Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Utilaje de productivitate

Tehnologii noi de la CAT

18.05.2012
Dan Pavel, Ema Stancu
Tehnologii noi de la CAT

Piața utilajelor destinate reparării și construcției drumurilor devine din ce în ce mai atractivă. Creșterea constantă a numărului de kilometri construiți de drumuri, sub forma unor proiecte susținute de către guvernele țărilor din Uniunea Europeană a dus la o cerere în creștere în ultimul an a utilajelor speciale precum cilindrii compactori, finisoarele de asfalt sau freze.

Dar acum economia de timp, de bani, de materiale reprezintă o cerință obligatorie din partea utilizatorilor, dar și o provocare permanentă la care marii producători de utilaje trebuie să răspundă. Inovație, materiale de calitate, motoare economice, grija permanentă față de client, toate aceste direcții sunt urmărite cu atenție de către producătorul mondial Caterpillar.

Cilindrii compactori reprezintă una dintre grupele de utilaje grele solicitate permanent atunci când vorbim de construcția sau numai repararea unui drum. Astfel, aceștia sunt utilizați la stabilizarea straturilor de pământ la începutul unei lucrări, dar și atunci când vorbim de finalizarea lucrărilor de asfaltare. Caterpillar a adus în ultimul an o serie de inovații în domeniu, reușind ca de obicei să deschidă noi direcții de dezvoltare tehnologică.

Operatorul este în centrul atenției atunci când vorbim de noile modele de utilaje produse de către CAT. Acesta trebuie să lucreze concentrat, la productivitate maximă cu un efort fizic minim. Însă, lucrul în condiții nefavorabile este ceva tipic în domeniul asfaltărilor și astfel, cabina, dar și consola de comandă și control reprezintă elemente cheie ce pot menține confortul operatorilor la un nivel optim. Din acest motiv noile cabine au primit un ecran LCD tactil de comandă și numai câteva comenzi manuale, noua tehnologie de direcționare manuală a jetului de apă a eliminat consola frontală, ceea ce permite operatorului să monitorizeze cu ușurință performanțele de împrăștiere a apei.

Controlul sistemului de pulverizare a apei la nivelul tamburilor este esențial, deși la prima vedere pare că este necesară o tehnologie simplă, aceasta având rolul de a împiedica mixtura asfaltică să adere pe tamburii metalici în timpul lucrului. Direcționarea corectă a jetului, presiunea ridicată a apei sunt esențiale pentru a menține cilindrii curați. Sistemul de împrăștiere a apei este dotat cu un rezervor standard de 100 l, materiale cu protecție împotriva uzurii, pompă de apă cu durată de viață extinsă și sistem dual de filtrare. Sistemul presurizat este echipat cu patru duze de împrăștiere montate deasupra fiecărui tambur pentru o acoperire uniformă și un sistem de control electronic cu opt poziții care permite operatorului să ajusteze fluxul de apă astfel încât să se adapteze condițiilor de pe șantier.

CAT® propune un mod eficient de control al consumului de carburant, operatorul putând alege modul de lucru ECO atunci când se lucrează la viteze constante și pe suprafețe mari. Acesta este disponibil acum în dotarea standard, printre avantajele sale numărându-se reducerea nivelului de zgomot. Rulourile compactoare sunt prevăzute constructiv cu un sistem de lubrifiere cu baie de ulei a rulmenților cu greutate excentrică, ceea ce prelungește intervalele de service.

 Noii cilindri compactori în tandem Seria B de la Cat®

Noile rulouri compactoare vibratoare ale seriei B de la Cat® sunt acum disponibile împreună cu uimitorul sistem opțional de Control al Compactării Cat®. Acesta combină senzorii de temperatură ce lucrează în infraroșu cu un sistem de cartografiere în timp real, destinat informării operatorului referitor la temperatura curentă a suprafeței compactate, poziția echipamentului și gradul de acoperire. Acest sistem intuitiv îmbunătățește semnificativ performanțele de lucru pe timp de noapte și de asemenea înregistrează informațiile pentru analize ulterioare și documentații de control al calității.

