Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul tau financiar

Cine arunca primul piatra

13.01.2012
Ec. IULIU CIOBANU
Un nou început de an aduce cu el vesnicele urari politicoase, dar si o ploaie de opinii si diverse pareri, extrem de diverse si condradictorii. Calculele facute anul trecut în aceeasi perioada au fost contrazise de realitate în cel mai categoric mod cu putinta si majoritatea procentelor care trebuiau sa fie  pozitive au primit un mare semn de minus în fata. 
Nesiguranta a pus definitiv stapânire pe toate domeniile de activitate de pe aceasta planeta si cu extrem de putine exceptii, nimeni nu stie clar ce se va întâmpla în viitorul apropiat. Nici nu se pune problema de planuri pe termen mediu si lung.
Asistam la ultimele trieri ale marilor jucatori la nivel mondial, la falimente ale unor consacrati producatori auto si la preluari ale unor companii producatoare de iahturi de lux cu o traditie de zeci de ani. ªi toate acestea provocate de aceeasi falsa idee despre lipsa banilor.

Din pacate perioada tulbure nu se va încheia prea curând, mai sunt multe lucruri de cumparat si avantajul celor care au lichiditati creste vazând cu ochii. Atentia se îndreapta catre sistemele financiare mondiale care nu stau bine deloc si dau semne din ce în ce mai puternice de oboseala. Din pacate reactiile acestor sisteme pot cauza prejudicii majore tuturor, mai ales ca oricând se poate instala un nou sentiment fals de panica ce poate fi fatal în acest moment. Numai ca nu se stie acum cine va fi declansatorul unei reactii în lant, persoana sau compania care va arunca prima piatra.
Sumele uriase care trebuie rostogolite în acest an de pietele financiare internationale si de guvernele statelor au devenit extrem de apasatoare pentru toata lumea. Uneori pare ca ne mai trebuie o planeta care sa ne ajute în demersurile de salvare.
Asa numitele proiecte de salvare si de micsorare sau eliminare a costurilor trebuie urgent puse în practica, numai ca în declaratiile publice se prezinta doar partile bune si frumoase, atât cât pot fi ele de bune acum. În spatele usilor închise se fac de fapt pure calcule matematice, fara sentimente, fara a se lua în calcul cuantumul pierderilor colaterale si sociale.

Va mai dura pâna când se va vedea imaginea de ansamblu a deciziilor care sunt deja luate, dar trebuie puse în practica. Din pacate va fi o imagine dezolanta, asemanatoare cu un câmp de batalie în care toate partile combatante au pierdut. Doar cei cu adevarat puternici vor avea de câstigat si aceia vor putea privi în continuare impasibili si de la distanta desfasurarea evenimentelor.
Pentru multi momentele acestea ar trebui sa fie ultimele de gândire, calcule si meditatie. Trebuie luate rapid masuri coerente pentru ca vor putea fi cazuri în care se vor simti efectiv purtati de val, fara capacitatea de a face ceva în vederea diminuarii pierderilor.
Lupta surda din ultimii ani ar fi trebuit sa-i faca mai puternici pe cei care au rezistat. Este momentul sa faca dovada acestui lucru, a capacitatilor de analiza si luare a deciziilor. Nu a fost niciodata o solutie ascunderea sau aplicarea metodei "timpul le rezolva pe toate". Pur si simplu se pare ca nu mai este timp pentru nimic. 

BENDIS FINANCIAL 
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIII, nr. 149, iul 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Iulie 2018
 
Truck Power, Iulie 2018

NEXT AUTO, Iunie 2018
 
NEXT AUTO, Iunie 2018

Supliment M&U, Aprilie 2018
 
Aprilie 2018
 


 
 

PARTENERI