Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul tau financiar

Cine arunca primul piatra

13.01.2012
Ec. IULIU CIOBANU
Un nou īnceput de an aduce cu el vesnicele urari politicoase, dar si o ploaie de opinii si diverse pareri, extrem de diverse si condradictorii. Calculele facute anul trecut īn aceeasi perioada au fost contrazise de realitate īn cel mai categoric mod cu putinta si majoritatea procentelor care trebuiau sa fie  pozitive au primit un mare semn de minus īn fata. 
Nesiguranta a pus definitiv stapānire pe toate domeniile de activitate de pe aceasta planeta si cu extrem de putine exceptii, nimeni nu stie clar ce se va īntāmpla īn viitorul apropiat. Nici nu se pune problema de planuri pe termen mediu si lung.
Asistam la ultimele trieri ale marilor jucatori la nivel mondial, la falimente ale unor consacrati producatori auto si la preluari ale unor companii producatoare de iahturi de lux cu o traditie de zeci de ani. ªi toate acestea provocate de aceeasi falsa idee despre lipsa banilor.

Din pacate perioada tulbure nu se va īncheia prea curānd, mai sunt multe lucruri de cumparat si avantajul celor care au lichiditati creste vazānd cu ochii. Atentia se īndreapta catre sistemele financiare mondiale care nu stau bine deloc si dau semne din ce īn ce mai puternice de oboseala. Din pacate reactiile acestor sisteme pot cauza prejudicii majore tuturor, mai ales ca oricānd se poate instala un nou sentiment fals de panica ce poate fi fatal īn acest moment. Numai ca nu se stie acum cine va fi declansatorul unei reactii īn lant, persoana sau compania care va arunca prima piatra.
Sumele uriase care trebuie rostogolite īn acest an de pietele financiare internationale si de guvernele statelor au devenit extrem de apasatoare pentru toata lumea. Uneori pare ca ne mai trebuie o planeta care sa ne ajute īn demersurile de salvare.
Asa numitele proiecte de salvare si de micsorare sau eliminare a costurilor trebuie urgent puse īn practica, numai ca īn declaratiile publice se prezinta doar partile bune si frumoase, atāt cāt pot fi ele de bune acum. Īn spatele usilor īnchise se fac de fapt pure calcule matematice, fara sentimente, fara a se lua īn calcul cuantumul pierderilor colaterale si sociale.

Va mai dura pāna cānd se va vedea imaginea de ansamblu a deciziilor care sunt deja luate, dar trebuie puse īn practica. Din pacate va fi o imagine dezolanta, asemanatoare cu un cāmp de batalie īn care toate partile combatante au pierdut. Doar cei cu adevarat puternici vor avea de cāstigat si aceia vor putea privi īn continuare impasibili si de la distanta desfasurarea evenimentelor.
Pentru multi momentele acestea ar trebui sa fie ultimele de gāndire, calcule si meditatie. Trebuie luate rapid masuri coerente pentru ca vor putea fi cazuri īn care se vor simti efectiv purtati de val, fara capacitatea de a face ceva īn vederea diminuarii pierderilor.
Lupta surda din ultimii ani ar fi trebuit sa-i faca mai puternici pe cei care au rezistat. Este momentul sa faca dovada acestui lucru, a capacitatilor de analiza si luare a deciziilor. Nu a fost niciodata o solutie ascunderea sau aplicarea metodei "timpul le rezolva pe toate". Pur si simplu se pare ca nu mai este timp pentru nimic. 

BENDIS FINANCIAL 
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI