Follow us


Aboneaza-te la newsleter

News

Protejarea şi depozitarea utilajelor agricole în condiţii meteorologice nefavorabile

 

În articolul ce urmează vă vom prezenta anumite proceduri de întreţinere pentru utilaje agricole pe timp de iarnă, un procedeu pe care fiecare fermier ar trebui să îl facă pentru a proteja echipamentele în condiţiile meteorologice nefavorabile.

În general acest tip de informaţie este descris în manualul de utilizare al fiecărui utilaj pe care producătorii internaţionali şi autohtoni le comercializează pe piaţa din România. Manualul este pus la dispoziţie fermierilor pentru a-i informa corespunzător care sunt cele mai bune metode de conservare a utilajele agricole în condiţiile meteorologice nefavorabile pe care ei le folosesc.

Un foarte bun exemplu, este cel al utilajelor de erbicidat, al căror manual de utilizare cuprinde 17 paşi pe care fermierul trebuie să îi urmeze pentru a depozita corespunzător utilajul agricol.

Fermierii interesaţi de utilaje agricole pot consulta site-ul agruo.ro pentru a găsi companii ce oferă cea mai bună consultanţă în ceea ce priveşte vânzarea, închirierea, servisarea şi depozitarea acestora.

Una dintre cele mai importante proceduri este o curăţare completă, deoarece, doar aşa se evită rămânerea de substanţe chimice în sau pe utilajul agricol, substanţe ce pot afecta componentele în timp. Pentru a ne asigura că toate componentele vor intra în contact cu antigelul şi vor fi protejate împotriva îngheţului, se recomandă golirea completă de apă şi umplerea utilajului cu antigel. În acest mod, garniturile, diafragmele şi inelele de tip “o-ring” vor fi protejate pe perioada iernii.

Suprafatele mecanice sunt unse cu ulei/vaselină pentru a le proteja împotriva coroziunii. Pentru protejarea display-urilor, utilajul trebuie să fie depozitat într-un mediu cu temperatură constantă şi uscată, utilajul fiind acoperit cu o prelată pentru a îl proteja de praf.

Pentru utilajele de tip; tractoare, maşini autopropulsate sau încărcătoare cu braţ telescopic şi chiar combine, este recomandat ca înainte de depozitarea să se verifice numărul de ore de funcţionare şi data ultimului service de întreţinere al fiecaruri utilaj. Perioada de service şi mentenata trebuie să fie conform specificaţiilor primite de la producători, altfel riscăm deteriorarea utilajelor. De exemplu, pentru perioade de stocare de 30 de zile şi în cazul în care utilajul nu a depăşit 100 de ore de lucru de la ultimul schimb de ulei, este necesară doar înlocuirea filtrelor şi a uleiului.

Tractoare - este recomandată umplerea completă a rezervorului de combustibil, în felul acesta ne asigurăm că împiedicăm formarea condensului în interiorul rezervorului. Zonele atinse, unde vopseau este desprinsă trebuie reparate şi acoperite cu unsoare pentru prevenirea ruginii.

Combine - se curăţă şi se lubrifiază toate componentele care necesită această operaţiune, mai ales pentru protejarea motorului şi bateriei, depozitarea se face într-un spaţiu închis, fără îngrăşăminte care pot sau conţin amoniac (se pot deteriora conectorii electrici sau tijele cilindrilor hidraulici).

Pe perioada sezonului rece se recomandă decuplarea bateriei de pe orice tip de utilaje agricole şi depozitarea acesteia într-un spaţiu uscat. Înainte de montare, este recomandată încărcarea completă a acumulatorului, cât şi încărcarea de cel puţin o dată la 30 de zile în perioada de depozitare şi nefuncţionare a utilajului.

Pentru a evita costurile suplimentare care pot apărea în urma defecţiunilor, recomandarea producătorilor pentru fermieri este să urmeze paşii din manualul de operare al fiecărui utilaj din capitolul de întreţinere şi depozitarea. Astfel, urmând aceste proceduri, utilajele vor avea o durată de funcţionare mult mai mare.

News

Recent Posts:

Divizia de construcții a grupului Maxagro, cunoscută și sub numele de Compania Drumuri și Poduri Banat, a inaugurat cea de-a treia stație de asfalt din portofoliu. Situată lângă Timișoara, în comuna Sânandrei, investiția reprezentată de stația de asfalt face din Drumuri...


Citeste mai mult

În cadrul unui show desfășurat la centrul JCB World Headquarters, din Staffordshire, Regatul Unit (UK), JCB a dezvăluit presei de specialitate noile sale produse lansate în acest an. Noul dumper electric 3TE JCB își extinde oferta de dumpere 100% electrice de șantier cu șas...


Citeste mai mult

Libertatea lansează o nouă provocare pentru toți colecționarii pasionați de automodelism, sub forma unei machete la scara 1/8, pe care fanii celui mai îndrăgit automobil românesc din toate timpurile și-o pot construi singuri.Dacia 1300 reprezintă o bornă importantă a istoriei a...


Citeste mai mult

În fața unui peisaj economic în continuă schimbare, industria carierelor și balastierelor din România se confruntă cu presiuni crescânde asupra eficienței și rentabilității operațiunilor. Pentru a aborda aceste provocări complexe și a-și menține competitivitatea,...


Citeste mai mult