Utilajele din seria B pot fi echipate cu cilindri monobloc sau montați din două părți, aceștia din urmă oferind o calitate a suprafețelor de mixtură asfaltică compactată foarte bună, atunci când trebuie să realizeze întoarceri dese, concomitent cu scăderea razei de virare. Aceștia oferă opțiuni variate de vibrare care să poată fi adaptate la cerințele de amplitudine și frecvență. Modelele CB44B și CB54 B sunt dotate cu un nou sistem de prindere articulat la centru cu o oscilație de 6 grade care asigură un contact optim cu suprafața de lucru și o deplasare mai lină pe suprafețe denivelate.

CB14 B, un compactor nou pentru spații speciale

Noul CB14 B a fost creat pentru compactarea asfaltului și a altor materiale granulare. Modelul CB 14 B este un cilindru  utilitar de 1,5 tone disponibil cu tamburi vibratori în tandem cu dimensiuni de 900 mm sau 1.000 mm. Acesta oferă un confort excelent, o operare simplă, o bună tracțiune și un sistem fiabil de împrăștiere a apei. Trenul de putere dual conferă o tracțiune continuă și completă a tamburilor, chiar și pe suprafețe denivelate și pante. Modelul CB14B este echipat cu un motor cu 3 cilindri răcit cu lichid care eliberează o putere de 22,5 CP la 2.850 rpm.

Sistemul de împrăștiere a apei este din nou atent proiectat și realizat, acesta având un rezervor standard de 100 l și fiind realizat din materiale cu protecție împotriva uzurii. Pompa de apă are o durată de viață extinsă și sistem dual de filtrare. Sistemul presurizat este echipat cu patru duze de împrăștiere montate deasupra fiecărui tambur pentru o acoperire uniformă și un cronometru cu opt poziții care permite operatorului să ajusteze fluxul de apă astfel încât să se adapteze condițiilor de pe șantier.

Noul cilindru pneumatic Cat® CW34

CW34 este un cilindru compactor cu opt roți a cărui greutate operațională variază între 10 și 27 t. Acest utilaj înregistrează performanțe foarte bune la compactarea materialelor granulare precum și pe orice tip de amestec de asfalt și poate fi folosit în toate fazele de compactare datorită presiunilor înalte de contact. Printre aplicațiile tipice se numără: autostrăzi, străzi de oraș, drumuri comunale, alei, situri industriale, piste de aterizare în aeroporturi și alte aplicații de asfaltare.

Acest utilaj oferă o vizibilitate excepțională datorită noului design al consolei și al postului de lucru cu sistem de glisare în standard care se rotește la 90° pe fiecare parte.

Sistemul opțional de control al Compactării Cat® oferă o interfață ușor de folosit care ajută operatorul să fie în permanență informat asupra temperaturilor suprafeței de lucru și a gradului de compactare. Acest sistem intuitiv îmbunătățește semnificativ performanțele de lucru pe timp de noapte și de asemenea înregistrează informațiile pentru analize ulterioare și documentații de control al calității. Modelul CW34 folosește un motor C4.4 cu tehnologie ACERT™. Aceste utilaje sunt complet capabile să opereze la temperaturi de până la 49°C. Trenul de putere Cat conferă o operare lină și este livrat standard cu modul de lucru ECO și sistemul automat de control al vitezei generând o economie de combustibil și reducerea costurilor operaționale.

Opt anvelope de cauciuc 13/80 oferă o compactare cu o lățime de 2.090 mm. Fiecare pneu este echipat cu screpere auto-ajustabile pentru a preveni adeziunea asfaltului la suprafața roților.

Noile finisoare Cat: Sistem de Management al Fumului al Cat®

Mai multe opțiuni pentru grinda vibratoare și un sistem care îndepărtează noxele eliminate atât de operatorul finisorului, cât și de restul echipei reprezintă caracteristicile cheie pentru finisoarele Cat® AP500E și AP555E. Cercetători independenți au concluzionat recent că până la 92% din fumul emis este îndepărtat sau redirecționat de finisoarele Caterpillar datorită sistemului exclusivist de Management al Fumului Cat®. Sistemul este integrat din fabrică, eliminând alte complicații cum ar fi vizibilitatea redusă sau dimensiuni modificate de transport.

Noile finisoare sunt utilaje capabile să se adapteze la aproape orice tip de șantier.

Grinda pentru AS4252C, cu extensii, finisează la lățimi de până la 7 m atunci când este montată pe finisorul pe pneuri AP500E și de până la 8 m atunci când este folosită cu finisorul pe șenile AP555E.

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI