Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Primele 20.000 de ore

WA500-6 Komatsu la 20.000 ore

12.04.2012
Dan Pavel; Mariana Patru
WA500-6 Komatsu la 20.000 ore
Poate lucra un utilaj dupa 20.000 de ore, cu aceeasi forta, aceeasi productivitate, acelasi consum, într-un cuvânt la acelasi nivel ca si atunci când era nou?  Greu de crezut, daca adaugam conditii de lucru cu temperaturi extreme, praf mult si exploatare intensa.
Noi am descoperit o astfel de masina care nu numai ca a depasit 20.000 de ore de functionare, dar lucreaza în conditii extrem de dure, atunci când trebuie chiar fara oprire, în incinta unei cariere ce apartine de Sucursala de Exploatare Miniera Râmnicu Vâlcea, parte a Societatii Nationale a Sarii - SALROM.
Achizitionat în vara anului 2007 de la distribuitorul KOMATSU în România, societatea MARCOM RMC'94, încarcatorul frontal Komatsu model WA500-6 este un adevarat performer prin gabaritul sau, dar si prin calitatile sale, prin cupa sa trecând în cei aproape cinci ani de utilizare un munte de roca dura. Excelent întretinut, acesta arata aproape la fel de bine în prezent, dupa 20.000 de ore de functionare, cum arata în primele zile de lucru, iar fotografiile din acest articol stau marturie a acestei performante rare.

Sarea reprezinta una dintre cele mai importante resurse ale României, tara noastra fiind recunoscuta drept unul dintre cei mai vechi producatori din Europa. Continuitatea traditiei miniere a exploatarii sarii este asigurata de singurul producator de sare din România - Societatea Nationala a Sarii S.A.-Salrom, al carei obiect de activitate îl constituie atât exploatarea, gestionarea si comercializarea sarii si a substantelor nemetalifere (calcar, mica, grafit, feldspat), cât si promovarea turismului de tratament si agrement în saline.
Raspândirea larga a zacamântului de sare pe teritoriul României a dus la aparitia si dezvoltarea celor sapte exploatari, care ulterior au devenit sucursale ale Societatii Nationale a Sarii S.A.- Salrom. Sucursala Exploatarea Miniera Râmnicu Vâlcea a luat fiinta în anul 1965, prin comasarea mai multor exploatari miniere din jurului orasului Râmnicu Vâlcea, care aveau ca obiect de activitate extractia si prepararea de substante minerale utile: sare în solutie, sare gema, calcar, grafit, feldspat, mica si tuf vulcanic. 
Pentru compania Marcom RMC'94, distribuitor autorizat pentru România al utilajelor de constructii KOMATSU, Exploatarea Miniera Râmnicu Vâlcea este un client aparte cu o semnificatie speciala. Coincidenta a facut ca exact în anul în care societatea MARCOM aniverseaza 20 de ani de la înfiintare, în muntii din apropierea orasului Râmnicu Vâlcea sa lucreze un încarcator frontal KOMATSU WA500-6  care a atins 20.000 de ore de functionare fara defectiuni importante sau reparatii capitale. 
Achizitionat în vara anului 2007 încarcatorul frontal WA500-6 este si acum utilajul principal al carierei de calcar, care numara în jur de 20 de utilaje: încarcatoare frontale, dumpere, camioane, un concasor de mare capacitate, ciururi vibratoare dar si vehicule foarte vechi, de dinainte de anul 1989. 

Tehnologia de extragere si prelucrare a calcarului capata aici valente spectaculoase, deoarece materialul brut obtinut prin explozii controlate este încarcat direct din frontul de lucru cu ajutorul unui încarcator KOMATSU model WA500-6 cu o cupa de 5 mc. Acesta încarca mai multe dumpere articulate, printre care se numara si doua basculante KOMATSU, HM300-2, care transporta materialul pâna la un concasor fix de mari dimensiuni, urmând ca acesta sa fie maruntit si transportat cu ajutorul a doua benzi de transport de exploatare cu lungimi de 650 m, respectiv 1.650 m si mai apoi trimis la Govora si Râmnicu Vâlcea (combinatul Oltchim) pentru a fi transformat în var. Lunar cariera livreaza aproximativ 60.000 de tone de material finit catre partenerii sai, dar cantitatea de material brut extras este aproape dubla, astfel ca anual se extrag mai mult de 1,5 milioane de tone de calcar. 
Parerile utilizatorilor
Desi lucreaza într-un mediu extrem de dificil, cu materiale abrazive si corozive, utilajul nu a avut în toti acesti ani de exploatare intensiva probleme tehnice deosebite.
Chiar domnul Cornel Cracana, Sef Mecanizare, cel care l-a supravegheat de aproape în toti acesti ani ne-a declarat:  "utilajul a fost achizitionat în vara lui 2007 si acum a ajuns la 20.000 de ore, dar în aceasta perioada problemele au tins spre zero. O singura data s-a desfacut un surub la un distribuitor si am avut o pierdere de ulei la echipamentul hidraulic. Surprinzator pentru mine a fost ca cei de la KOMATSU au considerat la un moment dat ca trebuie sa înlocuiasca o pompa de viraj care compensa restul  echipamentului hidraulic, desi utilajul iesise din garantie, fara ca noi sa fim implicati cu vreun cost.  Cu ajutorul sistemului KOMTRAX  si-au dat seama ca s-ar putea sa apara o problema, astfel ca s-au facut câteva modificari conform producatorului japonez care au presupus  vreo trei zile de munca."

" Este mare lucru sa spui ca un utilaj are 20.000 de mii de ore de functionare si nu a avut probleme. Aici vara praful este de o palma, iarna noroiul este de 25-30 de centimetri, iar temperaturile variaza de la +40°C pâna la -25°C iarna, iar utilajul trebuie sa lucreze non-stop." 
Secretul mentinerii în stare perfecta de functionare a unui utilaj care lucreaza uneori câte 20-23 de ore pe zi,  într-un mediu deloc prietenos?- oameni bine instruiti, care lucreaza atent cu utilajele, toate reviziile facute la timp si doar cu specialistii firmei MARCOM, dar si sistemul de monitorizare prin satelit KOMTRAX. 
Întretinerea si reparatiile trebuie efectuate numai cu personal special instruit, piese de origine si consumabile de calitate, pentru a avea un utilaj în stare perfecta de functionare un timp îndelungat, ne împartaseste domnul inginer Cornel Cracana din experienta sa: "Mergem pe principiul ca si dupa ce utilajul a iesit din garantie, service-ul ar trebui facut tot de cei care au livrat utilajul, iar cei de la MARCOM sunt foarte prompti si profesionisti." 

Operatorii, cei care lucreaza zilnic cu utilajul si stiu cel mai bine care sunt problemele si ce le-ar face munca mai usoara se declara multumiti de încarcatorul KOMATSU: "operatorii îl simt foarte bine. Are comenzile hidraulice foarte fine, ceea ce este foarte bine pentru noi, pentru ca aici nu se lucreaza ca în balastiera cu materialul deja sortat. Aici se lucreaza cu explozibil, sunt roci si sorturi cu diferite dimensiuni. Uneori sunt bolovani mari care nu pot fi preluati din prima, astfel ca o comanda hidraulica fina te ajuta sa simti utilajul mai bine, sa-ti dai seama daca apare o problema, daca se blocheaza cupa la greutati prea mari si sa nu-l fortezi."
În plus utilajul este dotat cu sistem de gresare automata, astfel ca factorul uman este eliminat din întretinerea utilajului, pentru a-i permite operatorului sa se concentreze asupra sarcinilor de lucru si pentru a elimina timpii morti.

Date tehnice KOMATSU  WA500-6
* Puterea motorului (kW/CP) 266/ 357
* Greutatea operationala (kg) 32.500 
* Capacitatea cupei (mc) 4,5-6,3
* Desfasurator ore lucrate pe an
- Primul an de functionare: 3.867 ore lucrate
- Al doilea an de functionare: 4.530 ore lucrate
- Al treilea an de functionare: 4.470 ore lucrate
- Al patrulea an de functionare: 4.470 ore lucrate
- Al cincilea an de functionare (în curs): 2.663 ore lucrate.

Sistemul de monitorizare KOMTRAX
 "KOMTRAX este grozav pentru ca daca întâmpinam o problema, cât de marunta, cei de la service de la MARCOM stiu ce are utilajul, stiu când trebuie facuta urmatoarea revizie si vin pregatiti. Mi se pare foarte buna ideea de a supraveghea utilajele oriunde în lume cu sistemul KOMTRAX, pentru ca duce la o cunoastere mai buna a comportamentului utilajelor în conditii specifice de munca si la îmbunatatirea noilor game de utilaje, prim eliminarea defectelor si cresterea fiabilitatii pieselor si a componentelor." - inginer Cornel Cracana.
Sistemul de monitorizare prin satelit al utilajelor KOMATSU creste astfel disponibilitatea utilajelor, reduce riscul de furt al acestora, permite realizarea unui diagnostic corect si de la distanta al utilajului de catre distribuitor si asigura un flux de informatii foarte folositoare pentru realizarea unei activitati eficiente si productive. 
Informatii precum orele de lucru, locatia utilajului, atentionari sau alerte de functionare neconforma sunt transmite de la utilaj, prin tehnologia wireless catre aplicatia web a sistemului KOMTRAX, pentru analiza.
Anul XII, nr. 140, oct 2017
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017

Trenchless Romania, Mai 2017
 
Trenchless mai 2017

Supliment Carburanti & Lubrifianti, Martie 2017
 
Revista M&U - Supliment Carburanti si Lubrifianti Martie 2017
 
 
 
 

PARTENERI