Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Focus plus

6 lucruri la care trebuie sa fi atent atunci cand cumperi un buldoexcavator second hand

6 lucruri la care trebuie sa fi atent atunci cand cumperi un buldoexcavator second hand

4 din 10 constructori romani nu sunt multumiti de buldoexcavatoarele achizitionate

Probabil ca te-ai decis sa iti achizitionezi un buldoexcavator second hand si este o decizie foarte inteleapta. Nu are sens sa cheltuiesti 70,000 de euro pe un buldoexcavator nou, si apoi daca vrei sa il vinzi dupa doar 5 ani sa mai primesti doar 30,000  desi el mai poate duce inca 15 ani foarte bine. Multe buldoexcavatoare second hand le gasesti direct cu dotari suplimentare aer conditionat, scaune pneumatice, computer de bord, joystick, sisteme hidraulice suplimentare si multe altele. Mai mult, ai o gama mult mai variata din care sa alegi, de exemplu pe www.utilben.ro gasesti peste 300 de buldoexcavatoare cu garantie si posibilitate de finatare disponibile chiar acum.

In consecinta nu e de mirare ca preferi un buldoexcavator second hand cu aceleasi performante ca unul nou, dar cu un cost de achizitie mult mai scazut. Insa trebuie sa fi foarte atent, deoarece utilajele second hand pot avea multe vicii ascunse care te pot costa multi bani.

Primul viciu si probabil cel mai intalnit:
#1. Ore de lucru date inapoi
Dealerii de utilaje stiu foarte bine ca cel mai cautat buldoexcavator are intre 3000 si 4000 de ore lucrate, de aceea majoritatea anunturilor pe care le vei gasi cu buldoexcavatoare second-hand de vanzare vor avea exact numarul de ore precizat anterior. Foarte multe dintre ele nu arata orele corect. Sunt 2 modalitati mari si late prin care dealerii din afara reusesc sa falsifice numarul de ore reale lucrate. Prima modalitate pe care o folosesc constructorii, este sa deconecteze ceasul de la computerul central si atunci buldoexcavatorul nu mai inregistreaza orele lucrate in perioada in care ceasul este deconectat. A doua modalitate, pe care o folosesc in special dealerii, este sa se conecteze cu o aplicatie speciala la computerul utilajului, si sa modifice pur si simplu orele inregistrate.

UTILBEN are o experienta de peste 12 ani pe piata utilajelor second hand si relatii cu peste 500 de furnizori din toata Europa. UTILBEN are 2 modalitati prin care testeaza veridicitatea numarului de ore de functionare: conectarea la subcomponentele utilajului si compararea orelor precum si verificarea istoricului utilajului direct la dealeri.

#2. Probleme la motor sau motoare foarte uzate

Stim foarte bine ca peste tot un buldoexcavator lucreaza in medie cel putin 6-8 ore pe zi fara oprire. Asta duce la o uzura destul de ridicata a motorului, iar dealerii au gasit o modalitate foarte creativa pentru a masca aceasta problema. Exista anumiti produsi chimici care pot stabiliza un motor cu o uzura moderata sau daca sunt folositi in cantitati ridicate, pot chiar masca pentru o perioada scurta de timp o uzura foarte mare. De aceea este foarte bine sa gasesti dealeri care iti pot oferii garantie si schimbul utilajului daca acesta nu corespunde cu ce ti s-a prezentat in oferta

#3. Pompa hidraulica slabita

Pompa hidraulica este cea care transforma puterea de la motor in puterea necesara bratului de excavare pentru a sapa. Aceasta uzura se vede atunci cand utilajul este folosit o perioada de timp si este supus unor teste. Dealerii mari din Romania se pot asigura ca acest lucru nu se v-a intampla. Acestia au teste cu care pot verifica starea sistemului hidraulic. De aceea trebuie sa lucrezi cu dealeri seriosi care iti pot garanta buna functionare pentru buldoexcavator sau alt utilaj second hand. Astfel nu vei fi nevoit sa servisezi utilajul chiar in prima luna de la achizitionarea acestuia.

#4. Transmisia buldoexcavatorului defecta

Transmisia unui buldoexcavator este foarte importanta, dar probabil ca stii deja acest lucru. Transmisia reprezinta totalitatea subansamblurilor care transmit puterea motorului.
Uzura acesteia scade din puterea transmisa. Transmisia defecta/uzata nu este vizibila pana in momentul cand pui efectiv buldoexcavatorul la treaba, este greu sa descoperi acest viciu la cumparare.
Pentru a acoperi acest viciu  trebuie sa cumperi buldoexcavatorul cu garantie, astfel toata costurile vor fi suportate de dealeri in cazul in care acesta intampina o astfel de problema.

#5. Brate rupte sau fisurate

Probabil mai frecvent viciu este bratul de excavare a buldoexcavatorului slabit, fisurat sau rupt. Atunci cand un operator lucreaza cu un utilaj, nu il intereseaza de intretinerea utilajului, scopul lui este sa termine cat mai repede lucrarea. Pentru ca bratul e mare cel mai probabil nu se vede cu ochiul liber indoitura sau fisura, aceasta este vizibila doar atunci cand il pui la munca. Utilajele trebuie sa fie inspectate de o persoana cu experienta pe partea tehnica care stie unde apar cel mai adesea fisurile.

#6. Transportul utilajului
Este adevarat ca transportul nu este tocmai un viciu. Dar este o problema foarte mare, mai ales cand vine vorba de a muta un buldoexcavator pe o distanta mare. Pot sa apara accidente cum ar fi caderea utilajului care nu este ancorat corect sau accidente rutiere. Transportul trebuie sa fie asigurat de catre dealer, pentru a lua orice risc de pe umerii tai.

Alege utilaje sigure cu garantie si posibilitate de schimb in cazul in care apar neconformitati intre cele prezentate in oferta si utilajul primit.


UTILBEN este cel mai important dealer de utilaje second hand din Romania si vine in sprijinul constructorilor cu un pachet de garantie inclusa standard pentru toate utilajele second hand vandute, asigura transportul si suporta costurile de reparatii in cazul in care utilajul nu este intr-o stare buna de functionare.

Focus plus

Recent Posts:

Suprafețele de lucru, materialele abrazive și mediile acide nu fac casă bună împreună – până acum, bineînțeles. De acum încolo însă, lucrurile s-au schimbat cu noul oț el de uzură Hardox® HiAce, special conceput de compania siderurgică suedeză SSAB...


Citeste mai mult

Multe companii se află deja la a doua sau a treia generație de optimizare a costurilor și de creștere a productivității. Pârghii precum externalizarea unor procese, raționalizarea portofoliului sau implementarea de soluții ERP au fost utilizate la maximum, așa că pentru a atinge un n...


Citeste mai mult

"Sunt încântat să confirm faptul că echipa principală de conducere a companiei GP Mat a fost prezentă la JDL Expo 2019. Ca membri dedic ați ai sectorului de construcții din Franța, noi considerăm că prezentarea produselor și a serviciilor noastre la acest eveniment internațion...


Citeste mai mult

De la începutul lunii noiembrie 2019, producătorul german Linde Material Handling a adăugat în port ofoliul său o nouă generaţie de motostivuitoare, care sunt un vârf de lance în domeniul intralogisticii.Hidrostatica din gama de sarcini între 2 şi 3,5 tone duc int...


Citeste mai mult