Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Kimera, beton de calitate

Kimera, beton de calitate

12.04.2012
 Kimera, beton de calitate
Cum se poate stabili daca un anumit utilaj este cu adevarat ideal pentru specificul
unei activitati? 
Īnainte de toate trebuie evaluat daca raspunde la principalele cerinte impuse de aceasta; apoi trebuie cāntarita eventuala complexitate tehnologica care, pe o parte īi permite utilajului sa efectueze multiple operatiuni, dar pe alta parte poate avea ca rezultat o productivitate lenta generata de dificultatea īn manevrare sau utilizare.
Al treilea aspect care trebuie luat īn calcul sunt costurile de gestiune. Vorbind strict de productia de beton, printre problemele cel mai des īntālnite, dar si cele mai costisitoare, sunt cu siguranta costurile legate de transportul betonului de la statie la locul lucrarii, precum si problema resturilor de calcul, care īn majoritatea cazurilor se arunca. Apoi conteaza foarte mult calitatea de compozitie a betonului, care nu doar ca trebuie certificata, dar este si influentata de necesitatea de a folosi de exemplu aditivi de īntārziere, care cāteodata creeaza probleme.

Un alt cost de considerat este investitia īn statia de betoane, fixa īntr-un anumit loc, de unde pleaca betonierele destinate distributiei.
Proiectarea si realizarea unui utilaj care sa īmbunatateasca toate aceste aspecte si īn acelasi timp sa fie simplu de utilizat si de īntretinut este dificil de realizat, dar nu imposibil. Un utilaj care raspunde acestor cerinte a fost realizat de proiectantii italieni si a fost denumit Kimera (himera). Operatiunile pe care le efectueaza sunt precise si usor de realizat, fiind solutia ideala pentru problemele legate de productia si transportul betonului.
Kimera 070 este o instalatie de producere a betonului montabila pe sasiul unui camion 8x4 sau 8x8 de 32 tone, avānd propriul ei sasiu si particularitati tehnice care permit productia de beton "just in time", adica direct la locul de utilizare. Elementele betonului (ciment, agregate si apa) sunt transportate īn rezervoare separate care permit o īncarcare extrem de rapida si de simpla. Agregatele se īncarca īn cuva cu acelasi īncarcator frontal cu care se īncarca agregatele īn buncarele unei statii de beton. Cimentul se īncarca pozitionānd Kimera sub silozul de ciment si intra īn rezervor datorita gravitatiei. Apa intra īn cele 4 rezervoare dispuse īn lateralele buncarului de agregate datorita unui sistem de pompare.

Odata īncarcata instalatia, camionul se deplaseaza la locul livrarii fara a consuma alta energie īn afara de cea necesara deplasarii (nu trebuie sa alimenteze nici un sistem īn timpul deplasarii). Odata ajuns īn santier, operatorul poate sa īnceapa productia de beton, controlānd Kimera cu ajutorul unui monitor dispus īn cabina camionului sau prin radiocomanda.
Cu ambele dispozitive se controleaza permanent starea utilajului, starea rezervoarelor, functionarea corecta a tuturor aparatelor componente, setarea unei anumite retete predefinite de fabricatie a betonului, aceste elemente regasindu-se deja īn softul de functionare, se poate modifica chiar īn timpul turnarii procentual cantitatea unui component al retetei alese, se poate ridica sau coborī īntregul utilaj, se poate deschide sau īnchide capacul de la agregate sau ciment, pe scurt controlul total al instalatiei dintr-un singur loc.

Producerea de beton se realizeaza prin amestecarea  diverselor componente doar īn momentul turnarii īn malaxorul cu amestecare continua care se afla īn interiorul instalatiei, dispus īn partea din spate. 
Printre alte particularitati ale modelului Kimera 070 comparativ cu alte instalatii similare montate pe camion este diferit sistemul de studiu al cantitatii la diferitele componente. Agregatele si cimentul sunt masurate prin celule electronice de sarcina, exact ca la instalatiile fixe, care permit masurarea exacta a cantitatii pe fiecare componenta (precizie care lipseste la sistemele de masurare volumetrica). Doar apa este masurata de un debitmetru. Datorita acestui sistem de dozare foarte precis si a posibilitatii de a produce betonul la momentul turnarii, rezulta un beton de o calitate superioara, confirmat si de lipsa aditivilor de īntārziere, cāt si de posibilitatea de a corecta instantaneu īn timpul turnarii cantitatea componentelor din reteta folosita, lucru imposibil īn cazul descarcarii din autobetoniera.

Evident, sistemul computerizat al utilajului Kimera 070 poate sa certifice calitatea si cantitatea de beton produs, prin imprimarea unui raport de productie, efectivul cantitativ de beton produs cu detalierea precisa a cantitatilor de componente folosite. Īn acest mod, Kimera garanteaza calitatea betonului produs.
Pe lānga energia economisita īn timpul deplasarii, Kimera atinge 40kW la priza de forta a camionului doar īn timpul productiei de beton. 
Dar avantajul major īl constituie productia stricta a cantitatii de care este nevoie, evitānd resturile de calcul, precum si avantajul de a efectua multiple livrari la diversi clienti, lucru imposibil cu metoda clasica cu o autobetoniera, care transporta acelasi tip de beton si nu mai poate modifica compozitia acestuia. Cu Kimera se poate produce instantaneu pentru fiecare client īn parte betonul dorit. Īn sinteza, Kimera 070 asigura betonul dorit acolo unde se doreste si exact īn cantitatea dorita.
La sfārsitul lucrului Kimera 070 poate fi curatata prin un program de spalare automat care utilizeaza o cantitate minima de apa, dar este echipata si cu o lance de mare presiune pentru spalarea manuala.
 "Noi producem statii de betoane fixe si semi-mobile īn Romānia si avem īn proiect si o instalatie mobila montabila pe semiremorca pe care o vom produce īn curānd. Am īnceput colaborarea cu Kimera īn ideea de a oferi clientilor nostri solutia completa īn producerea de betoane, pentru a satisface orice exigenta īn acest domeniu. Tot īn aceasta idee colaboram si cu firma Piccini care produce betoniere cu autoīncarcare, vizibile pe site-ul dedicat www.piccini.ro .
Exista īn gama Kimera si doua modele mai mici, Kimera 055 montabila pe camioane cu 3 axe si Kimera SMALL montabila pe camion cu 2 axe. 
Fabrica producatoare din Italia are lānga unitatea de productie un teren de pregatire a operatorilor, precum si un model de prezentare si probe, pentru clienti care vor sa vada acest utilaj la lucru", a declarat Viorel Prajescu, reprezentantul Kimera īn Romania

Contact
Telefon: 0733.390.520 
E-mail: viorelprajescu@yahoo.com
Anul XIII, nr. 149, iul 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Iulie 2018
 
Truck Power, Iulie 2018

NEXT AUTO, Iunie 2018
 
NEXT AUTO, Iunie 2018

Supliment M&U, Aprilie 2018
 
Aprilie 2018
 


 
 

PARTENERI