Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Când nimeni nu mai plateste

18.11.2011
Ec. IULIU CIOBANU
Ca orice boala cronica, si suferinta de care da dovada sistemul financiar mondial da nastere unor noi simptoame care se dovedesc foarte greu de vindecat. Refuzul de a plati, des întâlnit la companiile mici si mijlocii acum se poate vedea la orice nivel, de la micul magazin de la coltul strazii pâna la un guvern de stat.
Daca pentru companii functioneaza cel putin la nivel teoretic legislatia comerciala si la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, rau-platnicul este executat, acum vine o noua provocare pentru sistemul bancar: cum îti recuperezi banii de la o tara care nu mai poate sau nu mai vrea sa plateasca? Pe cine executi, pe cine dai în judecata si unde poti face acest lucru? Teme dificile de gândire, primul impuls fiind acela de a forta rapid o negociere cât mai dur posibila, folosirea tuturor atuurilor în acelasi timp. Seamana cu o partida de poker în care mizezi totul pe o singura mâna. 
Dar cum totdeauna teoria este buna dar practica ne omoara, ne dam seama ca toti asii din pachetul de carti sunt doar la doua trei persoane si ca sunt putine sanse de a câstiga. Europa, în acest moment, este condusa în mod direct si fara apel de asa numitul Grup Frankfurt care ia decizii si le aplica indiferent de cine îi sta împotriva. Premierul grec a încercat sa se opuna, în patru zile demisioneaza. Si se pare ca este un semnal mai mult decât vizibil a ceea ce se va întâmpla. În scurt timp deciziile unui grup de maxim cincizeci de personalitati din cele mai puternice state vor decide în mod ireversibil soarta a sapte miliarde de oameni. Asta da responsabilitate. Oricine doreste sa comenteze daca se iau bine sau nu deciziile trebuie întâi sa priveasca în oglinda si sa îsi aduca aminte daca si cât de repede au fugit de responsabilitatea asumarii unei decizii majore în ultimii trei ani. 

Cei care contesta guvernarea din România nu pot decât visa ca si ai nostri politicieni se vor opune unor decizii importante si pe cale de consecinta vor fi obligati sa iasa pe usa din dos a vietii publice  rapid. 
Asa cum am subliniat în multe rânduri lipsa lichiditatii nu se datoreaza decât pierderii încrederii la nivel mondial asupra rentabilitatii folosirii banilor. Treptat deciziile luate de companii, guverne, banci, fonduri de investitii au dus la crearea unor bule speculative care au distrus definitiv încrederea tuturor celor implicati.
Sute de miliarde de euro stau în rezervele Bancii Centrale Europene, lasate acolo de bancile care nu au încredere sa crediteze economiile. Culmea este ca tot sistemul bancar se plânge de lipsa clientilor numai ca nu vede ca deciziile si procedurile implementate în ultimii ani nu au dus decât la blocarea companiilor bune, fara rezultate în diminuarea portofoliilor toxice.
Adaugând la sumele de mai sus si disponibilitatea "pusculitei mondiale" China de a investi o parte din uriasa rezerva pe care o detine, putem estima ca cel putin teoretic în momentul în care se va mari gradul de încredere reciproc la nivel mondial sumele blocate în acest moment se vor elibera treptat, un fenomen care va semana foarte mult cu cel de resuscitare a unui pacient aflat la terapie intensiva.
Nu trebuie decât sa speram ca toata planeta va ajunge sa vorbeasca o limba comuna la nivel decizional si asta cât mai repede. În caz contrar se poate ca pentru foarte multi sa fie prea târziu. 


BENDIS FINANCIAL 
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI