Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Industry

SANDVIK QUARRY PROCESS OPTIMIZATION UN EVENIMENT DE REFERINTA, EDITIA A IV-A, APRILIE 2019

SANDVIK QUARRY PROCESS OPTIMIZATION UN EVENIMENT DE REFERINTA, EDITIA A IV-A, APRILIE 2019

In perioada 28-29 martie, a avut l oc a patra editie a ”Sandvik Quarry Process Optimization Seminar”, eveniment care are deja o traditie cu caracter anual si a devenit o referinta pe piata utilajelor de constructii.

Ca in fiecare an, evenimentul a strans reprezentanti ai unor companii puternice care activeaza pe piata productiei de agregate. Specialistii Sandvik au incercat sa le ofere acestora, printr-o abordare extrem de transparenta, un aport de cunostinte si de notiuni despre produsele companiei si evolutia tehnologica a ultimilor ani, precum si o privire spre viitor.

Inca de la prima editie, ideea ac estui eveniment a plecat de la unul dintre motourile companiei, care spune ca „acolo unde altii dau raspunsuri rapide Sandvik pune intrebarile corecte”.

\"In general le-as recomanda proprietarilor/operatorilor de cariera sa-si optimizeze intr-adevar statiile de concasare-sortare, sa scoata produsele care au cea mai ridicata cerere (si sa obtina cel mai bun pret). Exista mai multi parametri, dar cei doi mai usor de urmarit sunt la ce setare fac procentajul cel mai mare de produs pe care doresc sa il optimizeze si la ce setare obtin cel mai mare tonaj al produsul pe care il doresc. Secretul este in a gasi echilibrul dintre cei doi parametri in functie de cerere si de pretul/ costul de productie. Intotdeauna tineti cont de impactul asupra mediului inconjurator si de faptul ca resursele din exploatarea din cariera sunt limitate.” - Magnus Skorvald, Manager Application & Sales Support SMRT, BU Stationary Crushing & Screening Sandvik

Clientii romani au ajuns la maturitatea de a alege echipamente care sa le furnizeze costuri reduse de intretinere si mentenanta si productivitate sporita, cu scopul atingerii unui cost redus pentru tona de material produsa.

Printre altele, Sandvik studiaza inclusiv controlul a cat mai multor masini si operatiuni in mod autonom, in scopul scoaterii factorului uman in afara zonelor de pericol. In acest scop, suedezii opereaza o mina de test, cu o roca extrem de dura, in ideea de a nu pune pe piat a ceva neverificat. Apoi, sunt doua mine in lume unde se lucreaza complet autonom cu echipamente Sandvik. Testele efectuate de specialistii companiei, pentru operatiuni similare, cu echipamente identice, dar efectuate o data in modul clasic, preponderent cu operatori si o alta data in mod autonom, au demonstrat o productivitate crescuta cu pana la 121% in al doilea scenariu.

In Romania, numele Sandvik este in general cunoscut pentru echipamentele concasare/sortare, dar oferta disponibila este mult mai mare: echipamente de transport, de excavat permanent, gama de scule de foraj, ciocane de fund, de suprafata, parte de scule pentru capete de taiere, pentru minerit in continuu, sape pentru puturi de aeraj, foreze pentru partea de deschidere a minei, pentru parte de foraj pe distante lungi etc. Divizia de concasare are echipamente mobile si fixe, capete taietoare, foarfeci pulverizatoare etc. O zona foarte importanta este si partea de service, Sandvik cautand solutii inclusiv pentru reconditionarea de echipamente, nu doar simpla lor servisare.

INTELEGEREA MATERIALULUI
Reprezentantii companiei suedeze au declarat ca cel mai important lucru pentru o operare eficienta este intelegerea materialul cu care se lucreaza. Foarte importante sunt umiditatea si continutul de argila, pentru ca beneficiarul nu are nevoie de aceste doua elemente in obtinerea produsului final. Operatiunile pornesc intodeauna de la trei tipuri de material de baza: obtinut prin explozie, balast sau calcar. Sandvik are o experienta in concasare de 150 de ani si detine un laborator de testare in Suedia, care are in acest moment peste 10.000 de probe venite de la clienti din toata lumea.

„In constructii vorbim de un numar mai mare de produse finale, fata de minerit, unde e un singur produs. Cand un client suna si cere o statie de 350 de tone pe ora, trebuie sa gandim din start una capabila sa produca mai mult – circa 400 tph -, astfel incat, scazand timpii de intretinere, sa ramana cantitatea pe care a cerut-o initial beneficiarul” ne-a spus Magnus Skorvald, Manager Application & Sales Support SMRT, BU Stationary Crushing & Screening in cadrul Sandvik.

3 PASI PENTRU A OPERA EFICIENT O STATIE DE CONCASARE-SORTARE
1. Connected Crushers – Proprietarul/ operatorul va primi informatii despre concasoare via My Sandvik pages, disponibile pe telefon sau computer. In felul acesta pot analiza tendintele, productivitatea si pot incepe sa vada cum ar putea sa isi optimizeze operatiunile curente. Va fi posibila o prezentare generala a operatiunii cu ajutorul unor diagrame, iar intretinerea poate fi planificata pentru a mentine productivitatea la standarde ridicate.
2. Sisteme de automatizare - ASRi sau noile sisteme ACS permit proprietarului/ operatorului sa calibreze materialul rezultat pentru a-si servi nevoile. Sistemul de automatizare ajuta mentinerea obiectivului final pe tot parcursul operatiunii. Se pastreaza o evidenta a intregului proces, astfel se poate actiona pe baza faptelor.
3. Modulul de montare si tipul de instalatie montat, asa cum s-a prezentat in cadrul seminarului Sandvik Quarry Optimization IV. Costuri reduse de investitii cand vine vorba de lucrari civile si ajustarea statiei de concasare sortare, adaugarea de stagii de concasare sau sortare ulterior daca cerintele clientilor cresc sau se schimba sau se fac schimbari in proces daca este necesar.

Ca de obicei, temele abordate in cadrul seminarului au fost vaste, iar o atentie deosebita a fost acordata optimizarii costurilor de productie prin alegerea si optimizarea statiilor pentru reducerea la minim a uzurilte si a costurilor energetice.

CONCEPT DE STATII LA CHEIE IN TREI MODULE
Cu ocazia seminarului, Sandvik a prezentat si un concept de trei statii adaptate diverselor nevoi, o idee care a pornit de la modul in c are perceptia clientului despre ce are nevoie a evoluat pe parcursul anilor. Daca in anii 60 clientul era interesat exclusiv de produs, prin anii 80 au inceput sa conteze si serviciile, in timp ce astazi vorbim din ce in ce mai mult despre customizare. Pentru ca o statie ar trebui sa functioneze minim 25 de ani, astazi toata lumea isi doreste flexibilitate, siguranta, automatizare, timp scurt de intretinere si eficienta. Pornind de la nevoile clientului modern, Sandvik a imaginat trei concepte de baza pentru statiile sale de concasare sortare, in functie de dimensiunea si specificul aplicatiei:
Fastplant - echipamente usor de montat, solutii fixe, structuri pe talpa de sanie, usor de relocat si capacitate de alimentare de pana la 500 tone pe ora. Intreaga statie poate fi livrata in 12 saptamani.
Smartplant - statii foarte flexibile, numar de produse clar definit, dar, spre deosebire de tipul Fastplant, configuratiei i se pot adauga usor echipamente suplimentare. Capacitatea de alimentare este cuprinsa intre 300 si 600 tph.

Customplant - in acest caz nu exista nimic predefinit dincolo de echipamentele propriu-zise. Statiile sunt 100% customizabile si pot oferi capacitati foarte mari de alimentare, de peste 500 tph (chiar de ordinul miilor).

In acest fel, clientilor le este mult mai usor sa aleaga care solutie li se potriveste mai bine, cele trei concepte oferind un start excelent pentru discutiile ulterioare. Iar deseori se vorbeste despre proiecte foarte mari, unde totul trebuie sa fie perfect. Spre exemplu, Sandvik a avut un client in Rusia unde lucrarea a fost atat de complexa, incat numai partea de proiectare a costat 2 milioane de euro.

DUPA TEORIE, PRACTICA!
Ca in cadrul fiecarei editii, dupa seminarul teoretic, Sandvik a organizat o vizita intr-una din statiile furnizate de companie. De fiecare data, Sandvik a incearcat sa prezinte invitatilor sai o solutie diferita - in 2016 a fost vorba de una de referinta pentru piata din Romania, operata de Elis Agregate, anul urmator una cu vechime, care lucrase deja sute de mii de tone, iar anul trecut o statie inca nefinalizata, pentru ca cei prezenti sa poata intelege mai bine procesul de instalare. Acum a fost vorba de o statie modulara
de tip „Smartplant”, operata de Dacorex, care lucreaza deja de la inceputul lunii aprilie, dar care urmeaza a fi actualizata cu doua concasoare si un ciur atunci cand va fi cazul. Desigur, dupa ce toata lumea a terminat cu inspectia echipamentelor, statia a fost pornita pentru a o vedea la lucru.

Industry

Recent Posts:

Conceput în secolul 17 și cu o istorie de peste 400 de ani, Sumitomo a dezvoltat mai multe sub-companii de succes, printre care și Sumitomo Heavy Industries.Înființată în anul 1888 cu scopul confecționării și reparării utilajelor, Sumitomo Heavy Industries s-a dezvoltat mai...


Citeste mai mult

Volvo Construction Equipment este lider în domeniul sustenabilității și economiei circulare în industria utilajelor pentru construcții, remarcându-se printre ceilalți producători de utilaje prin focusul pe inovație. Despre tendințele generale de digitalizare și electrifica...


Citeste mai mult

Cu peste 4 ani de experiență ca producător în industria auto românească, ATP Trucks redefinește azi mobilitatea printr-o gamă diversificată de produse.Camionul Truston Echipat în variante de basculantă și betonieră, Truston 8x4 cu 430 CP impresionează pe piața rom&acir...


Citeste mai mult

Anul 2023 a fost unul plin de provocări și realizări pentru echipa AIC TRUCKS importator exclusiv al brandului Ford Trucks în România. Ford Trucks s-a menținut în topul alegerilor clienților, în România, atât pe segmentul de vehicule specializate, cât ...


Citeste mai mult