Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Kimera, beton de calitate

Kimera, beton de calitate

12.04.2012
 Kimera, beton de calitate
Cum se poate stabili daca un anumit utilaj este cu adevarat ideal pentru specificul
unei activitati? 
Înainte de toate trebuie evaluat daca raspunde la principalele cerinte impuse de aceasta; apoi trebuie cântarita eventuala complexitate tehnologica care, pe o parte îi permite utilajului sa efectueze multiple operatiuni, dar pe alta parte poate avea ca rezultat o productivitate lenta generata de dificultatea în manevrare sau utilizare.
Al treilea aspect care trebuie luat în calcul sunt costurile de gestiune. Vorbind strict de productia de beton, printre problemele cel mai des întâlnite, dar si cele mai costisitoare, sunt cu siguranta costurile legate de transportul betonului de la statie la locul lucrarii, precum si problema resturilor de calcul, care în majoritatea cazurilor se arunca. Apoi conteaza foarte mult calitatea de compozitie a betonului, care nu doar ca trebuie certificata, dar este si influentata de necesitatea de a folosi de exemplu aditivi de întârziere, care câteodata creeaza probleme.

Un alt cost de considerat este investitia în statia de betoane, fixa într-un anumit loc, de unde pleaca betonierele destinate distributiei.
Proiectarea si realizarea unui utilaj care sa îmbunatateasca toate aceste aspecte si în acelasi timp sa fie simplu de utilizat si de întretinut este dificil de realizat, dar nu imposibil. Un utilaj care raspunde acestor cerinte a fost realizat de proiectantii italieni si a fost denumit Kimera (himera). Operatiunile pe care le efectueaza sunt precise si usor de realizat, fiind solutia ideala pentru problemele legate de productia si transportul betonului.
Kimera 070 este o instalatie de producere a betonului montabila pe sasiul unui camion 8x4 sau 8x8 de 32 tone, având propriul ei sasiu si particularitati tehnice care permit productia de beton "just in time", adica direct la locul de utilizare. Elementele betonului (ciment, agregate si apa) sunt transportate în rezervoare separate care permit o încarcare extrem de rapida si de simpla. Agregatele se încarca în cuva cu acelasi încarcator frontal cu care se încarca agregatele în buncarele unei statii de beton. Cimentul se încarca pozitionând Kimera sub silozul de ciment si intra în rezervor datorita gravitatiei. Apa intra în cele 4 rezervoare dispuse în lateralele buncarului de agregate datorita unui sistem de pompare.

Odata încarcata instalatia, camionul se deplaseaza la locul livrarii fara a consuma alta energie în afara de cea necesara deplasarii (nu trebuie sa alimenteze nici un sistem în timpul deplasarii). Odata ajuns în santier, operatorul poate sa înceapa productia de beton, controlând Kimera cu ajutorul unui monitor dispus în cabina camionului sau prin radiocomanda.
Cu ambele dispozitive se controleaza permanent starea utilajului, starea rezervoarelor, functionarea corecta a tuturor aparatelor componente, setarea unei anumite retete predefinite de fabricatie a betonului, aceste elemente regasindu-se deja în softul de functionare, se poate modifica chiar în timpul turnarii procentual cantitatea unui component al retetei alese, se poate ridica sau coborî întregul utilaj, se poate deschide sau închide capacul de la agregate sau ciment, pe scurt controlul total al instalatiei dintr-un singur loc.

Producerea de beton se realizeaza prin amestecarea  diverselor componente doar în momentul turnarii în malaxorul cu amestecare continua care se afla în interiorul instalatiei, dispus în partea din spate. 
Printre alte particularitati ale modelului Kimera 070 comparativ cu alte instalatii similare montate pe camion este diferit sistemul de studiu al cantitatii la diferitele componente. Agregatele si cimentul sunt masurate prin celule electronice de sarcina, exact ca la instalatiile fixe, care permit masurarea exacta a cantitatii pe fiecare componenta (precizie care lipseste la sistemele de masurare volumetrica). Doar apa este masurata de un debitmetru. Datorita acestui sistem de dozare foarte precis si a posibilitatii de a produce betonul la momentul turnarii, rezulta un beton de o calitate superioara, confirmat si de lipsa aditivilor de întârziere, cât si de posibilitatea de a corecta instantaneu în timpul turnarii cantitatea componentelor din reteta folosita, lucru imposibil în cazul descarcarii din autobetoniera.

Evident, sistemul computerizat al utilajului Kimera 070 poate sa certifice calitatea si cantitatea de beton produs, prin imprimarea unui raport de productie, efectivul cantitativ de beton produs cu detalierea precisa a cantitatilor de componente folosite. În acest mod, Kimera garanteaza calitatea betonului produs.
Pe lânga energia economisita în timpul deplasarii, Kimera atinge 40kW la priza de forta a camionului doar în timpul productiei de beton. 
Dar avantajul major îl constituie productia stricta a cantitatii de care este nevoie, evitând resturile de calcul, precum si avantajul de a efectua multiple livrari la diversi clienti, lucru imposibil cu metoda clasica cu o autobetoniera, care transporta acelasi tip de beton si nu mai poate modifica compozitia acestuia. Cu Kimera se poate produce instantaneu pentru fiecare client în parte betonul dorit. În sinteza, Kimera 070 asigura betonul dorit acolo unde se doreste si exact în cantitatea dorita.
La sfârsitul lucrului Kimera 070 poate fi curatata prin un program de spalare automat care utilizeaza o cantitate minima de apa, dar este echipata si cu o lance de mare presiune pentru spalarea manuala.
 "Noi producem statii de betoane fixe si semi-mobile în România si avem în proiect si o instalatie mobila montabila pe semiremorca pe care o vom produce în curând. Am început colaborarea cu Kimera în ideea de a oferi clientilor nostri solutia completa în producerea de betoane, pentru a satisface orice exigenta în acest domeniu. Tot în aceasta idee colaboram si cu firma Piccini care produce betoniere cu autoîncarcare, vizibile pe site-ul dedicat www.piccini.ro .
Exista în gama Kimera si doua modele mai mici, Kimera 055 montabila pe camioane cu 3 axe si Kimera SMALL montabila pe camion cu 2 axe. 
Fabrica producatoare din Italia are lânga unitatea de productie un teren de pregatire a operatorilor, precum si un model de prezentare si probe, pentru clienti care vor sa vada acest utilaj la lucru", a declarat Viorel Prajescu, reprezentantul Kimera în Romania

Contact
Telefon: 0733.390.520 
E-mail: viorelprajescu@yahoo.com
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI