Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Serviciul SOS de la Caterpillar

Controlul și diminuarea efectelor datorate impurităților

Serviciul SOS de la Caterpillar

17.07.2012
Mariana Pătru
Controlul și diminuarea efectelor datorate impurităților

Utilajele terasiere sunt supuse permanent pericolului de contaminare, momentele în care aceste particule apar în sistemele hidraulice și sistemele de alimentare ale echipamentelor fiind diverse: în timpul montajului utilajului, în timpul funcționării ori pe parcursul efectuării operațiilor de service. Aceste impurități diminuează performanțele de lucru ale utilajului și rezistența în timp a componentelor.

Prin serviciul SOS (analiza uleiului și a lichidului de răcire) pus la dispoziția clienților săi, producătorul american Caterpillar oferă un instrument modern care crește durata de viață și productivitatea utilajelor, reducând în paralel costurile de operare și perioadele de imobilizare. Cuvintele care ar putea caracteriza cel mai bine acest serviciu sunt: gândirea și inițiativa preventivă puse în slujba clienților.

Pentru a beneficia de acest serviciu este necesară prelevarea de probe de ulei de la utilaj cu ajutorul unei truse speciale, folosind punctele de prelevare prevăzute de fabricant pentru fiecare agregat al utilajului care folosește în funcționare un anumit tip de ulei.

Probele astfel prelevate sunt expediate pentru analiză către un laborator specializat al Caterpillar, aflat în Europa. În cursul acestor analize se efectuează patru tipuri de teste asupra uleiului (de motor, hidraulic și cel de transmisie):

 Determinarea componentelor de uzură, cu scopul de a identifica, printre altele, uzurile premature ale pieselor;

 Calitatea și nivelul de degradare a uleiului;

 Gradul de contaminare a uleiului cu combustibil, apă, lichid antigel, funingine și particule mai mari de 10 microni;

 Identificarea uleiului din punct de vedere al caracteristicilor.

Toate aceste informații se vor regăsi într-un buletin de analiză, alături de o serie de coduri de culori care pot indica: urgența, necesitatea de monitorizare cu atenție a anumitor componente sau lipsa elementelor care pot ridica semnale de alarmă.

În plus, buletinul de analiză oferă indicații despre posibilele surse ale contaminării uleiului, precum și despre sursele de proveniență ale metalelor depistate în exces. Conține recomandări  privind prelungirea sau scurtarea intervalelor de înlocuire a uleiurilor, a filtrelor sau a celor de prelevare a probelor.

Prin analize succesive efectuate asupra uleiului prelevat de la același agregat se identifică o anumită tendință evolutivă. Variațiile ulteriore de la această tendință vor constitui semnale de alarmă demne de luat în considerare. Bergerat Monnyeur, dealerul local al Caterpillar, oferă acest serviciu la nivelul întregii țări, fiecare mașină de intervenție fiind echipată cu o trusă specializată pentru prelevarea uleiurilor. Serviciul poate fi oferit în cadrului unui contract de mentenanță sau separat, în funcție de alegerea clientului. În plus acest serviciu este aplicabil și pentru lichidul de răcire utilizat la motoare.

Avantajele utilizării serviciilor SOS

 Serviciile SOS permit evitarea unor defecțiuni grave; adesea, simpla reglare sau înlocuire a unei piese poate împiedica agravarea unei probleme minore.

 Serviciile SOS permit prevenirea apariției unor probleme grave legate de uzură; analiza permite decelerarea uzurii componentelor și urmărirea comportamentului și a stării uleiului. De asemenea, oferă utilizatorului o mai mare flexibilitate în ceea ce privește planificarea reparațiilor.

 Serviciile SOS reduc timpul de reparație; rezultatele analizei SOS permit reducerea numărului de cauze posibile astfel încât mecanicul responsabil de întreținere să poată prevedea tipul intervenției, piesele și perioada de timp necesare.

 Serviciile SOS permit prelungirea intervalelor dintre două schimburi de ulei.

 Serviciile SOS permit reducerea cheltuielilor de exploatare fixe și variabile, precum și o mai bună administrare a duratei de service a componentelor și a disponibilității echipamentelor. Cu alte cuvinte, timpul de imobilizare este redus, în timp ce productivitatea și rentabilitatea cresc.

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI