Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Industry

CDP ACCESS A VÂNDUT PRIMUL PULSEO ÎN EUROPA DE EST

CDP ACCESS A VÂNDUT PRIMUL PULSEO ÎN EUROPA DE EST

Segmentul platformelor de lucru la înălțime a resimțit consecințele crizei generate de pandemie, mai ales în lunile de lock-down (martie și aprilie), însă revenirea a fost una destul de rapidă. Șantierele de construcții au funcționat fără încetare iar acest lucru a fost extrem de favorabil furnizorului de echipamente. Despre evoluția sectorului de nacele în decursul acestui an cu totul aparte, am avut plăcerea să discutăm cu Claudiu Ispas, Director comercial CDP ACCESS.
Cu o experiență de peste 19 ani, CDP Access este unicul importator de platforme mobile de ridicat cu nacelă din România, al principalului fabricant de nacele din Europa, Haulotte Group.

Mașini și Utilaje: Cum a fost începutul de an pentru CDP ACCESS?
Claudiu Ispas: De la început de an au fost livrate către noi foarte multe utilaje, în prezent flota este compusă din aproximativ 400 de utilaje. În decursul acestui an au fost vândute foarte multe utilaje second-hand, iar unele au fost casate. În flota Diesel pe care o deținem nu mai există nici un utilaj mai vechi de 2016. La finalul anului 2019 deja comandasem o serie de utilaje noi pentru a reînnoi flota de care dispunem. Diesel-urile ne-au venit încă din lunile iunie și iulie. Observând dinamica pieței, am preferat să decalăm puțin livrarea utilajelor electrice pentru anul 2021, în continuare menținând același număr de unități pe care ni-l dorim. Nu am anulat nicio comandă ci doar am amânat.

Mașini și Utilaje: Care a fost primul impact provocat de pandemia de Covid-19?
Claudiu Ispas: La începutul anului am avut temeri, dar sectorul construcțiilor a continuat să lucreze fără încetare, chiar și în perioada de lock-down șantierele au fost active respectând normele de securitate impuse. La începutul lunii martie când a fost instalată starea de urgență am întâmpinat ceva dificultăți interne, mai ales pe zona de service și asistență tehnică, oamenii au fost destul de reticenți în a merge pe teren, acest lucru fiind, desigur, o consecință normală a tuturor celor întâmplate și prezentate în media.

 

Anul acesta CDP ACCESS a vândut primul Pulseo în Europa de Est. A fost o reușită atât pe plan profesional cât și personal. Din vară echipamentul lucrează în România, nu avem niciun fel de probleme cu el, clientul este foarte mulțumit. Ne gândim ca pe viitor să echipăm și flota noastră de închiriere cu astfel de utilaje. PULSEO PRO este un full electric extrem de eficient. 
În consecință ne-am asigurat că dispunemde cele mai adecvate măsuri pentru protecția colegilor noștri din aceste departamente și automat a tuturor celor cu care ei intrau în contact. Perioada respectivă a fost extrem de dificilă din perspectiva procurării echipamentelor de protecție precum măști, mânuși cât și a dezinfectantelor.


Mașini și Utilaje: Ați întâmpinat situații în care clienții au anulat comenzile?
Claudiu Ispas: Au fost câteva șantiere care au cerut oprirea temporară a șantierelor, dar această situație a durat destul de puțin, lucrările s-au reluat foarte repede. În perioada stării de urgență comenzile au scăzut cu 30%-40%. Ne dorim să recuperăm acest decalaj, cum probabil speră toți din industrie.

Mașini și Utilaje: Ați avut o perioadă în care activitatea a fost întreruptă?
Claudiu Ispas: Noi ne-am menținut activitatea constantă și în perioada de lock-down, nu au existat situații de șomaj la noi. Am înc eput o perioadă de telemuncă prin rotație, reparațiile au mers în continuare. Partea de încasări a funcționat bine, dar este un fapt evident că au crescut termenele de plată mai ales față de anul 2019, dar înțelegem situația.

Mașini și Utilaje: Cum vezi evoluția situației pentru finalul acestui an?
Claudiu Ispas: Până acum o lună eram siguri că am trecut peste perioada critică și că lucrurile au intrat pe un fond liniar.
Începând cu luna octombrie temerile au reapărut, poate de data aceasta chiar mai accentuate, mai ales din cauza incertitudinilor și instabilității care ne înconjoară. Ne este teamă de insolvență și falimente, lucruri care se vor întâmpla, inevitabil. Valul doi precipită foarte mult lucrurile și încercăm să acționăm acolo unde sunt probleme.
Începând cu 2021 CPD ACCESS devine dealer Klubb în România pentru nacele pe autovehicule. Klubb este unul dintre liderii europeni în acest segment cu o capacitate de producție foarte mare, fiind de altfel și un important jucător la nivel mondial. Cu acest tip de echipament ne vom adresa unui alt segment de piață.

 

 

 

Mașini și Utilaje: Ce estimezi pentru anul 2021?
Claudiu Ispas: Pentru 2021 nu se anunț ă investiții foarte mari pe zona de mall-uri și galerii comerciale. Anul acesta este un an pentru continuarea construcțiilor de fabrici și centre logistice. 2020 a fost un an șoc din punct de vedere al pandemiei dar și al construcțiilor de fabrici. Din punctul meu de vedere s-a revenit la o normalit ate, polul de construcție al mall-urilor a fost puternic în ultimii ani, ceea ce accentua consumul. În prezent a mai rămas în plan doar mall-ul de la Sfântul Gheorghe și pentru moment înc ă nu știm nimic de mall-ul din Pit ești. Pe zona de fabrici și centre logistice proiectele continuă, în special zona Oradea va aloca foarte mult spațiu industrial pentru susținerea fabricilor BMW de la Debrecen. Zona Ardealului este foarte activă pentru fabrici și centre logistice.

Mașini și Utilaje: Ce procent din flota de utilaje este închiriat în momentul de față?
Claudiu Ispas: Pe flota de Diesel în momentul acesta suntem foarte bine, cu o capacitate de închiere de 90% din flotă, pe zona de electrice flota este închiriată în proporție de 60%.
Noi avem mult mai multe echipamente electrice decât Diesel, în ideea de a mer ge pe trendul eco-friendly. Cererea în momentul de față este pentru echipamente Diesel deoarece se lucrează foarte mult la exterior, se suplimentează cu echipe de muncit ori pentru a termina treaba până în iarnă.

Mașini și Utilaje: Cum a evoluat zona de vânzări de la începutul anului până în prezent?
Claudiu Ispas: Pe partea de vânzări înregistrăm o creștere foarte mare în această perioadă datorită granturilor acordate. Și înainte existau programe pe fonduri europene, dar acum este o explozie de cereri. Răspundem la aceste cereri în timp cât mai scurt, sperăm ca ele să se și concretizeze cât mai repede. Fiecare ofertă este tratată la fel, indiferent că este din fonduri sau din surse proprii. De cealaltă
parte a scăzut cererea din fonduri proprii, cu toții încearcă să acceseze acum pe aceste fonduri mai ales ca ele vin cu un grad de rambursare foarte bun. Trebuie menționat că achizițiile pe fonduri sunt de durată, chiar în vara acestui am livrat niște utilaje contractate pe fonduri din 2019.

Mașini și Utilaje: Care este trendul la nivelul grupului Haulotte?
Claudiu Ispas: La nivel de grup Haulotte se dorește lansarea unor produse noi pe care le așteptăm cu interes, ele sunt deja în teste. Se merge pe partea de electrice, urmând trendul echipamentelor green. Se dorește înlocuirea diesel-urilor care nu mai corespund din punct de vedere al stage-ului.

Industry

Recent Posts:

Companiile care reciclează asfaltul vechi creează noi surse de venit.Această industrie se confruntă cu numeroase provocări, cum ar fi costurile ridicate de îndepărtare a pavajului și de transport a materialului, în condițiile în care se asigură în același timp prote...


Citeste mai mult

Bianchi Casseforme, prin dealer exclusiv Gabor Concrete, își afirmă din nou prezența în România prin furnizarea de standuri autoportante pentru construcția de grinzi ‘’I’’ pentru poduri și două utilaje Speedy pentru distribuția betonului.Sediul PORR C...


Citeste mai mult

Conceput în secolul 17 și cu o istorie de peste 400 de ani, Sumitomo a dezvoltat mai multe sub-companii de succes, printre care și Sumitomo Heavy Industries.Înființată în anul 1888 cu scopul confecționării și reparării utilajelor, Sumitomo Heavy Industries s-a dezvoltat mai...


Citeste mai mult

Volvo Construction Equipment este lider în domeniul sustenabilității și economiei circulare în industria utilajelor pentru construcții, remarcându-se printre ceilalți producători de utilaje prin focusul pe inovație. Despre tendințele generale de digitalizare și electrifica...


Citeste mai mult