Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
VÖGELE

Noile finisoare de mixturi „Dash 3”, mașini la superlativ

Noile finisoare „Dash 3” Vogele

02.10.2012
Ing. Mircea Drăgan-Ieșanu
Noile finisoare de mixturi „Dash 3”, mașini la superlativ

Liderul de pe piața mondială a finisoarelor de pavaj a prezentat în premieră cu ocazia expoziției internaționale Intermat 2012, de la Paris, noua generație de finisoare „dash 3”. Punctul culminant al evenimentului a fost expunerea modelului SUPER 2100-3i.

O nouă generație de motoare, cunoscute sub numele de motoare „i”, asigură o eficiență mai mare și emisii poluante mai scăzute, precum și niveluri reduse de zgomot. Dar „dash 3”  nu înseamnă doar conversia motoarelor pentru a satisface cerințele legale. VÖGELE oferă clienților un produs complet nou, cu caracteristici tehnice inovatoare, operare ușoară și un design modern. Cu aceste finisoare de pavaj, Joseph VÖGELE AG demonstrează din nou că protecția mediului și progresul tehnologic nu se exclud reciproc.

Motor diesel Cummins ecologic

Sufixul „i” din denumirea finisorului înseamnă „controlul inteligent al emisiilor” și implică faptul că acesta este echipat cu o tehnologie a motorului de ultimă generație, asigurând un nivel extrem de scăzut al agenților poluanți. Sistemul de transmisie inovator și ultramodern este în conformitate cu standardele de emisie COM 3b și Tier 4i. Cu o putere de 186kW și 2.000 rpm, motorul diesel cu 6 cilindri al finisorului SUPER 2100-3i poate oferi capacități de așternere de până la 1.100 de tone pe oră. Modul ECO de economisire a combustibilului, cu 175kW la 1.700 rpm, este perfect pentru majoritatea lucrărilor de pavare (lucru în aliniament, teren plat).

„Pachetul EcoPlus” pentru reducerea emisiilor

Filosofia din spatele noului concept privind emisiile, ce caracterizează generația „dash 3”, este „consum mai mic – emisii mai mici – costuri mai mici”. Pentru VÖGELE, verde înseamnă mai mult decât o simplă culoare, date fiind inovațiile tehnice ale finisoarelor:

 Cutie de viteze cu divizor de trepte, cu capacitatea de a decupla pompele hidraulice

Atunci când finisorul este în staționare, toate pompele hidraulice pentru „tracțiune”, „benzi transportoare și distribuitoare elicoidale”, precum și pentru „compactare” sunt oprite automat după aproximativ un minut. Consumul de combustibil este redus considerabil prin această nouă funcție. De asemenea, prin decuplarea pompelor se reduce considerabil sarcina la pornire motor, facilitând pornirea pe timp rece.

 Sistem de acționare a tamperului de compactare cu optimizarea energiei

Tamperul este acționat de o pompă de deplasare variabilă, care oferă întotdeauna exact cantitatea de ulei necesară pentru viteza curentă a tamperului, niciun strop mai mult sau mai puțin.

 Ventilator cu viteză variabilă

Ventilatorul cu viteză variabilă se adaptează automat parametrilor diferiți, cum ar fi temperatura uleiului hidraulic sau sarcina motorului. Acest lucru reduce nivelul de zgomot, precum și consumul.

 Temperatură controlată a uleiului hidraulic

Un circuit de bypass permite uleiului hidraulic să atingă temperatura optimă de funcționare foarte repede. Aceasta, la rândul său, permite funcționarea rapidă a finisorului, economisind combustibil. În cazul în care temperatura uleiului depășește nivelul optim de 50 - 70°C, un circuit de bypass deviază uleiul prin ansamblul de răcire.

Conceptul de operare ușor de utilizat „ErgoPlusŸ”

Conceptul de operare ErgoPlusŸ de la VÖGELE se adaptează perfect nevoilor operatorului finisorului. Amplasarea clară și logică a controalelor și consola cu design ergonomic oferă operatorului posibilitatea să lucreze în condiții de siguranță și concentrare. ErgoPlusŸ a fost în continuare dezvoltat pentru generația „dash 3”, adăugând numeroase alte avantaje ergonomice și funcționale.

Ecranul reproiectat cu patru culori, de exemplu, are o interfață de mare contrast,  asigurând vizibilitatea chiar și în condiții de iluminare slabă. Interfața grafică, precum și toate simbolurile respectă cele mai noi cerințe în materie de design de produs. Simbolurile explicite, care sunt înțelese în toate limbile, facilitează desfășurarea activității operatorului în mod intuitiv. Mai mult, scaunul operatorului finisorului și consola de pe platforma de operare, precum și consolele de operare aferente grinzii pot fi adaptate acum mult mai ușor nevoilor operatorilor. Panourile laterale oferă o protecție eficientă împotriva vântului și ploii.

Funcția „AutoSet”

Dotat cu noua funcție „AutoSet”, finisorul este pregătit repede și în condiții de siguranță pentru orice deplasare pe șantier. Grinda, șnecurile elicoidale, buncărele de alimentare hidraulice frontale și deflectoarele din fața șenilelor se ridică în poziția de transport doar prin apăsarea butonului Execute (Executare). După deplasarea finisorului pe șantier, toate componentele revin în pozițiile anterioare de lucru, iar parametrii de pavare sunt restabiliți, apăsând din nou butonul. Acest lucru asigură că nu se pierde nicio setare atunci când se trece de la modul „Pave” („Pavare”) la modul „Job Site” („Șantier”) și invers. De asemenea, previne în mod eficient eventualele daune în timpul transportului. Fiecare funcție poate fi activată și dezactivată separat prin intermediul meniului ErgoPlusŸ.

„PaveDock Assistant” îmbunătățește fiabilitatea procesului

Funcția „PaveDock Assistant” este un sistem extrem de eficient, care facilitează considerabil comunicarea între operatorul finisorului și conducătorul vehiculului de alimentare. În acest fel, „PaveDock” de la VÖGELE îmbunătățește semnificativ fiabilitatea procesului în timpul transferului mixturii. Luminile de semnalizare ale finisorului și dispozitivele de control montate pe consola ErgoPlusŸ a operatorului sunt componentele cheie ale acestui sistem de comunicare.

Finisorul este prevăzut cu două lumini de semnalizare, montate în partea dreaptă și în partea stângă a acoperișului rigid. Cu aceste lumini, operatorul finisorului poate da indicații precise șoferului camionului de alimentare cu privire la manevrele ce trebuie făcute (de exemplu, deplasare în marșarier, oprire, descărcare). Având două lumini, ambele într-o poziție ridicată, se asigură că toate semnalele sunt clar vizibile pentru conducătorul camionului, din toate părțile.

Rolele pendulare de andocare autobasculanta asigură transferul mixturii fără socuri

Rolele de andocare inovatoare sunt opționale și sunt puse la dispoziție de VÖGELE pentru generația de finisoare „dash 3”. Șocurile camionului de alimentare sunt amortizate foarte eficient. De îndată ce utilajul de alimentare este atașat finisorului, un senzor este declanșat și transmite un semnal sistemului „PaveDock”. Șoferul camionului de alimentare poate să reacționeze imediat, astfel asigurându-se că mixtura este transferată în condiții deosebite de siguranță și fără șocuri. Pentru echipa de pavare, aceasta este o funcție ce aduce o reală plus-valoare, deoarece garantează un pavaj de calitate superioară eliminând șocurile de cuplare cu autobasculanta.

 

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI