Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Eveniment

Behind the scenes with CatŸ

Behind the scenes with CatŸ

18.10.2012
Mariana Pătru
Behind the scenes with CatŸ

Producătorul american Caterpillar se mândrește cu rolul său de lider în industria utilajelor de construcții și implicarea sa în construcția infrastructurii globale, iar acum se poate mândri cu un rol de „guest star“ în cel mai nou film cu James Bond, spionul preferat al întregii planete.

Cel de-al 23-lea film din seria James Bond „Skyfall“ va fi lansat pe 26 octombrie și va marca aniversarea a 50 de ani de la apariția primului film „Doctor No“ din 1962, cu Sean Connery în rolul principal.

Dacă vă întrebați care este legătura dintre cel mai cunoscut erou al filmelor de spionaj al lumii și Caterpillar, putem spune că, în primul rând, în filmele cu James Bond nimic nu este întâmplător. Totdeauna, mașinile conduse de agentul 007 sunt cele mai puternice, dacă vorbim de motor, dar și extrem de sofisticate. Dar, de ce trebuie să fie numai autoturisme, din moment ce există vehicule mai puternice și mult mai mari? Ca de exemplu excavatorul pe șenile CatŸ 320D L. Cu cele 23.500 kg, acesta poate face față unui avion sau chiar unui tren în mers. De fapt, la fel ca și în realitate, puține lucruri, făcute de mâna omului sau nu, stau în fața unui utilaj puternic, iar în film chiar limitele acestei mașini sunt testate. Interesant este faptul că „pilotului” 007 îi stă la fel de bine într-o mașină de lux, dar și într-un excavator, imaginea fiind una de clasă în ambele cazuri.

Pe capul de afiș se află nume importante din cinematografia mondială precum Daniel Craig, care va intra pentru a treia oară în rolul carismaticului spion 007, Javier Bardem, Ralph Fiennes, Naomie Harris, Berenice Marlohe, Albert Finney sau Judi Dench.

Deși Caterpillar a mai avut apariții în filmele din franciza James Bond, unul dintre utilajele sale fiind distribuit în 1999 în „The world is not enough“ cu Pierce Brosnan în rolul principal, scenele în care sunt implicate utilajele CatŸ nu au fost niciodată mai intense. Scena care are în prim plan excavatorul hidraulic pe șenile Cat 320D L, denumit de echipa de filmare „utilajul erou“ este absolut uluitoare. Acesta smulge pur și simplu spatele unui tren de marfă, apoi James Bond sare de pe brațul utilajului direct în tren și în stilul său inconfundabil, își îndreaptă costumul gândit de cei mai mari designeri ai lumii și își ajustează manșetele...

Filmarea acestei scene a durat opt luni, pe platourile de filmare aflându-se peste 300 de oameni, figuranți în tren, echipele de machiaj, costume, echipa de cascadori și efecte speciale.

De fapt, pe platou au fost folosit mai multe utilaje: excavatorul hidraulic Cat 320D L, un mini-excavator Cat 302.5C, un încărcător multifuncțional Cat 216B și două generatoare de putere Cat GEP33.

Inovația în stare pură

În 1950 când a apărut primul lungmetraj, Doctor No, o adaptare a romanului lui Ian Fleming, foarte puțini au fost cei care au crezut în succesul filmelor cu James Bond. De atunci au trecut 50 de ani, iar cunoscutul personaj a fost interpretat de 6 actori diferiți: Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan și Daniel Craig. Franciza James Bond a revoluționat filmele cu spioni și nu doar atât.

Încă din 1962, aceste filme au devenit cunoscute nu numai prin carisma și sarcasmul tipic englezesc al personajului, ci și prin tehnologiile futuriste și gadgeturile high-tech pe care agentul 007 le folosea în încercarea sa de a salva lumea.

De-a lungul anilor, multe dintre aceste tehnologii au trecut de la fantezie la realitate și fac parte din viața de zi cu zi a milioane de utilizatori din întreaga lume, incluzând aici telefoanele mobile, televizoarele cu ecran plat sau pilotul automat pentru automobile.

Dacă ar fi să realizăm o paralelă între filmele James Bond și producătorul de utilaje de construcții Caterpillar, trăsătura comună este inovația.

De mai bine de 85 de ani, Caterpillar creează utilaje și tehnologii care devin standarde în domeniul utilajelor de construcții, miniere sau al motoarelor diesel.

Cofondatorul Caterpillar, Benjamin Holt este cel care a fabricat primul tractor pe șenile, în 1904, cu care putea să lucreze terenurile mlăștinoase din California. Curând aceste mașini, vândute sub numele de Cat au devenit un mare succes. În 1906 această mașină pe aburi era perfecționată, pentru ca în 1908 Holt Manufacturing să producă primele tractoare pe șenile cu motor pe benzină. În 1925 Holt Manufacturing fuziona cu C.L. Best Gas Tractor Company și lua astfel naștere Caterpillar Tractor Company.

Istoria Caterpillar este strâns legată de cea a motoarelor diesel, producătorul american fiind primul care în 1931 perfecționa tehnologia pentru utilizare la scară largă. Până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Caterpillar devenise deja o marcă renumită, numele său fiind asociat cu inovații precum șenilele de cauciuc pentru tractoare agricole și fabricarea de motoare diesel pentru camioane.

În perioada războiului, o contribuție importantă a companiei americane a fost transformarea motoarelor de avion pe gazolină în motoare diesel mult mai stabile și de încredere. De asemenea, în această perioadă tractoarele Caterpillar, echipate cu lame, erau folosite în zona de conflict pentru a repara drumurile distruse de bombardamente, capătă denumirea de „bulldozers“.

După terminarea războiului, compania americană a cunoscut o creștere spectaculoasă, s-a extins pe piețe din întreaga lume, dar a înfruntat multe obstacole, în special suișuri și coborâșuri de ordin financiar. Cu toate acestea, Caterpillar nu a renunțat la inovație, devenind în secolul 21 primul producător de motoare care a oferit o linie completă de motoare diesel curate, echipate cu sistemul cunoscut sub numele de ACERT, care îndeplineau standardele EPA. Ca o recunoaștere în plus a rolului de lider în inovație și calitate pe care îl ocupă Caterpillar, The National Building Museum i-a acordat companiei americane, în  2011 prestigiosul premiu Henry C. Turner pentru Inovație în Tehnologia de Construcții.

Mai multe detalii găsiți pe www.catskyfall.com

 

Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI