Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Foraje orizontale de subtraversare

ABS Trenchless, specialist în foraje

14.02.2012
ABS Trenchless, specialist în foraje
Membra a grupului BAUER, firma germana ABS Trenchless GmbH, este specializata în productia de instalatii si echipamente pentru foraje orizontale de subtraversare si de sisteme de reabilitare a retelelor vechi de conducte subterane, fara a fi necesara decopertarea acestora.
Gama de utilaje ABS Trenchless GmbH cuprinde:
* Instalatii tip ABS pentru foraje de subtraversare cu burghiu, cu forte de împingere cuprinse între 200 kN si 1.500 kN si cupluri de pâna la 50.000 Nm. Pot executa foraje în tuburi cu diametre de 100 -1.600 mm pe lungimi de pâna la 100 m.
* Sisteme tip RBS pentru instalare de conducte noi, prin interiorul celor vechi, prin tragere cu cablu, cu forte cuprinse între 300 kN si 1.500 kN, pe distante de pâna la 1.000 - 1.500 m.
* Echipamente auxiliare: unitati de preparare a fluidelor de foraj pentru lucrul cu ciocan de fund; containere mobile cu compresoare de vacuum pentru preluarea lichidelor folosite; remorci pentru transportul rolelor de tuburi; burghie elicoidale si sape de foraj.
Sistemele ABS de foraj orizontal de subtraversare
În cazul în care este necesara trecerea unor conducte pe sub o cale ferata, o intersectie dintr-un oras sau chiar pe sub o autostrada, fara a se perturba traficul sau activitatea în zona, ABS Trenchless GmbH ofera o solutie rapida, sigura si ieftina.
Se sapa doua incinte, una de start si una de sosire, de o parte si de cealalta a zonei respective, la adâncimea la care se va introduce conducta. În incinta de start se introduce echipamentul de foraj, care se pozitioneaza pe sine speciale, bine ancorate în sol.
Grupul hidraulic de putere care actioneaza echipamentul de foraj poate ramâne la exterior.
Forajul se poate executa cu sau fara ghidare. Forajul fara ghidare se executa în special pentru distante de foraj mai mici. Dupa ce suportul de sustinere al echipamentului de foraj a fost bine pozitionat pe directia dorita, se executa forajul în interiorul tuburilor de protectie. Materialul excavat de catre capul sapare este trimis înapoi în incinta de start de catre elicea continua a burghiului de foraj.

Forajul cu ghidare se face în doua moduri:
* Prin montarea în fata sculei de sapare a unui cap de ghidare cu profil taiat asimetric;
* Printr-un sistem denumit PTPM ("pilot tube microtunneling"), care consta în introducerea în prima faza a unei coloane de ghidare, cu un cap de sapare special, taiat asimetric, care prin foraj, preseaza materialul rezultat în peretii gaurii forate. În faza a doua, capul de foraj montat pe sectiunea de burghiu cu elice continua începe forarea la diametrul dorit, în interiorul tubului de protectie, înaintând împreuna cu acesta pe coloana de ghidare introdusa anterior. În ambele situatii directia este controlata printr-un sistem optic de masurare a unghiurilor, cu camera de luat vederi, denumit teodolit si este urmarita pe un monitor.
Materialul forat este eliminat prin conducerea lui catre incinta de pornire de catre elicea continua a burghiului de foraj, de unde este scos cu ajutorul unor containere speciale.
Operatia se repeta introducând o noua sectiune de burghiu împreuna cu un alt tub de protectie. În functie de natura lucrarii, tuburile din otel pot fi sudate între ele si sa ramâna drept suport de protectie prin care vor fi trecute conductele noi sau cablurile necesare. Tuburile de protectie pot fi scoase prin împingere, pe masura ce se introduc tuburile noi, destinate lucrarii respective.

Sistemele RBS pentru instalarea de conducte subterane noi prin tragere cu cablu prin interiorul celor vechi.
Sistemele RBS asigura înlocuirea rapida si sigura a vechilor conducte de gaz, apa sau canalizare, prin tragerea prin interiorul lor a unor conducte noi, fara a fi necesara decopertarea celor vechi.
Ca si în cazul forajelor orizontale de subtraversare, se sapa doua incinte de o parte si de cealalta a zonei în care se doreste înlocuirea conductei. În incinta de start se aduce conducta noua, în care se monteaza un cap special de tragere cu strângere pe con si cu ochi de agatare pentru cablul de tragere. În incinta de sosire se introduce instalatia de tragere a cablului, actionata de la un grup hidraulic de putere, aflat la suprafata. În functie de materialul conductei vechi si de diametrul dorit la conducta noua, vechea conducta poate ramâne intacta sau poate fi sparta în bucati ce sunt împinse înspre exteriorul gaurii odata cu tragerea conductei noi.
Pentru operatia de spargere capul de tragere este prevazut pe conul exterior cu diverse profile de taiere si /sau spargere. Lucrarea poate fi practic executata de un singur operator, prin telecomanda, din exterior, fara sa fie expus vreunui pericol. Datorita fortelor mari de tragere se pot depasi unghiuri de 15 - 200, fara a fi necesara saparea unor incinte intermediare, pe distante de peste 1 m. ABS Trenchless GmbH asigura si echipamentele auxiliare necesare executiei lucrarilor, precum: capete de tragere, sape de foraj, remorci pentru echipamente, precum si sistemul BENTOVAC de preluare si evacuare a lichidelor de foraj folosite. 

Pentru comanda unei instalatii ABS Trenchless contactati distribuitorul pentru România, firma TRACTOR PROIECT COMERT SRL din Brasov.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI