Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Sfârsitul unui an tulbure

14.12.2011
Ec. IULIU CIOBANU
Un an pe care multi l-au descris ca fiind mai dificil decât 2008 tocmai se încheie. Nota comuna a ultimelor luni a fost sentimentul de nesiguranta, întâlnit de la oamenii de rând pâna la cele mai înalte nivele decizionale. Cel mai rau este ca un astfel de sentiment naste uneori decizii eronate. Creierul uman este extrem de complex si indiferent de gradul de inteligenta acesta poate juca feste. Si daca acel creier se afla în capul unei persoane cu o putere mare de decizie, cu atât mai rau poate fi afectat viitorul unui numar mare de oameni.
Lipsa lichiditatilor si cresterea continua a datoriilor pâna la sume astronomice au fost doua elemente care au guvernat deciziile politice si financiare. Discrepanta dintre diverse declaratii publice în acest sfârsit de an face si mai greu de anticipat ce se va întâmpla în perioada imediat urmatoare. De la stirile care anunta o iminenta prabusire a monedei euro, pâna la cele care vad o crestere de 20% a burselor în cursul anului viitor, regasim o paleta larga de informatii care mai de care mai confuze si contradictorii. Toate aceste aspecte nu aduc nimic bun, iar letargia transformata în coma indusa a sistemului bancar european nu face decât sa limiteze sansele celor care pâna acum au rezistat unui adevarat tsunami financiar.
Privind în interiorul minunatei noastre tari, din nou se pare ca suntem pe o alta planeta. Cred ca cei care iau decizii deja se gândesc sa ne mutam pe una din multele plante descoperite de astrologi si pe care teoretic se poate trai. Urmeaza un an electoral si suntem anuntati ca vor rasari sute de kilometri de autostrazi, ca se poate sa creasca salariile, dar si ca acordul preventiv încheiat cu FMI se poate pune în aplicare. Si mai mult ca sigur va fi pus în aplicare pentru ca necesarul de bani în an electoral este urias. Nimic mai simplu sa adaugam câteva facturi de plata la cele deja existente. Doar de aceea tinem cu dintii ca bancile din România sa dispuna de lichiditati, statul se pregateste sa ramâna în continuare cel mai fidel client în detrimentul companiilor private care au nevoie de bani ca de aer.

În cel mai simplu mod de analiza, sunt trei principale surse de bani pentru orice companie: fondurile europene, listarea la bursa si creditul bancar. Luate pe rând, în acest moment niciuna din variante nu este viabila imediat. Fondurile sunt îngropate într-o spirala uriasa de birocratie si intemediari si în cel mai bun caz trece un an pâna în momentul în care poti sa vezi ceva bani. Bursa din România este practic necunoscuta, greu de înteles pentru foarte multi si prin comparatie cu sistemele bursiere din lume este ca o lingurita de apa în Oceanul Pacific. Sistemul bancar este într-o profunda coma, sustinuta în principal de lipsa de asumare a oricarui risc de catre persoanele de la nivelul decizional. Se pare ca pentru bancheri sumele aferente creditelor deja acordate în anii de glorie si desele împrumuturi ale statului sunt suficient de sigure astfel încât nu vor sa-si mai asume nici un fel de risc.

Toate cele prezentate mai sus, privite din afara nu duc decât la concluzia reliefata de multe ori în cadrul acestui articol. Necesarul de bani este din ce în ce mai mare, clienti se gasesc permanent în ciuda falimentelor si închiderii numeroa-selor firme, numai ca foarte putini stiu sa profite în urma acestei situatii. Migratia clientilor care sunt în permanenta cautare de bani si care se bazeaza pe garantii si planuri de dezvoltare reale reprezinta o sursa uriasa pentru oricine stie sa se dezlipeasca de lupta acerba de asigurare a banilor de zi cu zi. Este perfect adevarat ca traim momente în care plata unei facturi în termenul stabilit în contract este o adevarata minune oriunde pe planet, dar cu toate acestea nu trebuie sa te opresti aici. Genereaza si fructifica elemente de business cu fiecare miscare pe care o faci si astfel dintr-o paleta larga de parteneri vei avea de unde alege câtiva competenti. Vechea boala a economiei românesti de a te lega într-ul fel sau altul de o conducta cu bani de la stat s-a dovedit extrem de paguboasa pentru majoritatea companiilor. Cine nu întelege si nu a înteles acest aspect nu va avea decât de pierdut.
În încheiere în loc de urarile standard de sfârsit de an nu va doresc decât sa deveniti mai limpezi în luarea deciziilor si din ce în ce mai independenti pentru a redobândi macar câteva vertebre din ceea ce ar trebui sa fie o coloana vertebrala atât de necesara în aceste momente.    

BENDIS FINANCIAL 
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI