Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Newsletter nr. 15 / 2009

Komatsu, standard în Dobrogea

Komatsu, standard în Dobrogea La sfârsit de octombrie am facut o vizita de o zi prin muntii Dobrogei, cu scopul de a vedea cât mai multe cariere de piatra si vedea conditiile de lucru de aici, din munti. Prima observatie: o mare parte din exploatarile de aici utilizeaza utilaje marca Komatsu.
Conditiile de lucru nu sunt usoare, temperaturile sunt extreme, vara si iarna, iar drumurile de acces trebuie construite pe câmp si apoi întretinute aproape zilnic.
Prima cariera vizitata a fost Piatra Rosie din judetul Tulcea, aflata în proprietatea firmei Uranus Pluton. În cariera se lucreaza cu bucati mari de stânca, care sunt prelucrate direct în frontul de exploatare si apoi încarcate cu utilaje de mare capacitate si transportate pe drumurile interne de obicei cu dumpere. În total, într-o zi pot fi extrase 4.500 tone de granit, diametrul sorturilor variind între 0-4 mm, 4-8 mm, 8-16 mm, 16-31,5 mm, 31,5-63 mm. Procesul tehnologic de extragere a pietrei presupune într-o prima etapa utilizarea forezelor pentru gaurirea rocii si dinamitarea acesteia, frontul de lucru fiind asigurat de un excavator de mare randament Komatsu PC450LC-8, acesta având misiunea sa încarce o parte din materialul extras în camioane.

Dar cel mai activ utilaj din dotarea companiei Uranus este încarcatorul frontal Komatsu WA470-6, cu cupa de 2,4 mc, utilizat acolo unde este mai mare nevoie, la încarcare la statia de sortare, dar daca este nevoie ajunge si la micul port situat la zece kilometri de zona exploatarii pentru a ajuta la încarcarea barjelor cu bucati de roca de dimensiuni mai mari. Utilajele au déjŕ la active multe ore de functionare, încarcatorul Komatsu  are deja 9.000 de ore lucrate, excavatorul 7.000, iar buldozerul D61EX-15 numai 5.000 de ore în câmpul muncii, dar cu toate acestea nu au fost constate probleme majore, în afara celor tipice acestui mediu dur.
Parcul auto si al companiei Uranus Pluton este compus din zece autocamioane articulate Mercedes si doua 4x4, patru autocamioane 4x4 Renault si alte doua Iveco. De asemenea, parcul de utilaje are în componenta mai multe utilaje marca Komatsu, dintre care un excavator model PC450LC-8 cu cupa de 2,4 mc, un încarcator frontal Komatsu WA470-6 si un buldozer Komatsu D61EX-15, toate achizitionate direct de la importatorul Marcom RMC'94.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
PARTENERI