Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul tau financiar

Când totul este înghetat

14.02.2012
Ec. IULIU CIOBANU
Natura a venit si a întregit imaginea generala a unei planete blocate în toate aspectele vietii sociale si economice. Munti de zapada, temperaturi care te fac sa te simti ca la Polul Nord si  toate problemele care apar odata cu aceste fenomene meteorologice extreme, te fac sa mai pierzi putin din speranta ca în viitorul apropiat va fi mai bine.
Daca afara nu poti iesi din cauza frigului, statul în casa poate fi uneori mai daunator decât o raceala. Pentru ca daca stai în casa, privesti la televizor si vezi din nou, ca în fiecare an, declaratiile facute în cadrul diverselor conferinte si congrese despre cât de bine va fi în acest an care acum începe. Si din nou sectorul auto va creste spre deosebire de anii trecuti, crestere justificata mereu aiuritor, constructiile se vor relansa si în general vom avea o crestere economica de nu o vom putea duce.
Toate aceste informatii, preluate în mod pompos si oficial de toata media, te vor duce cu gândul ca si tie îti va fi mai bine, si ca vei fi tras în acest miraculos vârtej al cresterilor si ca viata va capata cât de curând tente de roz.
Daca în schimb mai ai putina rabdare si citesti si stirile scrise mai mic, vei putea sa analizezi imaginea în ansamblul ei. Afli ca sute de oameni stau la câtiva kilometri de casa pentru ca utilajele nu au rovignete, gazul se termina si depozite avem doar pe hârtie, alaturi de mii de kilometri de autostrada. Apropo de autostrazi, cele doua asa zise pe care le avem, observam ca se închid în mai putin de o ora de la începutul oricarei ninsori ceea ce înseamna ca administratorii lor stiu mereu ce au de facut.

Si când te saturi de toate prostiile acestea care îti umplu timpul permanent, vezi si mai multe stiri "îmbucuratoare". Cum ar fi faptul ca în trimestrul trei al anului 2011, expunerea bancilor în România a scazut cu 11 mld. euro. Daca îti aduci si aminte de ceea ce se spunea anul trecut, legat de  mentinerea expunerilor, lucru confirmat inclusiv de Presedinte, îti vei da seama ca din nou pacaleala a functionat. Si vei fi sigur ca esti luat de prost când explicatiile sunt de genul "nu stim ce s-a întâmplat, probabil este din cauza diferentelor de curs valutar". 
Acest tip de explicatii ne sunt furnizate de foarte multa vreme si în foarte multe cazuri. De fiecare data, au functionat inclusiv spre uimirea celor care le-au lansat. Suntem o tara plina de circ mediatic si de foarte putina pâine. Reactiile populatiei si a mediului economic au fost si înca mai sunt nedeslusite. Au înteles ca iarna nu este ca vara, ca sunt sute de contracte ciudate inclusiv în energie dar se scumpesc gazele si energia. Si asta în conditiile în care avem cel mai scump gaz din Europa. 
Dar toate merg asa, suntem tara în care nu te opresti din numarat masini de lux, dar proprietarii nu au lucrat niciodata, în care mare parte din cei care formeaza managementul companiilor fie nu au nici o legatura cu domeniul respectiv fie sunt buni profesionisti, dar sunt interesati de cu totul alte aspecte ale vietii economice proprii.
Într-o tara înghetata si blocata nu ne ramâne decât sa asteptam...primavara. 
 
BENDIS FINANCIAL 
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI