Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Industry

UTILBEN, o afacere de familie transformată într-o companie de succes

UTILBEN, o afacere de familie transformată într-o companie de succes

UTILBEN este o companie care a ajuns în topul furnizorilor de utilaje din România grație afacerilor făcute cu integritate și caracter. Acest mod de a face business a fost creat și implementat de fondatorii UTILBEN, soții Ruben și Oana Marian. Cei doi antreprenori au deschis o afacere de familie în anul 2006, în intermedierea vânzărilor de echipamente agricole și de construcții, iar astăzi, 15 ani mai târziu, acea afacere de familie s-a transformat într-o organizație de succes!


Statistica spune că 70% dintre companiile lumii sunt afaceri de familie. Exemple elocvente în acest sens sunt giganții BMW, Ford, Fiat, Ikea, Amway, Nike, Red Bull, L'Oréal, Walmart sau Cargill. Tot statistica susține că 30% dintre afacerile de familie rezistă și la a doua generație, 12%, la a treia generație, iar 3%, la a patra generație. Prin deschiderea unei afaceri de familie, poți să construiești o adevărată dinastie care să dăinuiască în urma ta. Poți să realizezi ceva remarcabil și valoros care să fie transferat generațiilor următoare. Aceasta a fost și ideea din spatele UTILBEN.

Fondatorii companiei UTILBEN, soții Ruben și Oana Marian, împărtășesc lecțiile pe care le-au învățat în cei 15 ani de antreprenoriat, într-o manieră deschisă și directă.

Ruben, cum vezi acum, după 15 ani, conceptul unei afaceri de familie?
O afacere de familie poate să fie o binecuvântare, dar poate fi și un blestem. Totul depinde de cum o administrezi.
O afacere de familie este agilă și flexibilă, datorită capacității de a lua decizii și de a le implementa rapid. Nu este nevoie de un proces lung de aprobări sau de supunerea la vot. Trăim într-o lume fragilă și în continuă schimbare, iar posibilitatea de a lua repede decizii pentru a debloca situațiile complicate este extrem de valoroasă. Totodată, încrederea este la ea acasă, pentru că te lansezi în antreprenoriat alături de oameni pe care știi că te poți baza și de care nu ai motive să de îndoiești. Iar acest lucru este vital pentru succesul afacerii, pentru că oamenii sunt cel mai valoros activ al unei companii.
La capitolul dezavantaje, se înscrie pericolul dezechilibrului între viața personală și afacere. Dacă nu ești atent, poți cădea rapid într-o extremă și te poți îngropa în muncă, neglijând astfel viața de cuplu. Din sintagma „afacere de familie”, nu trebuie să lipsească familia, pentru că vei rămâne doar cu o afacere, iar însemnătatea se pierde. Provocarea este să definești clar rolurile și responsabilitățile fiecărui membru în cadrul companiei, astfel încât acestea să nu se suprapună.

Oana, cum percepi tu afacerea de familie UTILBEN, după 15 ani de muncă asiduă?
Este deosebit de important să existe un echilibru între câștigurile pe termen scurt și cele pe termen lung. Într-o afacere de familie, dezvoltarea durabilă este esențială, dacă ne gândim să lăsăm în urma noastră o moștenire bogată. Nu neapărat în sensul de avuție, ci în ceea ce privește sustenabilitatea. În plus, o afacere de familie vine la pachet cu dedicare și implicare în toate aspectele sale. De la dorința de a livra produse și servicii la cel mai înalt nivel de calitate, la a da socoteală pentru nereușitele sau greșelile tale.
Când suntem la firmă, când suntem acasă? Există riscul de a nu mai exista limite și de a nu mai distinge cele două lumi. În acest caz, este nevoie de disciplină și să fii autocritic și autodidact. Totul trebuie să plece din interior și din dorința de a nu pierde satisfacția pe care ți-o oferă o afacere de succes, dar nici fericirea pe care ți-o aduce o familie împlinită. O altă capcană a acestui mod de business este favorizarea membrilor familiei în detrimentul oamenilor buni din companie. Nepotismul îi va descuraja pe ceilalți angajați și vei pierde la capitolul credibilitate și reputație.

Ruben, care sunt cele mai mari provocări în afacerea de familie UTILBEN?
Delegarea este, cu siguranță, una dintre cele mai mari provocări. Este foarte dificil să găsești oameni la fel de implicați și dedicați ca tine. Succesul unei afaceri depinde de oamenii buni pe care îi ai în companie și către care ai încredere să delegi rezultate. Pun accentul pe „rezultate” și nu pe sarcini pentru că o activitate simplă o poate face oricine, dar numai un profesionist poate să livreze un rezultat excepțional și să își asume asta.
Fiecare afacere este unică și are propriile ingrediente pentru succes. În cazul nostru, relaționarea este deosebit de importantă și ne străduim să creăm întotdeauna contexte clare de comunicare. Ne setăm niște așteptări realiste, nu facem presupuneri, nu blocăm diferențele de opinie și avem discuții libere despre frustrări. Doar cu deschidere și onestitate ne putem atinge obiectivele îndrăznețe pe care ni le-am setat. Desigur, stabilim niște limite clare, pentru a evita conflictele.

Oana, care sunt recomandările tale pentru crearea unei afaceri de familie de succes?
Trebuie să fie clar cine e responsabil de ce. Stabilirea unui proces decizional clar ajută la evitarea conflictelor. Totodată, este nevoie de o aliniere a valorilor și principiilor familiei cu cele ale afacerii. Compania să fie construită după chipul și asemănarea familiei. Planificarea trebuie făcută cu atenție, pentru a analiza obiectiv progresul și pentru a stabili noi priorități. În cadrul UTILBEN, avem întâlniri săptămânale, lunare și trimestriale, care ne permit să avem o imagine de ansamblu clară asupra companiei.
Standardele trebuie să fie egale pentru toți angajații UTILBEN. Prin urmare, membrii familiei sunt evaluați după aceleași standarde sau chiar mai ridicate decât ceilalți membri ai organizației. După principiul „cui i s-a încredințat mult, i se va cere mai mult”. Desigur, succesul trebuie celebrat împreună, mai ales că într-o afacere de familie se muncește mai mult decât într-o corporație. Trebuie ca recompensele și aprecierea să fie pe măsura efortului depus.


UTILBEN a crescut spectaculos în cei 15 ani de activitate și a cunoscut o dezvoltare constantă și accelerată datorită inovării continue, investițiilor în digitalizare și creării de linii de business. Astăzi, UTILBEN le oferă clienților din industrie o gamă completă de produse și servicii: utilaje noi și second-hand, piese și atașamente, licitații de echipamente agricole și de construcții, închiriere de utilaje, rețea națională de service, finanțare achiziție. Site-ul www.utilben.ro este cea mai mare platformă online din România de vânzare de utilaje, atașamente și piese de schimb, cu peste 50.000 de produse listate.

UTILBEN, garanția utilajelor fiabile
Adresă: Bulevardul Muncii, Nr. 36, Cluj-Napoca
Telefon: 0733 040 000
Email: contact@utilben.ro
Website: www.utilben.ro

Industry

Recent Posts:

Companiile care reciclează asfaltul vechi creează noi surse de venit.Această industrie se confruntă cu numeroase provocări, cum ar fi costurile ridicate de îndepărtare a pavajului și de transport a materialului, în condițiile în care se asigură în același timp prote...


Citeste mai mult

Bianchi Casseforme, prin dealer exclusiv Gabor Concrete, își afirmă din nou prezența în România prin furnizarea de standuri autoportante pentru construcția de grinzi ‘’I’’ pentru poduri și două utilaje Speedy pentru distribuția betonului.Sediul PORR C...


Citeste mai mult

Conceput în secolul 17 și cu o istorie de peste 400 de ani, Sumitomo a dezvoltat mai multe sub-companii de succes, printre care și Sumitomo Heavy Industries.Înființată în anul 1888 cu scopul confecționării și reparării utilajelor, Sumitomo Heavy Industries s-a dezvoltat mai...


Citeste mai mult

Volvo Construction Equipment este lider în domeniul sustenabilității și economiei circulare în industria utilajelor pentru construcții, remarcându-se printre ceilalți producători de utilaje prin focusul pe inovație. Despre tendințele generale de digitalizare și electrifica...


Citeste mai mult