Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul tau financiar

De ce sa finantezi un bun chiar daca ai lichiditati

15.03.2012
Ec. IULIU CIOBANU
Statisticile companiilor care sondeaza piata produselor ce pot face obiectul finantarilor la nivel mondial arata printre altele ca inclusiv persoanele cu averi de peste 30 milioane USD solicita īn medie finantari de 2,8 milioane USD necesare achizitionarii de masini sau diverse mijloace de productie si transport pentru companiile pe care le detin. Avānd īn vedere ca sumele solicitate ca finantare sunt doar o parte din costul total al unui bun, se demonstreaza ca piata financiara sustine īn continuare investitiile īn multe domenii. Numai ca trebuie sa privim cu atentie motivele solicitarii de finantare care pot sau ar trebui sa fie diferite fata de perioadele anterioare. 
Daca esti destul de bogat īncāt sa-ti permiti sa achiti un bun cash, de ce sa te mai īmprumuti pentru cumpararea lui?

Chiar daca la prima vedere finantarea nu are logica, sunt foarte multi proprietari de companii care apeleaza la aceasta varianta. Explicatia este extrem de simpla: daca respectiva companie  este capabila sa genereze un profit mai mare decāt dobānda pe care o plateste finantatorului cu echivalentul sumei īmprumutate, varianta de a īmprumuta bani are sens din punct de vedere financiar. Dobānzile si conditiile existente pe piata pentru orice tip de finantare pot fi negociate de cineva cu experienta si cunostintele necesare si astfel deseori este mai ieftin sa īmprumuti bani decāt sa folosesti propriile lichiditati.
Īntr-o situatie economica mondiala care arata usoare semne de revenire, creste si numarul de surse de finantare pentru cei care vor sa demareze sau sa finalizeze un astfel de proiect si se pot pastra rezervele de lichiditate neatinse.
O finantare a unui echipament poate fi folosita de proprietarul acestuia īn cazul īn care are nevoie de lichiditati īntr-un moment īn care piata este nefavorabila pentru vānzarea directa. Astfel acesta deblocheaza banii īntr-o perioada mult mai scurta si nu mai este obligat sa astepte o redresare a pietei de profil.
O alta varianta pe care companiile o au la īndemāna īn cazul acestei piete este aceea de a investi pur si simplu īntr-un echipament sau īntr-o flota de camioane sume de bani, care īn cazul cumpararii de actiuni se pot diminua extrem de rapid īn procente considerabile.

Ce ofera piata finantarii īn acest moment?
Prudenta este o componenta importanta īn orice domeniu īn ultimul timp. Criteriile generale de acordare a īmprumuturilor nu s-au schimbat, īn schimb se pune accentul mult mai mult pe cunoasterea clientului, a lichiditatii acestuia si a surselor de venit care stau la baza rambursarii sumelor īmprumutate.
Pentru a īntelege mai bine conceptul detaliat mai sus se poate exemplifica o modificare a conditiilor de acordare prin marirea avansurilor si micsorarea perioadelor de finantare. Media sumelor finantate pentru achizitionarea de echipamente si camioane se mentine īntre 60 si 75%, dar asta nu īnseamna ca o companie nu poate negocia acoperirea de pāna la 90-95 % a sumei de catre finantator pe baza unor garantii sau a unor sume colaterale depuse. Ca urmare a evaluarilor si negocierilor initiale, atāt proprietarul cāt si finantatorul pot reevalua anual componentele creditarii, īn functie si de stadiul dezvoltarii proiectului finantat. 
O cerinta neglijata īn trecut a devenit din ce īn ce mai stringenta. Este vorba de asigurarea asociatilor/administratorilor companiilor sau a persoanelor fizice care solicita aceste tipuri de credite, asigurare īmpotriva oricarui eveniment care poate afecta sanatatea sau integritatea corporala.
V-am oferit doar o scurta prezentare a unei piete uriase, activa īn acest moment īn ciuda situatiei globale incerte īn anumite momente. Aceasta piata are si multe alte componente pe care le vom detalia cu siguranta īn articolele urmatoare. 

BENDIS FINANCIAL 
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIII, nr. 151, sep 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 

TRUCK POWER , Iulie 2018
 
Truck Power, Iulie 2018
 


 
 

PARTENERI