Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Kutter - lucrari de constructii cu freze Wirtgen

Lucrari de constructii cu freze Wirtgen

12.04.2012
Lucrari de constructii cu freze Wirtgen
Energia electrica ecologica obtinuta din puterea apei este o componenta ce nu poate fi eliminata din sursele moderne de obtinere a energiei. Cu ajutorul unor utilaje ultramoderne de frezare la rece, compania Kutter GmbH & Co. KG din Memmingen a netezit drumul obtinerii de energie electrica ecologica, în cadrul extinderii centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompare de la Vianden, în Marele Ducat al Luxemburgului. Frezele pentru pante abrupte si pentru minerit au îndeplinit sarcini importante la izolatia lacului de acumulare si la extinderea galeriei de aductiune.  
Centrala hidroelectrica cu acumulare prin pompare de la Vianden este cea mai mare de acest tip din Europa. Între bazinul artificial superior si lacul de acumulare de pe pârâul Our apa este dirijata în interiorul muntelui printr-un coridor tip caverna. Acolo, niste turbine uriase cu o putere nominala de 1.100 MW genereaza energie electrica înca din anii'60. Ca urmare a nevoii crescânde de energii regenerabile, centrala este acum extinsa în cadrul unui proiect estimat la 155 milioane de euro. Din 2013, o a unsprezecea statie de pompare va produce alti 200 MW de energie electrica ecologica. În fata decorului idilic al Muntilor Ardeni, în vara anului 2010, doua freze pentru pante abrupte au asigurat reabilitarea rapida a uriasului bazin superior. La începutul anului 2011, în cadrul constructiei galeriei-tunel pentru turbina numarul 11, au fost utilizate în subteran freze speciale pentru stânci. 

Comanda speciala în panta abrupta      
La extinderea centralei de la Vianden, vechea izolatie din asfalt-beton care între timp a atins o vechime de 50 de ani, a fost reabilitata. Pentru aceasta, doua freze speciale WIRTGEN au înlaturat în panta diferite zone ale izolatiei. S-au utilizat o freza WIRTGEN tip W 130 FK cu o latime de frezare de 1,30 m precum si o freza mica WIRTGEN W 50 cu o latime de lucru de 50 cm. Panta bazinului de acumulare de pe pârâul Our este de 1:1,75, ceea ce înseamna aproximativ 30%. În aceste conditii, pentru realizarea unei frezari sigure, ambele masini au fost asigurate prin cablu cu ajutorul a câte unui carucior de troliu. Astfel, atât freza cu banda frontala de 22 t cât si freza de dimensiuni mici au putut lucra pe panta. 

În timp ce freza W 130 F a înlaturat bucata cu bucata stratul de acoperire de 37.000 mp, freza W 50 s-a ocupat de zonele deteriorate de dimensiuni mai mici din întregul bazin. În decursul proiectului, s-a frezat o suprafata totala de 3.500 mp. Ambele utilaje au frezat învelisul la o adâncime de 4 pâna la 7 cm. Materialul frezat a ajuns prin intermediul unei benzi frontale pivotante de încarcare direct într-un container de preluare situat paralel cu utilajul. 
"În cazul unor sarcini atât de complexe, o buna comunicare între oamenii din echipa este decisiva pentru calitatea suprafetei frezate si pentru progresul rapid al lucrarilor", stie Roland Schmid, seful departamentului de frezare al companiei Kutter. Echipele sale experimentate au executat numeroase lucrari speciale de acest gen. De aceea, lucrarile executate de ele în Vianden nu au îndeplinit doar parametrii de precizie specificati, ci au respectat si termenele-limita foarte strânse de finalizare. La constructia galeriilor au fost necesare cu totul alte echipamente pentru galeria-tunel necesar celei de-a unsprezecea turbine, utilizându-se o freza de minerit WIRTGEN - W 2200 Surface Miner. Între bazinul suprateran si cel subteran se va produce ulterior energia electrica ecologica obtinuta din puterea apei.

Taierea stâncii în interiorul muntelui 
Pentru intrarea si evacuarea apei precum si pentru întretinerea instalatiei s-a sapat în subteran o retea de galerii cu o lungime totala de 1,5 km. Aceste galerii au fost create în prima faza prin dinamitarea stâncii. Utilajele de frezare la rece au asigurat apoi o fundatie neteda si bine definita. Aceasta sarcina a fost îndeplinita de o freza Wirtgen q1pentru minerit cu o latime de frezare impresionanta de 2,20 m. Utilajul special cu o putere a motorului de 700 kW are o greutate de 47 t, suficient pentru a înlatura materialul frezat si masele desprinse cu o rezistenta maxima la compresiune de 100 MPa în straturi groase de 25 cm. 
În inima masinii se roteste un rotor de frezare, prevazut cu cutite extra dure pentru minerit. Aceste unelte speciale au un corp din metal dur si sparg piatra în bucati mici. Materialul frezat rezultat este încarcat direct în autocamion, printr-un sistem de transport integrat. 

Colosul WIRTGEN W 2200 SM îsi desfasoara forta într-o maniera foarte precisa 
În ciuda marimii sale, colosul îsi desfasoara forta într-o maniera foarte precisa. Adâncimea de frezare se poate regla la milimetru. "Utilizam diferite sisteme de nivelare, în functie de sarcina pe care o avem de îndeplinit. Putem copia profilul existent cu ajutorul unor senzori mecanici sau cu ultrasunete. Alternativ, cu ajutorul unor sisteme fara contact cu laser sau 3D, cream un profil complet nou", povesteste specialistul în frezare la rece, Schmid, explicând posibilitatile.

În tunelul de la Vianden, echipa a nivelat cu ajutorul utilajului de înalta performanta circa 7.800 mp de suprafata a fundatiei la o adâncime de frezare de maxim 25 cm. În plus: fundatiile din toate tunelurile au avut pante ascendente între 9 si 13%.  Însa pentru utilajul bine motorizat de frezare la rece, aceasta nu a constituit o provocare. 
O alta tema sensibila când vine vorba de lucrari miniere de constructii o constituie ventilatia. Aici calitatea a fost asigurata tot de freza speciala WIRTGEN W 2200 SM. Pentru ca aerul din subteran sa fie cât mai putin afectat, freza pentru minerit este dotata cu o instalatie speciala de aspirare a prafului de frezare. Iar gazele de esapament ale motorului Diesel sunt filtrate cu ajutorul unui filtru de particule. 
Însa au mai existat si alte sarcini spe-ciale: un alt proiect partial a fost crearea de sisteme de evacuare a apei în subteran. Aici Kutter si-a aratat din nou valoarea printr-o constructie proprie: o freza de mari dimensiuni, prevazuta cu o roata de frezare situata la exterior si-a facut loc direct de-a lungul peretelui tunelului la fiecare pas operational, penetrând piatra pâna la o adâncime de 25 cm pentru canalul de scurgere. 

O constructie proprie pentru aplicatii speciale
"Cu ajutorul acestei constructii putem lucra direct pâna la pereti sau alte constructii înalte si producem santuri cu o adâncime maxima de 50 cm. Ulterior nu mai este necesara absolut nici o operatiune suplimentara", declara seful de departament Schmid, explicând modul de lucru. 
Prin aceste aplicatii complet diferite din cadrul proiectului de anvergura de la Vianden, compania a aratat înca o data ca utilizarea unor utilaje moderne de frezare la rece si cu echipe experimentate de operatori pot fi îndeplinite cu precizie, rapid si eficient pâna si cele mai complexe sarcini.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI