Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Machinery

O NOUĂ MACARA PORTIC DE LA HIAROM INVEST HCS 690

O NOUĂ MACARA PORTIC DE LA  HIAROM INVEST HCS 690

Hiarom a instalat recent la Mangalia a treia macara portuară realizată de compania românească. Prima operează la Cernavodă din 2015, iar a doua a fost contractată acum 5 ani de Navi Arsenal, cel mai mare șantier naval din Bulgaria, și funcționează la Varna. Noul utilaj Hiarom este de la finalul anului trecut în serviciul Șantierului Naval Mangalia SA, principalul producător și reparator din România de nave militare, cu o îndelungată experiență în domeniu și având drept client tradițional pe piața internă Ministerul Apărării Naționale.

Instalarea noii macarale face parte dintr-un program de reparare/modernizare a locației și readucere a calei de lansare la capacitatea de 800tf. Zona acestei cale a fost prevăzută în trecut cu o macara portic de 15t, realizată la Timișoara înainte de 1989 și care a fost scoasă din uz în urmă cu câțiva ani. Cheiul a fost proiectat și executat cu o cale de rulare cu ecartament de 9 metri și lungime de 125 de metri, special destinată vechii macarale, care deservea întreaga zonă de montaj, calea de lansare și zona de lansare la apă.

Activitatea de reparare sau construire a navelor presupune execuția de secții și bloc-secții cu o masă de până la 25t în cadrul halei de confecții, încărcarea acestora pe un trailer și transportul către zona calei de lansare. Aici, acestea sunt descărcate și poziționate în vederea montajului, activitate care se poate derula numai cu ajutorul unei macarale.

Noua macara Hiarom este de tip portic, adaptată lucrului în mediul salin, care oferă o rază de acțiune foarte mare (putându-se deplasa pe șină cu sarcina în cârlig) și permite circulația rutieră și depozitarea de materiale direct sub aceasta, ocupând un spațiu redus la sol. Inginerii companiei au ales o soluție cu braț articulat și mecanism paralelogram, în detrimentul uneia cu braț basculabil zăbrelit. Deși vorbim în acest caz de o soluție mai complexă și mai dificil de proiectat, brațul articulat aduce cu sine și certe avantaje de ordin practic: ușurință în operare (păstrarea sarcinii la înălțime constantă în timpul manevrării este mult mai simplă), eficiență energetică sporită (macaralele cu un singur braț se bazează pe sisteme mai complicate pentru realizarea unor sarcini similare) și mentenanță mai ieftină, datorită cablurilor cu lungime totală mult mai mică.



CARACTERISTICI PRINCIPALE

Maracaua a fost realizată pentru șina deja existentă pe chei, cu un ecartament de 10 metri. Ansamblul rulează pe 12 boghiuri, număr stabilit ținând cont de încărcarea maximă pe fiecare picior de sprijin, dar și de cea suportată de șină. În total sint 24 de roți, dintre care 12 motrice (câte una pe boghiu), propulsate de câte un motor de 4 kW. ”Filosofia noastră este că jumătate din roți trebuie să fie motoare” ne spune Cristian Ionescu, Director de dezvoltare Hiarom Invest. Scopul este de a se asigura controlul optim al utilajului, indiferent de condițiile meteo și implicit de aderență.

Toate motoarele, atât cele de depasare cât și cel care cotrolează hidraulica pentru braț, cel pentru troliu (acesta fiind, de altfel, cel mai mare dintre ele, cu o putere de 110 kW) cât și cele două de rotire sunt controlate cu invertor. Practic, fiecare mișcare are invertorul său, cu viteză variabilă continuu. Hiarom a ales să nu folosească soluția mai simplă cu trepte de viteză, pentru o eficiență mai bună, și un confortul superior de operare, cu toate avantajele care decurg de aici. Pentru toate mișcările macaralei există
două moduri de lucru: normai și rapid

Hiarom folosește la macarelele sale portuare cele mai bune soluții de pe piață în acest moment, dintre care amintim invertorul cu viteză continuu variabilă sau motoarele cu încălzire și protecție suplimentară anti-corozivă
Operatorul poate alege între acestea de la comanda integrată în joystick-ul de operare, în funcție de nevoile de moment: mai multă viteză sau mai multă precizie.

Toate motoarele electrice sunt cu specificație navală, ceea ce înseamnă un nivel de etanșare și protecție anticorozivă înalt. În plus acestea dispun de un sistem de incălzire staționară care pornește la automat la o temperatură prestabilită, cu rol anti-condens și anti-ingheț, cu rolul de a preîntâmpina multe probleme posibile într-o astfel de aplicație. Hiarom a preluat această soluție de la macaralele instalate pe nave sau platforme maritime. Un sistem cu funcționalitate similară are rolul de a menține temperaturi constante și pentru tablourile electrice exterioare.

De altfel, toate componentele structurii metalice sunt atent tratate anti-coroziv. Inițial, acestea au fost sablate cu alice de fontă, apoi degresate și acoperite cu un prim strat de grund cu o grosime de minim 200 μm. A urmat vopsirea cu un strat intermediar de grund pe baza de zinc, până la o grosime de minim 320 μm, și în final acoperirea cu vopsea pe bază de solvent, până la o grosime toatala de cel puțin 450 μm. Vopsirea definitivă s-a efectuat la locul de functionare, după montaj.

Macaraua are o rază maximă de lucru de 36 de metri, cu 4 mai mult decât cea de la Varna. Datorită acestui lucru macaraua este un pic mai înaltă - ajunge la maxim 67 de metri, dar înălțimea de ridicare este de 42 de metri desupra niveului șinei (posibil și 10 metri sub nivelul șinei). Șina de 120 de metri lungime la care se adaugă extinderea brațului înseamnă o arie de acoperire de peste 180 de metri, ceea ce face posibil ca echipamentul să deservească în același timp lucrul la mai multe vapoare.

CONFORT ÎN OPERARE

Cabina este mare, spațioasă, și este dotată cu încălzire, aer condiționat, sistem audio și suprafețe vitrate generoase. Pe vârful brațului este montată o cameră performantă (cu rezoluție înaltă și zoom amplu de 25x), cu vedere permenentă către cârlig, prin intermediul unui display generos de 12 inchi, oferită în echiparea standard. Cu ajutorul acesteia, operatorul, a cărui cabină este poziționată la o înălțime de 30 de metri de sol, poate vedea perfect zona de lucru. În plus, sunt situații în care cârligul trebuie să preia o sarcină din cala navei servisate sau alte zone fără vizibilitate directă pentru operator.

HCS640 dispune și de 16 reflectoare cu tehnologie LED, care oferă un consum eficient și durată de viață mărită, pentru vizibilitatea pe tip de noapte a frontului de lucru și a căii de acces a macaralei.
La construcția macaralei au fost folosite componente de înaltă calitate de la producători de renume din Europa si Japonia: motoare electrice Siemens și VEM-Germania; reductoare Siemens și Dinamic OIL-Italia; componente hidraulice HAWE-Germania; convertizoare frecvență Hitachi și Eaton; electronică B&R-Austria; rulment greu Thyssenkrup (Rothe Erde), Germania; rulmeți SKF, Germania; oțel SSAB, Suedia, semifabricate forjate Forja Neptun, România; rolă cablu alimentare Cavotec, Italia.

Proiectarea și producția a durat cam un an de zile. Producția segmentelor s-a realizat la sediul Hiarom din Chitila iar montajul a avut loc în toamna trecută. Macaraua a devenit operațională la început de noiembrie, după o scurtă perioadă de probe efectuate de specialiștii companiei. Momentan, Hiarom desfășoară discuții cu alți potențial doi clienți români pentru macarale similare.

 

Machinery

Recent Posts:

Un suflu energetic inovator impulsionează industria construcțiilor. Utilizarea pe scară tot mai largă a echipamentelor de concasare, sortare și transport acționate 100% de energia electrică este o veste bună pentru toată lumea. Investițiile în asemenea echipamente reprezintă o inves...


Citeste mai mult

Instalațiile portabile de concasare și sortare NW Rapid de la Metso sunt concepute pentru a oferi o rentabilitate mai rapidă a investiției. Metso a optimizat toate etapele importante din parcursul de viață al sistemelor portabile de concasare și sortare - începând de la achiziție...


Citeste mai mult

Încărcătoarele pe roți din seria G Evolution de la CASE Construction Equipment au fost concepute pentru a îndeplini trei cerințe simple, dar esențiale, pe care constructorii le așteaptă de la un încărcător pe roți: productivitate ridicată, o mai mare fiabilitate și mai ...


Citeste mai mult

Alegerea unui tocător de crengi nu este o sarcină ușoară, mai ales pentru că oferta este destul de vastă în acest sector. Trebuie să luați în calcul forța și viteza de tocare a materialului lemnos, ușurința în operare și rezistența la uzură. Forst este un tocător de...


Citeste mai mult