Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Raiffeisen Leasing

Reţeta succesului – inovaţia şi consecvenţa

Raiffeisen Leasing - inovaţie şi consecvenţă

18.06.2012
Dan Pavel, Mădălina Dragomir
Reţeta succesului – inovaţia şi consecvenţa

Raiffeisen Leasing este una dintre societăţile de leasing de top în România, în cei 10 ani de existenţă fiind un important finanţator  pentru sectorul de vehicule comerciale. Consecventă în toţi aceşti ani principiilor sale, Raiffeisen Leasing a devenit un partener de drum, un aliat de încredere pentru clienţii săi, dezvoltând instrumente eficiente de finanţare.

Felix Daniliuc, director general al Raiffeisen Leasing exprimă ferm apropierea faţă de nevoile reale ale companiilor care apelează la servicii de specialitate: „Îi sprijinim pe clienţii noştri şi le acordăm suportul necesar, în vederea dezvoltării unor afaceri durabile.”

Avem de-a face cu o piaţă europeană încă în recesiune, dar soluţiile corect aplicate şi inovaţia reprezintă un panaceu pentru succes. Felix Daniliuc ne-a demonstrat că aceste soluţii există şi sunt la îndemâna noastră, trebuie însă să ştim să le identificăm şi să le punem în practică.

Felix Daniliuc, director general al Raiffeisen Leasing: “Pentru noi, anul 2011 a fost cel mai bun an din istoria companiei pentru că am ajuns la performanţa de a fi pe locul doi în piaţă, comparativ cu societăţile de leasing care aparţin unui grup financiar.”

Maşini şi Utilaje: Este o performanţă de invidiat, dar cred că trebuie să faci lucrurile diferit pentru a avea rezultate cât mai bune. Puteţi să dezvăluiţi măcar parţial care este formula succesului Raiffeisen Leasing?

Felix Daniliuc: Anul 2011 a fost un an bun din perspectiva profitabilităţii şi a inovaţiei pe care am adus-o în piaţa de leasing, aceasta având un rol esenţial în creşterea noastră din ultimul an. Am reuşit să creăm un model de business de succes prin implementarea unui amplu proiect de optimizare a fluxurilor interne ale companiei, precum şi un model de convergenţă ca viziune  de grup prin integrarea produsului de leasing în paleta de produse de finanţare a băncii. Am demarat această acţiune la jumătatea anului 2010, iar după un an şi jumătate 47% din volumele finanţate de Raiffeisen Leasing au fost generate de colegii din bancă.

Raiffeisen este un grup financiar poziţionat pe principiul „customer centricity“, ceea ce înseamnă că punem clientul în centrul preocupărilor noastre.

Clientul Raiffeisen îşi poate adapta pachetul de soluţii financiare nevoilor şi cerinţelor proprii şi beneficiază, în plus, de consultanţă privind cel mai bun mix de produse financiare care să îi asigure o impulsionare optimă a afacerii sale.

M&U: Anul 2012 va păstra ritmul de dezvoltare din 2011? Cum a fost primul trimestru din punctul de vedere al pieţei de leasing?

F.D: Pentru 2012 n-aş putea spune că se conturează o tendinţă clară cu privire la piaţa de leasing pentru că nu există un istoric exact al primelor trei luni ale anului. Eu nu simt şi nu pot să afirm că piaţa de leasing ar fi în vreun fel de criză, deoarece se finanţează în continuare, într-un ritm normal. Va fi probabil o stagnare la nivel general, dar ar trebui privită ca un lucru pozitiv, de vreme ce nu discutăm despre o scădere.

Este încă greu de stabilit o tendinţă a pieţei de leasing pentru că sunt factori de influenţă diferiţi în sensuri oarecum contrare: pe de o parte ţările către care noi exportam cu precădere, Franţa şi Germania au început să îşi protejeze propriile economii, dar pe de altă parte se conturează investiţii importante pe plan intern în infrastructură, acestea putând să compenseze efectul negativ determinat de lipsa exporturilor.

M&U: Cum putem caracteriza politica de finanţare a Raiffeisen Leasing în prezent? Există diferenţe faţă de anul trecut?

F.D: Avem un model de analiză care presupune prudenţă în finanţare. Sprijinim afaceri viabile, care au o viziune,  unde este clară implicarea managementului companiei şi unde vedem că există o perspectivă pentru dezvoltare. Am fost consecvenţi cu această politică şi de aceea rata de întârzieri la plată în portofoliul nostru este destul de redusă.

Raiffeisen Leasing este direct implicată în sectoarele vitale ale economiei, precum transporturile comerciale rutiere sau construcţiile. Astfel, portofoliul său este format din 63% finanţări acordate vehiculelor rutiere şi 28% proiecte dezvoltate pentru utilaje de construcţii, un procent foarte mic fiind reprezentat de real-estate. Tendinţa pentru 2012 este de a creşte rata de finanţare pentru utilajele de construcţii.

M&U: Veţi aduce şi în acest an oferte sau produse speciale în portofoliul dumneavoastră?

F.D: Dorim să oferim clienţilor noştri experienţe pozitive şi valoare adăugată în mod constant. Suntem într-o permanentă căutare de a veni cu soluţii noi, care să le fie cu adevărat utile. Oferim la un cost adecvat o serie de facilităţi pentru activul finanţat. Astfel, cu ocazia împlinirii a 10 ani, am lansat un program de loialitate, dedicat exclusiv clienţilor noştri actuali şi viitori, prin care le punem la dispoziţie o serie de reduceri de costuri la încheierea de noi contracte de leasing şi servicii avantajoase oferite prin partenerii noştri, precum: service, închiriere maşini şi preţuri avantajoase la achiziţia de maşini. 

M&U: În ultimul an calendaristic au avut loc schimbări importante pe piaţa de leasing?

F.D: Un element pe care l-am simţit ca fiind deosebit şi care mi-a confirmat aşteptările a fost că echipamentele au căpătat o pondere din ce în ce mai mare în volumele finanţate. În general, anul 2011şi-a urmat cursul normal.

În agricultură s-a înregistrat o creştere la nivel macroeconomic, dar fără impact la nivelul pieţei de leasing. Deocamdată, fondurile europene prezintă atractivitate pentru cine are proiecte de amploare în agricultură.

În concluzie, 2011 a fost un an bun, un an normal, fără şocuri, cu predictibilitate, cu trenduri predominant pozitive.

 

Raiffeisen Leasing în cifre, anul 2011

Locul 2 în piaţa societăţilor de leasing                     

din sistemul bancar     mii Euro

Total volume finanţate, din care:       97.619

Echipamente   28.206

Vehicule         63.488

Real estate      5.925

Număr total de contracte semnate     1.975

Reţea de distribuţie în peste 540 agenţii Raiffeisen Bank

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI