Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul tău financiar

Strategia speranțelor

18.05.2012
Ec. Iuliu Ciobanu

Cei patru ani de instabilitate, fluctuații, incertitudine și în care panica a creat probleme care au trebuit rezolvate ulterior, par că au erodat mai mult decât trebuia moralul tuturor.

În decursul acestui timp, orice veste cât de cât pozitivă a născut în creierul multora așteptări legate de perioada imediat următoare. Și ca de fiecare dată când ai așteptări peste măsură de la un lucru, nu rămâi decât cu dezamăgirea neîndeplinirii dezideratului avut.

De la începutul acestui an au avut loc numeroase schimbări în special la nivelul mediului politic în foarte multe țări din Europa. Acest lucru a fost cauzat în principal de nemulțumirile multiple ale populației, dar și ale mediului de afaceri, legate de măsurile care s-au luat în ultimii ani și care se pare că nu au reușit decât să mențină un echilibru relativ și extrem de volatil în mediul economic.

În plan pragmatic veniturile oamenilor au scăzut, lucru datorat încercării tuturor de a limita cheltuielile în vederea menținerii unui minim de lichiditate în cadrul companiilor și diverselor instituții. Planul acesta a avut și un efect secundar extrem de nociv în special pentru mediul bancar. Numărul creditelor neperformante a crescut exponențial și a dus la implementarea unor măsuri și proceduri extrem de greoaie legate de creditare și finanțare. Astfel au fost afectate și persoanele și companiile care și-au îndeplinit toate obligațiile conform contractelor încheiate și cu toate acestea s-au văzut în imposibilitatea finanțării planurilor de dezvoltare și au întâmpinat numeroase dificultăți în vederea obținerii lichidităților pe care se bazau în strategiile de menținere și creștere a cotelor de piață avute.

Datoriile sunt subiectul principal în orice dezbatere, conferință sau strategie. În urma unui studiu făcut de un grup de economiști, se pare că datoria totală a planetei acoperă ceea ce aceasta va produce în următorii 200 ani. Un aspect extrem de grav dacă se va dovedi că acest calcul este corect. În acest caz, tot ceea ce s-a făcut și s-a gândit până acum trebuie reașezat și noi planuri trebuie dezvoltate.

Suflul nou creat cu schimbările la nivel politic poate fi extrem de repede estompat de mediul bancar. Acesta nu se va grăbi să iasă din carapacea prudenței și nu va elimina extrem de repede numeroasele filtre dezvoltate în ultimii patru ani. Și în acest caz, chiar dacă se vor lua noi măsuri care de această dată au șansa de a induce un impuls atât de așteptat, banii necesari punerii în practică a noilor planuri se vor lăsa așteptați.

În ultimii ani toate așteptările create de creșterea diverselor domenii ale economiei au fost contrazise de realitate. Chiar dacă acum există diverse statistici care arată o creștere, aceasta este raportată la anul anterior și dacă aceleași cifre le vom compara cu perioada 2006 - 2007 vom vedea o realitate extrem de pesimistă și crudă.

Acest lucru nu trebuie însă să ne țină pe loc. Cifrele de acum sunt date de un mediu în care cei cu adevărat capabili s-au menținut. Oportuniștii, companiile fondate de oameni care nu aveau nimic în legătură cu domeniul respectiv ci doar un pont sau o rudă bine plasată au dispărut deja. Trierea și curățenia a început în anul 2008 și se apropie cu pași repezi de final. Inclusiv mentalitatea omului de rând s-a schimbat și acest lucru se va vedea în momentul în care băncile vor încerca să își atingă target-ul folosind deja celebrul credit de consum. Lipsa profesionalismului de care au dat dovadă în relația cu toți clienții în această perioadă, răi sau buni platnici îi va costa.

 

BENDIS FINANCIAL

30D Horei st., 2nd District, Bucharest

Tel: 0745-996-911;

Fax: 031-805-44-04

Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI