Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Reciclare - ecologie, calitate, eficienta

Wirtgen - reciclare, ecologie

15.03.2012
Wirtgen - reciclare, ecologie
Firma KUTTER Spezialstrassenbau GmbH are o experienta īndelungata īn valorificarea "la fata locului" a materialului cu continut de gudron, emulsie sau bitum rezultat la decopertarea drumurilor, utilizānd utilaje WIRTGEN GROUP specifice acestor tehnologii.
Pāna īn 1990, īn Germania, gudronul pentru cai rutiere - un amestec din gudron de huila si uleiuri provenite din carbune - a fost utilizat īn constructia de drumuri alaturi de alti lianti. Pāna la acel moment mai erau īnca folosite, izolat, amestecul gudron-bitum, carbobitumul (amestec gudron-bitum perfectionat) si gudronul aplicat la rece - gudron pentru cai rutiere cu solventi. Acesti lianti si-au gasit utilizarea īn principal la lucrari de consolidare a terenului, īn straturile de asfalt cu rol portant, de legatura sau de acoperire, la īmbracaminti rutiere de macadam sau la tratamente ale suprafetelor. 
Abia cānd, din motive economice, liantii cu continut de gudron fusesera de mult timp īnlocuiti de bitum īn constructia de drumuri, efectul nociv al liantilor cu continut de gudron a fost recunoscut pe deplin prin cercetarea din domeniile medicina si ecologie. Odata cu  introducerea, īn 1993 a regulilor tehnice pentru substantele periculoase din grupa "produse obtinute prin piroliza din material organic" (TRGS 1951), īn Germania este valabila o interdictie pentru utilizarea liantilor cu continut de gudron. Īnca īnainte de aparitia acestor reguli, folosirea liantilor cu continut de gudron fusese exclusa prin cerinte de management al apelor din unele landuri federale - cerinte impuse produselor industriale secundare si materialelor de constructie obtinute prin reciclare, destinate constructiei drumurilor.  

Sisteme de norme
Valorificarea materialului cu continut de gudron rezultat din decopertarea rutiera este reglementata īn urmatoarele īndrumare ale Societatii de cercetare pentru domeniul rutier si domeniul transporturilor (FGSV): 
* Īndrumarul pentru valorificarea - īn straturi portante cu lianti hidraulici - asfaltului decopertat si maruntit sub forma de granule si a materialelor pentru constructii rutiere, care contin gudron;
* Īndrumarul pentru valorificarea - īn straturi portante cu liant bitum, prin preparare la rece īn instalatii de mixare (M VB-K) - a materialelor pentru constructii rutiere, care contin gudron si a asfaltului decopertat si maruntit sub forma de granule;
* precum si Īndrumarul pentru reciclarea la rece in situ, īn suprastructura rutiera (M KRC).

Tehnica de constructie
Procedeul practicat de ani de zile arata astfel: materialele cu continut de gudron, obtinute la desfacerea lucrarilor de constructii sunt tinute la dispozitie īntr-un depozit stationar autorizat, sunt preparate la nevoie si sunt transportate la noul loc de īncorporare īn constructie. Numeroase transporturi cu deseuri periculoase au fost si sunt īnca derulate pe retelele noastre rutiere, deja puternic poluate. Adeseori, īntre locul unde rezulta acestea si posibilul depozit intermediar sunt distante considerabile. Aceasta cheltuiala  nu ajuta la protectia mediului din cauza consumului de resurse (Diesel) si al poluarii cu CO2, care rezulta din transporturi.  
Alternativ la aceasta imensa cheltuiala este prepararea la locul obtinerii materialului, pe terenul constructiei, respectiv īn imediata apropiere. Īn aceasta privinta, reglementarile specifice landului sunt de importanta decisiva pentru implementarea masurii. Cerintele impuse suprafetei de baza a locului de concasare/mixare (de exemplu cum va trebui sa arate izolarea catre partea inferioara, respectiv catre partea superioara, īmpotriva precipitatiilor), precum si reglementarile pentru transporturile pe santier pot fi aici foarte diferite.
Īn general este suficient un loc de depozitare, izolat catre partea inferioara prin intermediul unei folii, folie care este prevazuta īnca o data cu un strat de uzura, fabricat din material nepoluant. Aici este depozitat temporar materialul nociv, pentru scurt timp, pāna la prepararea ce urmeaza a se realiza cu ajutorul instalatiei de concasare si de mixare. Procesul de concasare si cel de mixare pot avea loc apoi simultan, astfel ca nu mai este nevoie de nici un alt loc de depozitare, iar materialele poluante nu trebuie deplasate mai mult decāt este necesar. Dupa transbordarea materialului preparat, acesta este transportat la locul īncorporarii lui īn constructie si este prelucrat. Ca urmare a distantei scurte dintre locul de preparare si locul de īncorporare īn constructie pot fi realizate productivitati mari.

Prepararea mobila
Datorita instalatiilor de preparare mixturi reci compacte WIRTGEN - KMA 220 dupa timpi de pregatire scurti pot fi realizate cantitati zilnice de 1.500 t sau mai mult de mixtura preparata pentru īncorporare īn constructie. Premisa pentru aceasta este ca prepararea materialului obtinut sa fie corespunzatoare cerintelor. O granulare prin intermediul instalatiei de concasare-sortare este necesara pentru a putea produce o mixtura de īnalta calitate.
Daca īn cursul primei verificari se constata o granulatie gresita, materialul rezultat cu granulatie de modificare poate fi adaugat īn mod dozat īn instalatia de mixare. Vor fi efectuate mici reglaje, iar procesul de mixare poate demara. 
Cerintele impuse mixturii conform primei verificari sunt asigurate, prin supraveghere proprie zilnica, de catre un laborator recunoscut.
Īncorporarea materialului preparat va fi realizata prin intermediul finisoarelor de asfalt. Astfel sunt evitate procesele de segregare, cum se īntāmpla la īncorporarea materialului prin intermediul grederului sau "alunecarea materialului pe ramura uscata a curbei Proctor".

Pe lānga straturile portante predominant hidraulice, cu aceeasi instalatie sistem tehnic de instalatii pot fi produse si straturi portante la care predominant este bitumul (emulsie sau bitum spumat).
Daca īn imediata apropiere a locului de īncorporare a materialului nu poate fi deschisa nici o posibilitate de depozitare intermediara, atunci prepararea in situ, asadar direct pe terenul constructiei reprezinta o alternativa. Fazele procedeului - obtinerea materialului reciclabil, decaparea, maruntirea, prepararea si īncorporarea īn portiunea de drum - sunt executate toate la fata locului, la aceeasi calitate ca īn instalatia compacta KMA  

Un punct important la prepararea si valorificarea materialelor cu continut de gudron, rezultate la desfacerea lucrarilor de constructii este calitatea procesului de mixare. O turbionare a componentelor, asa cum poate fi īntālnita la prepararea cu ajutorul stabilizatoarelor - practicata īnca adeseori - nu conduce mereu la telul dorit si nu corespunde totdeauna parametrilor de calitate ceruti. Se impune o mixare completa, uniforma, omogena a tuturor componentelor. Numai astfel este garantat ca materialele obtinute din decopertare sunt "īmbracate" cu lianti hidraulici si eventual cu lianti continānd bitum si pot fi respectate valorile limita cerute.
Īn aceste cazuri, cu masina de reciclat la rece WIRTGEN WR 4200, prevazuta cu malaxor amestec si grinda finisoare, pot fi preparate in situ toate componentele necesare pentru a obtine un material de constructie de īnalta calitate, iar acestea pot fi concomitent īncorporate īn constructie si compactate. Costisitoarele transporturi intermediare pe santier, respectiv eventual necesarele transporturi īn afara santierului pot sa nu mai fie efectuate. Roca este utilizata la calitate maxima - direct la locul obtinerii - ca strat portant pentru realizarea suprastructurii.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI