Follow us


Aboneaza-te la newsleter

News

Arta subtilă a...vieții

Arta subtilă a...vieții

Cu ocazia ediţiei a doua a Heavy Construction Machinery Romania Catalogue 2020, m-am gândit iniţial să scriu un editorial în care să reliefez schematic şi cât de bine pot situaţia generală economică externă şi internă, cu factorii majori care influenţează în mod direct şi indirect piaţa utilajelor de construcţii şi piaţa construcţiilor în general, în România. Am scris în acest editorial despre coronavirus şi despre cum afectează şi va afecta cam orice lanţ de producţie/comercial existent, am scris despre Brexit, cât şi despre conflictul militar din Orientul Mijlociu. După ce am redactat şi recitit editorialul am decis, însă, că nu are rost să repet şi eu, folosind alte cuvinte, aceleaşi lucruri pe care deja le ştim cu toţii.

Tot ce putem face este să fim prudenţi şi să ne pregătim cât de bine putem pentru orice neprevăzut apare, altceva mai mult decât tot ce putem face, oricum, nu putem face. A doua idee a unui edit orial a fost aceea de a face o analiză asupra mega trendurilor generale, cu focus asupra celor din industrie, pentru a şti mai bine cum să ne poziţionăm faţă de “valurile” viitorului şi cum să obţinem cât mai multe avantaje din poziţionarea noastră cât mai echilibrată “pe val”. Am făcut un refresh de research de vreo câteva zile, pentru a realiza că deja am dezbătut în prea multe rânduri trendurile, cum ar fi: verde, sustenabil, digitalizare, automatizare, AI, IoT, autonomie.

Fiecare dintre aceste trenduri se întâmplă deja şi ne vor aduce multe elemente interesante în viitor. Navigăm în ape tulburi. Acest început de 2020 ne pune în faţa unor ape şi mai tulburi. Am citit deja multe scenarii cu adevărat apocaliptice. Însă, în mijlocul acestei situaţii complexe, s-a întâmplat să dau peste o carte care m-a scos din mijlocul scenariilor de mai sus. Cartea se numeşte: Arta subtilă a nepăsării (o metodă nonconformistă pentru o viaţă mai bună) – de Mark Manson.

Nu este ceea ce pare la prima vedere, ci este, mai degrabă, un fel de manual de revenire la normalitate, cu idei spuse în mod foarte direct, pe care poate că nu ar strica să îl citim şi recitim din când în când. Aş vrea să las ca idee principală a editorialului meu de început de 2020 un fragment din această carte:

“Cred că în ziua de azi ne confruntăm cu o epidemie psihologică, o epidemie care-i face pe oameni să nu mai înţeleagă că e în regulă ca lucrurile să fie aiurea uneori. Ştiu că la o primă vedere teoria mea poate să pară lipsită de substanţă din punct de vedere intelectual, dar, credeţi-mă, e o chestiune de viaţă şi de moarte. Fiindcă, în clipa în c are începem să credem că nu e în regulă că lucrurile să fie uneori aiurea, atunci începem, inconştient, să ne acuzăm pe noi înşine. Începem să simţim că ar exista în noi un de fect din fabricaţie, iar asta ne împinge la tot soiul de supra-compensări [....] Conceptul nepăsării propune o modalitate simplă de reorientare a aşteptărilor faţă de viaţă şi de selectare a lucrurilor importante şi neimportante. Dezvoltarea acestei abilităţi duce la ceea ce mie îmi place să numesc un fel de “iluminare practică”[....] Odată ce te împaci cu toate lucrurile urâte pe care viaţa ţi le aruncă în faţă (şi-ţi va arunca multe, crede-mă), devii invincibil [...]".

Ideea centrală a editorialului meu aş vrea să fie aceasta – că, în orice domeniu de activitate ai fi, dacă vinzi utilaje, piese de schimb sau anvelope, dacă te trezeşti în fiecare dimineaţă, te urci în maşină şi mergi pe teren să repari buldoexcavatorul ăla care s-a oprit în mijl ocul lucrării şi nimeni nu îi dă de c ap, dacă parcurgi 1000 de km pe săptămână pe pseudo-autostrăzile din România vizitând clienţi, sau multe alte activităţi specifice domeniului nostru, keep going, no matter. Fă-ţi prioritate din sănătate, pune ceva mai mult echilibru în t ot ceea ce faci, zâmbeşte des şi bucură-te de viaţă! Vei vedea că “that, too, shall pass”!

Cornelia Rotaru, Director Executiv Audienta Generala AG

News

Recent Posts:

Divizia de construcții a grupului Maxagro, cunoscută și sub numele de Compania Drumuri și Poduri Banat, a inaugurat cea de-a treia stație de asfalt din portofoliu. Situată lângă Timișoara, în comuna Sânandrei, investiția reprezentată de stația de asfalt face din Drumuri...


Citeste mai mult

În cadrul unui show desfășurat la centrul JCB World Headquarters, din Staffordshire, Regatul Unit (UK), JCB a dezvăluit presei de specialitate noile sale produse lansate în acest an. Noul dumper electric 3TE JCB își extinde oferta de dumpere 100% electrice de șantier cu șas...


Citeste mai mult

Libertatea lansează o nouă provocare pentru toți colecționarii pasionați de automodelism, sub forma unei machete la scara 1/8, pe care fanii celui mai îndrăgit automobil românesc din toate timpurile și-o pot construi singuri.Dacia 1300 reprezintă o bornă importantă a istoriei a...


Citeste mai mult

În fața unui peisaj economic în continuă schimbare, industria carierelor și balastierelor din România se confruntă cu presiuni crescânde asupra eficienței și rentabilității operațiunilor. Pentru a aborda aceste provocări complexe și a-și menține competitivitatea,...


Citeste mai mult