustMinzer pentru echipamentele de foraj, care fixeaza praful prin pulverizarea unui agent natural (ecologic) în sonda forezei.
În plus, agentul este pulverizat în capatul inferior al colectorului de praf. Ceata rezultata creste nivelul de umiditate si transforma praful într-un material granular inofesniv. 
O alta inovatie este HX410, un sistem unic electrostatic de retinere a prafului pentru punctele de transfer ale materialelor în transportoare. Acesta se bazeaza pe separarea ionilor si este instalat deasupra benzii transportoare. Materialul transportat si praful sunt îndreptate spre carcasa, iar particulele electrostatice fac ca praful sa se depoziteze pe banda, de unde este îndepartat periodic prin intermediul unui motor si reintegrat în proces.

Mai multa siguranta, mai putina poluare 
Praful nu este singurul care afecteaza sanatatea. În timp ce vibratiile nu mai reprezinta o problema, zgomotul cu siguranta este. Acesta este important nu numai pentru impactul negativ de pe termen lung asupra capacitatilor auditive, ci si pentru ca poate acoperi alte zgomote si pericole din apropiere. Au fost facute multe progrese în acest domeniu de catre o serie de universitati si institute de cercetare  precum si de catre departamentul propriu de cercetare-dezvoltare al Sandvik. Expertii în acustica au analizat nu numai nivelurile generale de zgomot, dar si sursele acestora. Solutiile sunt simple dar încorporeaza în acelasi timp o înalta tehnologie. Un sistem simplu cu un tub protector cunoscut ca Noise Guard reduce instantaneu nivelul total de zgomot provocat de foraj cu 10 dB(A). Echipamentele pentru spargerea rocilor produc de asemenea un nivel acumulat de zgomot mai redus; multe dintre modelele actuale nu mai necesita unelte suplimentare pentru realizarea gresarii. Iar prin adaugarea unui sistem patentat de etansare se asigura ca lichidul hidraulic nu curge si nu se infiltreaza în sol. 
Cele mai recente tehnologii pentru motoare conforme cu reglementarile în domeniu produc de asemenea un nivel redus de zgomot si ofera mai multa putere la viteze mai reduse.
Noile statii de foraj de suprafata top hammer Sandvik din gama DPi respecta mediul si promoveaza lucrul pe santier în conditii de siguranta si sanatate. Forezele consuma cu 15% mai putin combustibil decât  seria tradtionala de echipamente DP, ceea ce înseamna o reducere cu 35 tone a emisiilor de CO2 în fiecare an.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI