Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Newsletter nr. 50 / 2013

Ne dorim o piata stabila

Ne dorim o piata stabila De la inceputul crizei si pana in prezent, activitatea de productie beton a resimtit o contractie puternica, acest lucru ducand la disparitia multor statii de betoane sau companii ce devenisera o forta pe aceasta piata. Iar lucrurile continua sa-si mentina un trend descendent si in 2013 fata de aceeasi perioada a anului trecut si asta in ciuda previziunilor pozitive facute de principalii jucatori de pe aceasta piata.
Piata a mers atat de slab, incat este greu, daca nu imposibil sa poti da cifre cu privire la aceasta. Acest fapt ne-a fost confirmat si de Mircea Petrache, Director General al Karpathia, unic importator al brandului Cifa in Romania in cadrul unui interviu in exclusivitate acordat revistei noastre. „Prima jumatate a acestui an a fost mai slaba din punct de vedere al vanzarii de echipamente de beton atat noi cat si second- hand. Daca ne uitam pe analiza producatorilor de ciment, principala materie prima in productia de beton, putem observa o scadere dramatica a productiei in acest an comparative cu 2012. Unul din motivele din cauza caruia piata a scazut este lipsa banilor, cauzata in principal de intarzierea platilor pe lucrarile efectuate de catre stat. Cel mai bun exemplu de cum statul poate influenta piata este compania Alpine care de curand si-a declarat falimentul, deoarece a investit foarte mult in lucrari care n-au fost platite. Din pacate, statul are un rol important in acest sector de activitate si trebuie sa-si asume acest rol fiind practic si beneficiarul celor mai multe dintre lucrari“. Si totusi, chiar daca nu putem discuta despre o piata, Karpathia a reusit sa puna in piata cateva echipamente noi a caror valoare nu este de neglijat. „Ma bucur foarte mult ca am reusit sa punem in piata doua statii de betoane noi si mai mult decat atat vom livra la sfarsitul acestei luni si o pompa-malaxor, Magnum MK32. Cred ca in momentul de fata Karpathia detine 100% market share pe segmentul de pompa-malaxor“. In ceea ce priveste vanzarea unui echipament nou, nu exista prea multe variante de unde poti alege. Pe de-o parte exista varianta de vanzare pe fonduri europene, care in momentul de fata se pare ca incep timid a se misca, vezi Minimis, pe de alta parte ai companiile de constructii care au si alte business-uri in grup si pot sustine noi investitii.
Piata de echipamente
In ceea ce priveste piata de echipamente second-hand, asa cum am mai spus-o, Romania este un izvor nesecat de oportunitati. „Piata de echipamente de beton second-hand a mers la fel ca anul trecut. Aici se intampla o ciudatenie. Companiile serioase din afara, vin in Romania pentru a face achizitii la preturi pe care nu le gasesc afara. In schimb, clientii din Romania merg afara pentru a cumpara echipamente, iar de cele mai multe ori acesta este mult mai scump. Daca mai punem si transport si alte cheltuieli, pretul sare foarte mult. In plus, exista riscul sa cumperi un echipament folosit chiar in Romania. Acum trebuie sa recunostem ca echipamentele folosite pe pietele de afara sunt mult mai ingrijite, dar asta se intampla datorita responsabilitatii celui care foloseste echipamentul respectiv precum si a legislatiei existente. Spre exemplu, in Italia, odata pe an trebuie sa verifici bratul pompei de beton doar la un service autorizat pentru a primi un document care atesta verificarea tehnica. In Germania, nu cred ca cineva se joaca si nu face revizia cum trebuie. Astfel, si activitatea service-urilor este sustinuta“.
Service si piese de schimb
Activitatea de service si piese de schimb a fost, de asemenea, una care a cunoscut o usoara crestere, mai ales pe piețe mari. Daca pana acum s-a tot facut mentenanta la echipamentele existente, achizitionate acum 3 sau 4 ani, anul acesta s-au facut reparatii generale asupra lor. „Daca activitatea de vanzare echipamente noi ne sustine investitiile, activitatea de service si piese de schimb ne sustine nevoile. Ma declar multumit de aceasta activitate, din doua motive. In primul rand, multe echipamente din piata au necesitat si necesita reparatii generale, nu numai mentenanta si in al doilea rand, campanile noastre, pe parte de service si piese de schimb, au dat roade. In momentul de fata pot spune ca avem un avantaj in acest sens fata de competitie. In plus, faptul ca aceasta activitate a mers bine, ne-a permis sa ne facem un stoc variat de piese de schimb. Sumtem un partener flexibil care este acolo pentru orice client“. Si pentru ca un echipament de beton sa aiba nevoie de cat mai putine interventii datorate operarii defectuase, deci mai putine drumuri in service, operatorii unor astfel de echipamente trebuie sa fie pregatiti de specialisti, nu numai la locul de munca. Din pacate, ideea de pregatire continua in Romania inca ramane o necunoscuta, putine fiind companiile care au reusit sa-si convinga clientii de necesitatea unor astfel de programe. Asa cum era normal si Karpathia doreste ca operatorii echipamentelor Cifa din piata sa fie cei mai pregatiti. „Am vorbit cu cei de la Cifa pentru a face un centru de pregatire pentru operatorii echipamentelor pe care le vindem. Din pacate, doar o mica parte din clientii nostri au inteles nevoia unui astfel de curs. Speram ca in cel mai scurt timp sa generam mai mult interes pentru un astfel de program. Pana la urma, un operator pregatit isi reduce considerabil costurile de operare, la fel cum se intampla si la camion“.
Finantare
In ceea ce priveste finantarea unui echipament nou, compania Zoomlion, proprietar al Cifa, pune la dispozitia clientilor servicii financiare prin Zoomlion Capital care activeaza in Italia, Germania, Rusia si Turcia. „Pe langa serviciile clasice de finantare, Karpathia poate facilita clientilor interesati si accesarea unei finantari externe de la Zoomlion Capital. Cu siguranta Zoomlion Capital are oferte mai bune decat orice companie de finantare din tara“. In ultimii ani, Cifa a reusit sa vina cu inovatii la nivel tehnic, iar in momentul de fata este in postura de principal inovator al segmentului de echipamente de beton, mai ales prin prisma lansarii in cadrul Bauma a mixer-ului hibrid Energya 9 si a pompei de 101 m. „In ultimii ani, Cifa a revolutionat piata echipamentelor de beton prin inovatii tehnice precum introducerea acum cativa ani a gamei Carbotech si recent cea mai mare pompa de beton din lume precum si betoniera hibrida prezentata la Bauma“. Compania Cifa, este pe un trend ascendent pe piata echipamentelor de betoane la nivel global, cat si in Romania, datorita activitatii sustinute a unicului sau importator, Karpathia.


Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
PARTENERI