Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Focus plus

CUM SA RAMAI CONSTANT INTR-O PIATA IMPREDICTIBILA

CUM SA RAMAI CONSTANT INTR-O PIATA IMPREDICTIBILA

Terra Romania este unul dintre cei mai importanti dealeri de utilaje din Romania si a reusit sa se mentina de-a lungul timpului pe o traiectorie constanta in crestere, chiar daca sectorul de constructii a trecut in ultimii ani printr-o perioada dificila. Respectand standarde ridicate de performanta si productivitate atat pentru solutiile si produsele promovate, cat si pentru intreaga activitate desfasurata de catre angajati, compania
a reusit sa se dezvolte armonios. In prezent Terra Romania dispune de o retea de distributie formata dintr-un sediu central la Bucuresti si 3 sedii teritoriale (Cluj, Timisoara si Brasov) si 9 puncte de service care acopera zonal solicitarile din toata tara.

Anul 2019 vine cu noi provocari pentru toti cei ce lucreaza in acest sector, iar despre masurile si planurile ce trebuie realizate pentru a raspunde prompt si eficient acestor situatii am discutat cu Petre Babiceanu, Director General Terra Romania.

Masini&Utilaje: Care a fost evolutia pietei pentru segmentul de utilaje terasiere in decursul anului 2018? Cum ati inchis anul trecut?
Petre Babiceanu: Din analizele noastre piata de utilaje s-a bucur at de o crestere spectaculoasa. Cresterea mentionata se datoreaza in primul rand accelerarii fara precedent a absorbtiei fondurilor europene. Ne mandrim sa spunem c a in 2018 am reusit sa crestem mai repede decat piata.

Masini&Utilaje: Piata a fost si este in continuare impredictibila. Care au fost provocarile si dificultatile cu care v-ati confruntat in decursul anului trecut? Au existat si oportunitati de care ati putut profita?
Petre Babiceanu: In doar 5-6 luni au intrat in faza de implementare proiecte ofertate inca din finalul lui 2016 sau pe intreg percursul anului 2017. Aceasta crestere accelerata si distorsionata in raport cu nevoile reale ale pietei de constructii (stagnanta sau chiar in scadere) pune o presiune foarte mare pe dealeri dar si pe furnizori care nu au putut anticipa un astfel de salt. Castigatori in aceasta perioada sunt cei care au avut curajul si capacitatea de a comanda stocuri importante de utilaje.

Masini&Utilaje: In anul 2018 ne-am confruntat cu o criza a lipsei de forta de munca? V-ati lovit de aceasta problema? Ce masuri ati luat pentru a o combate?
Petre Babiceanu: Avem astfel de probleme insa reusim sa avem o retentie foarte buna a personalului care da dovada de o loialitate mult peste media pietei. Probabil ca se datoreaza culturii organizationale a companiei noastre.

Masini&Utilaje: In anul 2017 JCB s-a lansat in segmentul platformelor dedicate lucrului la inaltime. Cum se prezinta activitatea pe aceasta divizie, ati ofertat catre clienti si aceste noi produse din portofoliu?
Petre Babiceanu: Suntem la inceput si inca nu ne-am pozitionat ca jucator important in aceasta piata. JCB intentioneaza sa completeze gama cu echipamente telescopice si in acel moment vom putea discuta de un portofoliu complet.

Masini&Utilaje: La inceputul anul 2018 JCB a reusit sa lanseze 220X, cel mai avansat excavator pe senile de 20 de tone.
Petre Babiceanu: Primele masini au fost livrate in Romania deja in august 2018 si suntem mandri sa mentionam ca s-au numarat printre primele livrari in Europa. Modelul 220X este un adevarat succes si este cel mai vandut model in piata noastra.

Masini&Utilaje: Care sunt perspectivele si estimarile pentru anul care tocmai a inceput?
Petre Babiceanu: Este posibil, ca cel putin pentru trimestrele 1 si 2 ale anului 2019, volumele sa se mentina ridicate. Chiar in crestere fata de aceeasi perioada a anului 2018 cand volumele inca nu crescusera foarte mult. In cea de a doua jumatate a anului ne a steptam la o calmare a pietei care probabil va insemna un 2019 foarte bun insa nu mai “voluminos”decat 2018.

Masini&Utilaje: In prezent se fac foarte multe demersuri pentru dezvoltari in zona digitalizarii. Aveti proiecte in aceasta directie?
Petre Babiceanu: Terra Romania se pregateste sa implementeze solutiaERP de la Microsoft dupa ce o parte a grupului a trecut de momentul GO Live. Mai mult, Terra utilizeaza o solutie de Sales Automation dezvoltata cu un partener IT local inca din anul 2012.

Masini&Utilaje: Ce noutati ne asteapta la standul JCB in cadrul Bauma 2019?
Petre Babiceanu: Pentru prima data in istoria recenta a companiei JCB nu va fi prezent la Bauma, si a ales sa isi prezinte numeroasele lansari de produs in cadrul unor evenimente de casa dedicate clientilor sai pe tot parcursul anului 2019. Referitor la Bauma, Sennebogen va avea un site impresionant in cadrul targului si va fi prezent cu noutati in domeniul incarcatoarelor telescopice dar si al echipamentelor electrice si hibride.

Focus plus

Recent Posts:

Sala Ateneului Român s-a dovedit neîncăpătoare, la cel de-al șaselea eveniment emblematic pentru antreprenoriatul feminin și egalitatea de gen. Devenită tradiție, Gala CONAF „Women in Economy – We dream, we can, we lead!”, s-a desfășurat anul acesta, în pr...


Citeste mai mult

Până acum câţiva ani aflam cele mai importante cifre din piaţa de utilaje pentru construcţii de la Asociaţia Distribuitorilor de Utilaje pentru Construcţii (ADUC) care avea o prezentare în cadrul Robuild – conferinţa noastră anuală de profil. Din 2020 lucrurile s-au ...


Citeste mai mult

Cea de 7-a ediție a evenimentului Trenchless Romania Conference & Exhibition a avut loc în data de 28 iunie în București. Devenit deja o tradiție evenimentul a reunit și în acest an companii naționale și internaționale din industria de foraje orizontale dirijate. Și anu...


Citeste mai mult

După instalarea în iulie 2021 a lui Roberto Righi la conducerea Prometeon Tyre Group, acesta a ajuns în prezent singurul producător global care se concentrează exclusiv pe anvelope dedicate sectorului de vehicule profesionale, pentru aplicații industriale, rutiere, agricole și de co...


Citeste mai mult