Follow us


Aboneaza-te la newsleter

News

TOP 10 TENDINȚE TEHNOLOGICE DIN INDUSTRIA CONSTRUCȚIILOR

TOP 10 TENDINȚE TEHNOLOGICE DIN INDUSTRIA CONSTRUCȚIILOR

Potrivit raportului Engineering and Construction Industry Outlook (Perspective asupra Industriei Construcțiilor Civile și Industriale) elaborat de compania Deloitte, una dintre cele mai mari companii de consultanță fiscală și financiară, managementul riscului și audit la nivel global, în anul 2019 s-au remarcat o serie de tehnologii digitale a căror aplicare a condus la reorganizarea unor firme de construcții civile și industriale. De la roboți la tehnologia conectată, se pare că tehnologia are un impact fără precedent asupra a ceea ce construim. Dacă acum privim înapoi, anul 2020 a înc eput cu o notă pozitivă pentru sectorul de construcții, însă, cu toate acestea, impactul pandemiei de Covid-19 a scăzut încrederea în rândul liderilor industriei, spune Deloitte.

În ciuda incertitudinilor și provocărilor generate de impactul cu Covid-19, firmele de construcții civile și industriale vor continua probabil să definească o nouă viziune și să traseze un plan digital cuprinzător pentru a-și regrupa afacerile și procesele operaționale pentru a realinia oportunitățile pe care le pot oferi inovația și tehnologia, se menționează în rapoartele Engineering and Construction Industry Outloo – 2020 emise de Deloitte.

1. CONSTRUCȚII MODULARE
Companiile se bazează din ce în ce mai mult pe tehnologie pentru a crește productivitatea și a crea mai multă valoare pentru clienții finali. În acest sens, construcția modulară mută 90% dintre activitățile de construcție către producția de elemente de construcție într-o întreprindere situată în afara amplasamentului șantierului, accelerând astfel termenele de finalizare a proiectului cu 20 – 50% și reducând costurile cu 20%. În plus, s-a observat că fabricarea în afara șantierului a mai multor elemente de construcție, în stadiu intermediar sau avansat, determină dezvoltarea spațiului modular al caselor. Astfel, au apărut noi operatori pe piață care își finanțează afacerile din capitalul de risc sau capitalul privat, accelerând, de asemenea, perturbarea modelelor actuale de afaceri. Pe măsură ce se desfășoară pandemia de Covid-19, este de așteptat o creștere a activității de restructurare a întreprinderilor și a activităților de fuziune și achiziții de întreprinderi.

2. DRONELE
Dronele permit captarea imaginilor de pe un șantier și monitorizarea activității de la distanță, în timp real, ceea ce oferă acces la zone îndepărtate și periculoase, eliminând în același timp limitările umane. Dronele permit echipelor de proiect să adune și să colecteze volume mari de informații extrem de precise, într-o perioadă scurtă de timp. Avantajele majore ale folosirii dronelor sunt acelea că pot oferi la cerere o imagine completă a șantierului, iar managerii de șantier au la dispoziție, în permanență, informații actualizate. Datele colectate de dronă oferă, de asemenea, o hartă completă a șantierului, în 2D și 3D, cu puncte de reper în coordonate GPS, iar software-ul de fotogrametrie poate genera modele digitale ale terenului și suprafețelor.

3. 5D BIM (BUILDING INFORMATION MODELLING – MODELAREA INFORMAȚIEI ÎN CONSTRUCȚII)
Conceptul digital de lucru 5D BIM se referă la conectarea inteligentă a componentelor sau a ansamblurilor modelelor grafice și non-grafice (3D BIM) cu constrângerile legate de planificarea lucrărilor (4D BIM), la care se adaugă informații legate de costuri, ceea ce permite operatorilor să vizualizeze progresul execuției construcției și costurile aferente în timp. În toată această perioadă de timp, industria și-a îndreptat privirea spre următorul pas – 6D BIM – care oferă informații suplimentare legate de exploatarea și întreținerea construcției și oferă mai multe informații despre costul ciclului de viață al unui activ, împreună cu construcția. În această fază, guvernele introduc reglementări și stimulente pentru ca piața să se adapteze metodelor mai moderne de construcție și pentru promovarea standardizării.

4. IMPRIMARE 3D
Imprimarea 3D este un proces de fabricație cumulativ care permite realizarea rapidă a prototipurilor, fabricarea pieselor sau a țevilor la fața locului și găsirea rapidă a soluțiilor la problemele de inginerie. Unele materiale sunt mai pregătite decât altele pentru a fi utilizate în imprimarea 3D, iar betonul este unul dintre acestea. De fapt, datorită noilor proiecte inovative din construcții, piața de imprimante 3D cu beton este de așteptat să valoreze 56,4 milioane de dolari până în 2021.

Un astfel de proiect este cel al echipei care ridică pavilionul Italiei la Expo Dubai 2020, expoziție a cărei deschidere a fost reprogramată datorită pandemiei de Covid-19. Proiectul constă în creerea unei replici a statuii lui Michelangelo, David, prin scanarea statuii originale și utilizarea acestor date pentru a reproduce o copie cu o imprimantă 3D. Pentru a crea replica statuii vor fi combinate tehnologiile de fotogrametrie și scanare laser.

5. MATERIALE INTELIGENTE
Investițiile în cercetare și dezvoltare vor deveni tot mai importante pentru întreprinderile specializate sau pentru cele care sunt mai productive. Având în vedere această tendință, probabil că întreprinderile vor spori cheltuielile pentru dezvoltarea de produse și tehnologii noi și inovatoare. În această situație, va fi important ca firmele de inginerie și construcții să anticipeze aceste schimbări și să le devanseze ori de câte ori este posibil. Multe dintre aceste schimbări ar putea aduce noi cerințe în materie de competențe și, în cele din urmă, ar putea transforma locurile de muncă din domeniul ingineriei și sectorul construcțiilor. De exemplu, tipuri specializate de beton rezistent la despicare, fisurare și la alte degradări fizice și chimice sunt testate și utilizate cu o regularitate crescândă. Prin injectarea bacteriilor ureolitice în beton, oamenii de știință au găsit o modalitate ca fisurile din material să se vindece și să se prevină apariția unor probleme mai mari.

6. SISTEME ROBOTIZATE
Automatizarea șantierelor de construcții, în special a celor care implică sarcini repetitive, ar putea îmbunătăți semnificativ productivitatea, creând în același timp un mediu de lucru mai sigur și contribuind la remedierea deficitului de forță de muncă din industrie. Cu toate acestea, complexitatea sarcinilor de construcție limitează adoptarea tehnologiilor robotizate. Totuși, se preconizează ca, în următorii 10 până la 20 de ani, automatizarea să fie fezabilă pentru sarcinile individuale de pe șantierele de construcții. De la echipamente autonome care pot crește eficiența și calitatea inspecțiilor la fața locului și până la brațele mecanice care poate automatiza sarcini repetitive, cum ar fi cele din operațiile de zidărie, toate devin tot mai populare.

7. INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ (IA)
Tehnologiile digitale pot îmbunătății relațiile dintre ecosisteme, deoarece mai multe firme pot colabora cu ușurință și pot lucra împreună la proiecte comune. Creșterea inteligenței artificiale (IA) își pune amprenta și asupra sectorului de construcții. IA poate simplifica într-un mod impresionant procesul de comparare a planurilor de sistematizare a rețelelor de utilități publice, reducând cu săptămânile timpul alocat. Se spune că rețelele de inteligență artificială sunt în măsură să realizeze într-o zi detectarea conflictelor în rețelele de utilități, lucrare la care în mod obișnuit lucrează o echipă de ingineri. IA nu numai că poate detecta potențialele intersectări din rețelele de utilități, dar poate găsi și soluții pentru rezolvarea acestor probleme și poate schimba planurile în consecință.

8. CONCEPTUL DIGITAL TWINS („GEMENI DIGITALI”)
IA mai poate fi folosită în construcții și pentru crearea unor «gemeni digitali». Un geamăn digital este un model virtual al unei clădiri fizice, care poate colecta informații din lumea reală despre structură prin senzori, drone și alte tehnologii fără fir. Se preconizează că piața mondială a „gemenilor digitali” va ajunge la 35,8 miliarde de dolari până în 2025, iar jumătate dintre companiile industriale de mari dimensiuni îi vor utiliza pe scară largă, într-o anumită formă, până în 2021, ceea ce se preconizează că va duce la o creștere cu 10% a eficienței. Mai mult decât un simplu concept BIM sau un model 3D, „gemenii digitali” reprezintă o investiție care poate îmbunătăți proiectarea, găsirea de noi resurse și înțelegerea stării activelor existente. Totuși, „gemenii digitali” nu reprezintă un produs independent, ei trebuind să fie implementați ca parte a unei mai largi strategii industriale ,IoT (Internet of Things – Internetul Obiectelor), care să permită utilizarea întreținerii predictive atunci când este combinată cu IA.

9. VOLUM MARE DE DATE
Ideea de a utiliza un volum mare de date este aceea de a obține mai multe informații și de a lua decizii mai bune în managementul construcțiilor, nu numai prin accesarea semnificativă a mai multor date, ci și prin analizarea corespunzătoare a acestora pentru a trage concluzii practice pentru elaborarea proiectelor de construcții. De asemenea, pentru a determina etapizarea optimă a activităților din construcții, poate fi analizat un volum mare de date meteo, din trafic și ale activitățile comunitare și de afaceri. Prin urmare, următorul val generator de perturbații în construcții va fi alimentat de date detaliate și soluții analitice. Aceste soluții pot găsi legături cu date necunoscute anterior, dar care pot ajuta la orientarea viitoarelor decizii de afaceri.

10. GEOLOCAȚIE
Geolocația și tot ceea ce este legat de aceasta, monitorizarea șantierului de la distanță, urmărirea locației personalului, marcarea în timp real și transferul fără probleme al informațiilor, așa cum sunt gândite, pot optimiza comunicațiile prin intermediu tehnologiei „cloud” și pot pune la dispoziția tuturor celor care ar dori să le cunoască informații despre fiecare aspect al unui pr oiect. Un alt avantaj al instrumentelor digitale este legat de siguranța forței de muncă, un exemplu în aceste sens reprezentându-l brățările cu senzori care pot micșora riscul de accidentare la locul de muncă și vor putea conduce în viitor la schimbări semnificative legate de costurile asociate siguranței în exploatare și asigurărilor. Oricum, cheia este găsirea echilibrului între beneficiul siguranței și protejarea în același timp a intimității.

News

Recent Posts:

Libertatea lansează o nouă provocare pentru toți colecționarii pasionați de automodelism, sub forma unei machete la scara 1/8, pe care fanii celui mai îndrăgit automobil românesc din toate timpurile și-o pot construi singuri.Dacia 1300 reprezintă o bornă importantă a istoriei a...


Citeste mai mult

În fața unui peisaj economic în continuă schimbare, industria carierelor și balastierelor din România se confruntă cu presiuni crescânde asupra eficienței și rentabilității operațiunilor. Pentru a aborda aceste provocări complexe și a-și menține competitivitatea,...


Citeste mai mult

iONTRON Hybrid, prezentată prima dată la târgul de utilaje de constructii Bauma 2022, este o noutate la nivel mondial datorită noii soluții integrate în gama de pompe hidraulice. Motorul electric este alimentat de la energia electrică de pe șantier și nu necesită baterii suplimen...


Citeste mai mult

La începutul lunii februarie am zburat la Cluj de unde am l uat maşina până la Ciugud, într-o dimineaţă frumoasă de început de primăvară. Cei în jur de 100 de km de l a Cluj la Ciugud i-am făcut într-o oră şi puţin şi am ajuns l a Primăria Ciugud numa...


Citeste mai mult