Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul tau financiar

De ce sa finantezi un bun chiar daca ai lichiditati

15.03.2012
Ec. IULIU CIOBANU
Statisticile companiilor care sondeaza piata produselor ce pot face obiectul finantarilor la nivel mondial arata printre altele ca inclusiv persoanele cu averi de peste 30 milioane USD solicita în medie finantari de 2,8 milioane USD necesare achizitionarii de masini sau diverse mijloace de productie si transport pentru companiile pe care le detin. Având în vedere ca sumele solicitate ca finantare sunt doar o parte din costul total al unui bun, se demonstreaza ca piata financiara sustine în continuare investitiile în multe domenii. Numai ca trebuie sa privim cu atentie motivele solicitarii de finantare care pot sau ar trebui sa fie diferite fata de perioadele anterioare. 
Daca esti destul de bogat încât sa-ti permiti sa achiti un bun cash, de ce sa te mai împrumuti pentru cumpararea lui?

Chiar daca la prima vedere finantarea nu are logica, sunt foarte multi proprietari de companii care apeleaza la aceasta varianta. Explicatia este extrem de simpla: daca respectiva companie  este capabila sa genereze un profit mai mare decât dobânda pe care o plateste finantatorului cu echivalentul sumei împrumutate, varianta de a împrumuta bani are sens din punct de vedere financiar. Dobânzile si conditiile existente pe piata pentru orice tip de finantare pot fi negociate de cineva cu experienta si cunostintele necesare si astfel deseori este mai ieftin sa împrumuti bani decât sa folosesti propriile lichiditati.
Într-o situatie economica mondiala care arata usoare semne de revenire, creste si numarul de surse de finantare pentru cei care vor sa demareze sau sa finalizeze un astfel de proiect si se pot pastra rezervele de lichiditate neatinse.
O finantare a unui echipament poate fi folosita de proprietarul acestuia în cazul în care are nevoie de lichiditati într-un moment în care piata este nefavorabila pentru vânzarea directa. Astfel acesta deblocheaza banii într-o perioada mult mai scurta si nu mai este obligat sa astepte o redresare a pietei de profil.
O alta varianta pe care companiile o au la îndemâna în cazul acestei piete este aceea de a investi pur si simplu într-un echipament sau într-o flota de camioane sume de bani, care în cazul cumpararii de actiuni se pot diminua extrem de rapid în procente considerabile.

Ce ofera piata finantarii în acest moment?
Prudenta este o componenta importanta în orice domeniu în ultimul timp. Criteriile generale de acordare a împrumuturilor nu s-au schimbat, în schimb se pune accentul mult mai mult pe cunoasterea clientului, a lichiditatii acestuia si a surselor de venit care stau la baza rambursarii sumelor împrumutate.
Pentru a întelege mai bine conceptul detaliat mai sus se poate exemplifica o modificare a conditiilor de acordare prin marirea avansurilor si micsorarea perioadelor de finantare. Media sumelor finantate pentru achizitionarea de echipamente si camioane se mentine între 60 si 75%, dar asta nu înseamna ca o companie nu poate negocia acoperirea de pâna la 90-95 % a sumei de catre finantator pe baza unor garantii sau a unor sume colaterale depuse. Ca urmare a evaluarilor si negocierilor initiale, atât proprietarul cât si finantatorul pot reevalua anual componentele creditarii, în functie si de stadiul dezvoltarii proiectului finantat. 
O cerinta neglijata în trecut a devenit din ce în ce mai stringenta. Este vorba de asigurarea asociatilor/administratorilor companiilor sau a persoanelor fizice care solicita aceste tipuri de credite, asigurare împotriva oricarui eveniment care poate afecta sanatatea sau integritatea corporala.
V-am oferit doar o scurta prezentare a unei piete uriase, activa în acest moment în ciuda situatiei globale incerte în anumite momente. Aceasta piata are si multe alte componente pe care le vom detalia cu siguranta în articolele urmatoare. 

BENDIS FINANCIAL 
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI