Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul tau financiar

Ghidul unei investitii reusite

12.04.2012
Ec. IULIU CIOBANU
Plecānd de la premisa ca ce nu te omoara te face mai puternic, companiile care si-au mentinut pozitia īn cadrul diverselor domenii de activitate din care fac parte, nu se pot gāndi īn continuare decāt la dezvoltare. Tinānd seama si de o dezvoltare exponentiala a tehnologiei, pasii urmatori sunt bazati pe achizitia de bunuri necesare derularii activitatii companiei, fie pentru marirea capacitatilor curente, fie pentru īnlocuirea lor cu unele mult mai eficiente. Cum una din cele mai vechi reguli spune ca īntotdeauna trebuie sa faci afaceri cu banii altora, intervine īntrebarea cāt de profitabil este acest lucru īn conditiile actuale. Iata cele cinci īntrebari care contureaza profitabilitatea oricarei decizii de acest fel:

I. Cum folosesc īn cel mai bun mod capitalul firmei?
Chiar daca nu exista doua companii identice, diferentierea facāndu-se īn baza unei multitudini de criterii, trebuie sa tinem seama ca orice entitate īsi finanteaza activitatea folosind capitalurile proprii si datoriile. Principala sarcina a departamentelor financiare este urmarirea cu atentie a celor doua surse si pastrarea unui echilibru coerent īntre ele. Trecānd peste multitudinea de indicatori care se calculeaza īn aceste cazuri, principala comparatie care trebuie facuta este daca profitabilitatea folosirii unor bani īmprumutati este mai mare decāt īn cazul folosirii capitalurilor proprii.

II. Exista competenta necesara īn cadrul firmei pentru maximizarea randamentului  investitiei?
Indiferent de tipul bunului care face obiectul investitiei planificate (autoturism, autocamion, echipament, etc.), lipsa unui personal foarte bine calificat pentru folosirea acestuia poate genera costuri extrem de mari. Chiar daca angajatii sunt bine intentionati, sumele pe care compania le poate investi īn crearea unor conditii de exploatare optime pot duce la un cost total al investitiei mult mai mare decāt cel  preconizat, inclusiv la pierderi. Īn acest caz este de preferat varianta externalizarii tuturor serviciilor legate de mentenanta investitiei, astfel angajatii avānd la dispozitie timpul necesar de a aduce permanent plus valoare īn cadrul companiei.

III. Stiu cu adevarat care este costul de exploatare al bunului achizitionat?
Daca raspunsul la īntrebarea precedenta pentru un manager este externalizarea serviciilor, atunci el trebuie sa apeleze la o companie care īi poate furniza cadrul necesar exploatarii īn conditii optime si cu toate costurile transparent detaliate. Cel mai usor exemplu īn acest sens este dat de achizitionarea unei mici flote de autoturisme. Īn mod direct, compania nu are foarte multe atuuri īn cadrul unor negocieri cu furnizorii. Dar īn momentul īn care este reprezentata de un broker care are experienta necesara, va fi automat integrata de acesta īn cadrul portofoliului deja existent iar costurile totale vor fi exponential mai mici. 

IV. De ce date am nevoie pentru a face o comparatie īntre leasing si plata integrala a bunului?
Exista mai multi indicatori de comparatie īntre cele doua moduri de achizitionare a unui bun, indiferent de natura acestuia. Uriasa greseala facuta īn trecut de 99% din manageri era compararea stricta a dobānzilor oferite de finantatori si alegerea celui care avea afisul cu cea mai mica dobānda. Īn sprijinul acestei constatari stau atāt raspunsurile la īntrebarile anterioare cāt si faptul ca īn urma achizitiei apar diverse costuri date de administrarea contractului, asigurare, taxe catre stat, etc. Pentru a face alegerea potrivita este necesara īntocmirea unui cash-flow detaliat īn fiecare din cele doua variante si īn acel moment varianta cea mai buna este usor de ales.

V. Care sunt beneficiile mele īn cele doua cazuri?
Īn principal, punctele forte si slabe ale fiecarei variante īsi gasesc rezolvarea īn cadrul raspunsurilor la īntrebarile anterioare. Diferenta este data, transpunānd informatiile īn cel mai simplu mod, de costul suplimentar pe care īl are o finantare. Daca luam īnsa īn calcul si toate serviciile puse la dispozitia companiei odata cu aceasta finantare, devine mai profitabil pentru aceasta sa īmprumute banii necesari. 

BENDIS FINANCIAL 
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XII, nr. 142, dec 2017
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, Mai 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

NEXT AUTO, Noiembrie 2017
 
NEXT AUTO, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 
 
 

PARTENERI