Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Editorial

Halucinant, uimitor și extraordinar

18.10.2012
Ing. Dan Pavel
Halucinant, uimitor și extraordinar

Ce ziceți de aceste cuvinte care le întâlniți tot timpul în titlul articolelor din reviste, ziare on-line… șamd? Un bombardament de cuvinte fără sens, bombastice, care să atragă cu orice preț atenția. Adică, mici sau mari publicații cu veleități jurnalistice vor să spună: citiți-ne pe noi, că numai noi deținem întregul adevăr, nouă nu ne e frică de el, suntem mai buni decât concurența…

În final, dacă totuși te lași amăgit de titlu, descoperi de fapt că totul este un balon de săpun, scris cu numeroase greșeli gramaticale și ortografice. Fără să știi, ai fost păcălit: ziarul a fost cumpărat, sau ai dat click-ul pe știre, și probabil și pe câte un anunț on-line de la un sponsor mai generos.

Aceasta este o problemă a noastră generală: ne furăm căciula singuri, nu mai reușim să distingem adevărul de minciună și ceea ce este și mai rău, articolele de calitate de textele mizerabile scrise repede, de către ziariști autointitulați, fără glorie și fără prea multă carte.

Așa cum au spus și alții înaintea mea, în România toată lumea scrie și nimeni nu citește. Mi-e dor de un articol de calitate, despre orice, de exemplu despre o carte sau de o analiză detașată a vieții sociale sau de ce nu, politice, de la noi sau de aiurea. Îmi vine să spun: ajunge! Hai să nu mai citim articole scrise de obicei la comandă, pline cu jumătăți de adevăruri sau chiar cu sferturi dacă este cazul, dar nu știu atunci ce mai rămâne de citit. Poate doar o carte, chiar un roman al unui clasic rus, englez, francez… român. Am avea mai mult de învățat.

Nici articolele despre autostrăzi, drumuri naționale și altele din domeniile care mă interesează în mod direct nu se abat de la cele care le-am afirmat mai sus. Depinde de apartenența politică a site-ului sau ziarului, dar de obicei articolele sunt cât se poate de negative, încărcate de o ură chiar care nu o înțeleg și care nu are nimic de a face cu meseria de ziarist.

Știu că știrile negative vând presa, dar oare de ce la noi știrile cele mai fantastice, cu titlurile cele mai pleznitoare și cât se poate de prost scrise trebuie să inunde publicațiile? Lipsa de documentare este înlocuită de nesimțire. Citeam de curând o știre absolut acidă care spunea că o autostradă s-a finalizat de curând la un preț mediu de 5 mil EUR/km. Ceea ce culmea, nu este un preț nici foarte mare, nici mic, chiar se apropie de cele din vest. De altfel, nici nu se pune problema ca un astfel de articol să argumenteze de ce un preț este mare sau mic, comparațiile lipsesc cu desăvârșire.

Și aici am ajuns la o altă problemă: ziariștii respectivi nu se ridică de la tastatură nici de frică. Astfel, toate comunicatele sunt de fapt cele oficiale, trimise pe email, iar restul sunt comentarii la comandă, fără nici o documentare prealabilă.

Dacă vă întrebați care este scopul acestui articol, pot să spun că este de fapt un protest personal, indirect față de faptul că putem fi mânjiți de oricine, oricum, fără să fim apărați. Și nu vorbesc numai de mijloacele mass media, dar și de faptul că acum oricine poate scrie orice, numai de rău să fie. Mai concret, directorul unei firme importatoare de utilaje, de dimensiuni nu prea mari, s-a trezit atacat într-o bună zi de un individ prin mailuri și scrisori trimise la clienți, colaboratori, șamd. Acuzele sunt fără limite și fără nici o adresare la un caz concret, autorul lor sperând că într-o zi va fi plătit ca să nu mai dea cu noroi. Și cum căile justiției sunt mai mult decât complicate, acesta va putea probabil ani de zile de acum încolo să scrie ce are chef fără ca să poată fi oprit legal. Un caz care se poate repeta cu oricine, oricând, nu-i așa?

Noroc că se întâmplă și lucruri pozitive, de exemplu în scurt timp se vor încheia și alegerile pentru parlament. Vom avea un guvern stabil, să sperăm, iar de la anuŽ vom putea vorbi de o relansare a sectorului construcțiilor de drumuri. Cei de la CNADNR sunt optimiști din acest punct de vedere, și se anunță premize mai bune decât în acest an.

Și să nu uităm de spectacolul oferit de cea mai mare expoziție de utilaje și tehnologii din lume, BAUMA 2013, care se pregătește de pe acum pentru spectacolul din luna aprilie.

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI