Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Lucrări speciale

Planeitate perfectă și compactare de cea mai înaltă calitate

Wirtgen, pentru lucrări speciale

18.05.2012
Planeitate perfectă și compactare de cea mai înaltă calitate

Un finisor VÖGELE SUPER 2100-2 a reînnoit stratul de asfalt al pistei de încercări dinamice pe circuitul de testare al companiei Continental din Uvalde, Texas (SUA). Pentru ca rezultatele măsurătorilor la testarea anvelopelor să fie absolut sigure, stratul de asfalt a trebuit să îndeplinească condiții riguroase în ceea ce privește planeitatea. La calitatea de primă clasă a contribuit și utilizarea pe utilaj a unei grinzi de așternere cu capacitate de înaltă compactare.   

Un grup de șoferi selecționați au apăsat la maximum pedala de accelerație în orașul texan Uvalde. Aici, la 110 km distanță de granița cu Mexic se află terenul de testare „Uvalde Proving Grounds” al producătorului de anvelope Continental Tire the Americas.  Unsprezece piste diferite de testare stau la dispoziția Conti pe suprafața de 2.023 ha, pentru ca anvelopele sale să fie supuse celor mai dure teste: un circuit oval pentru viteze ridicate, diferite piste cu asfalt, ciment, pietriș și noroi, teren stâncos precum și numeroase piste speciale de testare.

Clima din regiune este ideală pentru aceste scopuri, aici temperaturile fiind moderate până la calde pe întreg parcursul anului.

Conti își creează singură vremea cu precipitații – mai bine zis, pentru aceasta se utilizează, printre altele, o pistă de încercări dinamice de circa 60.000 mp, al cărui strat de asfalt tocmai a fost reabilitat cu finisorul VÖGELE SUPER 2100-2. Această platformă are o înclinație de 1% și poate fi inundată cu un strat de apă cu grosime între 1,3 și 2,8 mm. În orice caz, pentru a se obține rezultate utilizabile referitoare la comportamentul anvelopelor pe vreme ploioasă, suprafața trebuie să fie impecabilă și să îndeplinească cele mai înalte cerințe în materie de planeitate și stabilitate – în final, pelicula de apă trebuie să aibă peste tot aceeași grosime și nu are voie să producă crăpături pe suprafața de asfalt. O adevărată provocare pentru compania de construcții Reece Albert, Inc., căreia i-a făcut față fără probleme cu ajutorul tehnologiei VÖGELE. Serviciile acestei companii cu finisorul VÖGELE SUPER 2100-2 au fost solicitate de mai multe ori pe suprafața de testare Conti. 

Pre-compactare de înaltă calitate realizată cu ajutorul finisorului

Pentru pregătirea suprafeței, stratul existent a fost înlăturat până la o grosime de circa 12,5 cm. După ce s-a realizat impermeabilizarea, finisorul SUPER 2100-2 cu grinda extensibilă AB 600-2 cu o lățime de lucru de 4,5 m a realizat un strat de legătură de 4,5 cm iar apoi, menținând aceeași lățime, a aplicat stratul de uzură de 2,5 cm. Pentru obținerea compactării foarte înalte a amestecului, de 92 până la 97%, cerută în mod special de Conti, s-au utilizat grinda extensibilă AB 600-2 TP2 în versiunea cu bătător pentru compactare și două rigle de presare pentru compactare înaltă. Datorită acestei tehnologii de înaltă compresie - presiune specifică mare realizată de rigle cu impulsuri hidraulice, VÖGELE obține cele mai ridicate valori de pre-compactare ce se pot realiza cu ajutorul unui finisor. Acesta, la rândul său, oferă baza pentru realizarea unor suprafețe de asfalt solide și cu durată de viață îndelungată. În Uvalde, gradul de compactare a fost testat după fiecare 500 t de asfalt compactat și au fost îndeplinite toate cerințele specificate (92 - 97%).

S-a solicitat o planeitate maximă

Conti a acordat o atenție sporită și planeității: pe o distanță de 3 m longitudinal și transversal au fost permise abateri de doar 3 mm. Pentru îndeplinirea unor cerințe atât de stricte, au trebuit luați în calcul într-o manieră foarte exactă și factorii adiacenți, precum temperatura aerului și temperatura amestecului. Și în ceea ce privește tehnologia mașinii, echipa de montaj a companiei Reece Albert, Inc. s-a concentrat pe obținerea celei mai înalte precizii și s-a bazat pe sistemul de nivelare VÖGELE Nivellierautomatik NIVELTRONIC Plus®. Pentru controlul nivelării și obținerea rezultatelor perfecte, finisorul a fost prevăzut în partea dreaptă cu o grindă de palpare cu trei senzori sonici Big-MultiPlex-Ski, care a scanat pe o lungime de 11 m suprafața ce urma a fi asfaltată. Pe partea stângă un senzor sonic a scanat suprafața deja asfaltată. Astfel s-a garantat detectarea imediată și corecția celor mai mici abateri de la specificațiile stricte.

De asemenea în fața finisorului pentru asigurarea calității, a unei temperaturi și a unei structuri absolut uniforme a mixturii, s-a utilizat un alimentator cu omogenizare furnizat pe plan local.

Tehnica germană a convins

Beneficiarul a fost pe deplin mulțumit de rezultat.

Chris Cornell, manager pentru dezvoltarea afacerilor la Reece Albert a fost entuziasmat de tehnica germană:

„În special planeitatea pe care am obținut-o și compactarea cu utilajele VÖGELE a fost una neegalată până acum.” Datorită acestei precizii și Conti a obținut la rândul său rezultate de testare foarte precise.

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI