Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul tău financiar

O carență importantă a României: inteligența financiară

Inteligența financiară

18.10.2012
Ec. IULIU CIOBANU

România este o țară săracă. Astfel poate fi caracterizată țara noastră de către orice persoană cerebrală. Și în afirmația anterioară nu intră aspectul economic dat de sumele de bani aflate în conturi sau buzunare, bunurile aflate în proprietatea companiilor sau persoanelor fizice, dezvoltarea diverselor domenii industriale. Ne lipsește una din cele mai importante resurse căutate și apreciate pe planetă: inteligența. Aceasta nu se poate cumpăra, genera artificial sau importa. Trebuie să fie nativă și mai ales cultivată de-a lungul a generații întregi.

Caracterul românesc a păstrat, din păcate, multe din elementele negative dobândite de vechile generații în lungii ani ai erei comuniste. Pentru o perioadă lungă de timp oamenii au fost nevoiți efectiv să își procure cele necesare traiului zilnic, prin rude, cunoștințe, prieteni. Nu a existat o piață liberă și nu conta decât pe cine cunoști dacă aveai nevoie de ceva.

Acest comportament s-a menținut, ceea ce a dus și duce în continuare la uriașe deficiențe în ceea ce privește relațiile interumane și de afaceri, care ar trebui să se bazeze exclusiv pe profesionalism, fair-play, transparență. Lipsa inteligenței, în special a inteligenței financiare duce la continuarea acestui mod de viață.

Deși acest concept de inteligență financiară este implementat și dezvoltat în mediile de afaceri internaționale încă din 1958, la noi lipsește cu desăvârșire. Românul știe să le facă pe toate, se implică în orice domeniu și mai ales în orice moment se ocupă de activități lipsite de importanță. Se pierd astfel importante resurse financiare și de timp care în mod normal ar trebui să aducă plus valoare vieții personale și celei profesionale.

Externalizarea serviciilor este un element încă privit cu reticență de mediul economic românesc. La o primă vedere nu se analizează decât eventualele costuri suplimentare ce apar în momentul implementării unui astfel de sistem de lucru. Acest lucru vine dintr-o altă carență a românilor: lipsa unor strategii coerente pe termen mediu și lung.

Și iată cum apare un cerc vicios din care foarte puțini reușesc să iasă: companiile nu apelează la diverse firme de brokeraj specializate în domeniul în care activează dar nici nu se pot dezvolta coerent din cauza lipsei timpului necesar creării unui plan.

Informația înseamnă putere și cu cât aceasta este mai concisă și vine mai repede, cu atât decizii corecte pot fi luate, în special în partea de investiții noi necesare în orice punct al vieții unei firme.

Dacă această informație poate fi obținută într-un mod de transpunere pragmatic, sintetizat și orientat pe domeniul respectiv de activitate, managementul oricărei companii reușește extrem de rapid să cuantifice potențialul randament al oricărei achiziții sau investiții. Decizii rapide și corecte, bazate pe studii pragmatice făcute de profesioniști în domeniul respectiv și nu pe capitole întregi din cărți de marketing, generează profit de imagine, financiar și un confort uriaș în viața profesională.

Orgoliul și autosuficiența trebuie ignorate în momentul în care un manager se află în spatele biroului său. Incertitudinile trebuie lămurite rapid pentru a nu genera ulterior situații neplăcute care vor trebui remediate în general cu un efort financiar considerabil. Este adevărat că din greșeli se învață dar este foarte posibil ca în momentul în care ați învățat ceva să fie prea târziu și să realizați în acel moment că nu ajungeați niciodată în acea situație daca solicitați la timp susținerea unor profesioniști.

 

BENDIS FINANCIAL

30D Horei st., 2nd District, Bucharest

Tel: 0745-996-911;

Fax: 031-805-44-04

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI