Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Cofraje

Frami Xlife de la Doka

Frami Xlife de la Doka

18.10.2012
Cornelia Rotaru, Lavinia Burlacu
Frami Xlife de la Doka

Doka Group, parte a concernului Umdasch AG, a luat naștere în 1958 și a devenit unul din liderii mondiali în domeniul producției și distribuției de sisteme de cofraje.

Compania austriacă se ocupă cu dezvoltarea, producția, distribuția și modul de utilizare al sistemelor de cofrare, fiind una dintre cele mai inovative din industria de profil. 

Gama sa de produse cuprinde sisteme de cofrare pentru pereți și planșee, cofraje cățărătoare și auto-cățărătoare, soluții pentru tuneluri, baraje, poduri, sisteme de protecție etc, dar și servicii de service de produs, consiliere și asistență tehnică.

Doka România, reprezentanța concernului Doka în România, s-a impus pe piața autohtonă prin serviciile variate de foarte bună calitate, începând cu cele de proiectare asistată, consiliere specializată și până la servicii conexe și service de materiale. Atuul Doka este promptitudinea, orientarea către client și corectitudinea în relația cu partenerii săi.

Frami Xlife - cofrajul ușor cu panouri pentru pereți, stâlpi și fundații

Frami Xlife este un sistem complet pentru cofrarea pereților, a stâlpilor și a fundațiilor, ideal pentru cofrarea rapidă și economică. Acest tip de cofraj poate fi utilizat manual, dar este în același timp suficient de stabil pentru cofrarea cu macaraua.

Frami Xlife este un sistem economic datorită curățării mai ușoare și mai rapide a plăcii Xlife. Economia de cost mai provine din minimizarea gradului de utilizare a macaralei, ușurința în utilizare datorită unităților de mutare clar definite. Timpul de cofrare este mai scurt datorită zonelor de completat reduse.

Datorită plăcii Xlife și ramelor de oțel zincate la cald (exterior și interior), din profiluri cu gol central, clienții beneficiază de rentabilitate și durată de viață maximă.

Manevrarea și planificarea cofrajelor se realizează foarte simplu, sistemul Xlife având multiple aplicații. Înălțimea modulară a panourilor Frami Xlife garantează o flexibilitate deosebită prin combinarea celor trei înălțimi de panouri: 1,20 m, 1,50 m și 2,70 m. Cofrarea eficientă a cajelor de lift se realizează în combinație cu colțarul de decofrare Framax I, iar planificarea rapidă a cofrării se face cu ajutorul programului profesional Tipos-Doka.

Cofraje pentru caje de lift, cămine, etc.

Cu colțarul de decofrare Framax I se desprinde întregul cofraj de la suprafața betonului și apoi se mută cu macaraua. Avantajele produsului includ lipsa amprentei negative în beton, iar funcția de cofrare și decofrare este integrată în colțul interior, fără macara, prin simpla manevrare a tijei filetate de decofrare.

Cofrarea stâlpilor

Cofrajul cu panouri Frami oferă posibilități multiple pentru modelarea cofrajelor pentru stâlpi. Cu panourile universale Xlife se poate realiza o adaptare flexibilă la secțiunile stâlpilor până la 80x80 cm cu raster de 5 cm. Presiunea admisibilă a betonului proaspăt pentru aceste cofraje este de 60 kN/mp. Combinațiile de panouri universale Xlife și panouri Xlife sunt deosebit de economice pentru anumite secțiuni ale stâlpilor. Varianta cu panouri Xlife și colțuri exterioare este adaptabilă pentru ambele dimensiuni 30 și 45 cm.  

Cofrarea pereților curbi

Cu tablele de curbură Frami și cu panourile Frami Xlife pot fi realizate diafragme curbe. În practică este deosebit de economic faptul că pot fi utilizate toate panourile Frami Xlife existente și toate accesoriile, cum ar fi șpraițurile și consolele de betonare din gama Frami Xlife. Astfel, cofrajul curb cu table de curbură Frami se dovedește a fi universal valabil, eficient și rapid pentru construcții din beton circulare.

Cofrarea pe o singură față

Cu colțarul de sprijinire sau cu ferma de sprijinire Variabel, panourile robuste Frami Xlife se pot utiliza și pentru cofrarea peretelui pe o singură față. Acolo unde panourile de cofrare nu se pot ancora de cofrajul opus, fermele de sprijinire permit descărcarea sigură a presiunii betonului proaspăt.

Doka oferă două variante pentru sprijinirea panourilor Frami Xlife: fermă sprijinire - pentru înălțimi de betonare până la 1,20 m sau fermă sprijinire Variabel - pentru înălțimi de betonare până la 3,60 m.

Presiunea admisibilă a betonului proaspăt pentru aceste cofraje este de 40 kN/mp.

Cofrarea fundațiilor

Panourile Frami pot fi utilizate și la fundații. Acest lucru este deosebit de avantajos dacă aceleași panouri urmează să fie utilizate și la nivelele următoare.

Fundațiile pot fi cofrate rapid cu panourile Frami Xlife în poziție verticală sau orizontală. Pentru îmbinare sunt suficienți cleștii Frami și o lovitură de ciocan. Soluțiile în zonele de compensare și la colțuri sunt la fel de simple ca și soluțiile pentru peretele normal. Elementele suplimentare practice, ușurează substanțial munca.

 

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI