Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Newsletter nr. 50 / 2013

Pompele de beton Putzmeister au lucrat la Cernobil si Fukushima

Pompele de beton Putzmeister au lucrat la Cernobil si Fukushima Ucraina a marcat 27 de ani de la cea mai grava catastrofa nucleara civila, produsa la Cernobil, unde asamblarea unui nou sarcofag pentru acoperirea reactorului distrus in 1986 urmeaza sa se incheie in 2015. Pompele de beton Putzmeister au fost livrate la sfarsitul lunii iunie 1986 pentru acoperirea reactorului.
Ucraina a lansat anul trecut lucrarile de asamblare a unui nou sarcofag destinat reducerii riscului de radioactivitate in zona.Dupa explozia din 26 aprilie 1986 de la reactorul numarul 4 al centralei situate la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, reactorul a fost acoperit in graba cu un sarcofag din beton care in prezent este fisurat.Prin aducerea a peste 5.000 de tone de nisip, argila si plumb in primele saptamani dupa dezastru, pierderile de caldura din blocul reactor au fost controlate cu succes si radiatii periculoase au fost absorbite. Focul grafit a fost stins in cele din urma si evacuarea materialelor radioactive a fost incetinita de alimentarea cu azot.
La inceputul verii anului 1986, departamentul ministerial sovietic responsabil de comertul exterior si Putzmeister au semnat un contract pentru livrarea a zece pompe de beton, model M 50-4 si M 52-5, cele mai mari pompe de beton disponibile la momentul respectiv, cu "Echipament special". Camioanele au fost dotate cu doua camere video reglabile montate in spate si pe varful pompei. Acestea au fost montate pentru observarea umplerii containerelor de alimentare si betonare in timp real, de la distanta. Mai mult decat atat, a trebuit garantat faptul ca pompa poate fi actionata de la o distanta de 600-800 m prin telecomanda si prin control radio prin cablu. In plus, operarea si observarea pompei la lucru, a fost posibila si din cabina. Prin urmare, un monitor a fost montat in locul scaunului pasagerului.

Echipament special impotriva radiatiilor

Echipamentul special a fost disponibil pe patru camioane acoperite cu o hota de plumb (aproximativ 4 tone greutate) pentru a proteja cabina de radiatie. Dupa ce carcasa de plumb a fost atasata, conducatorul auto a putut ajunge in cabina printr-o trapa, special creata in acoperis. Patru ferestre mici asigurau vizualizarea spre inainte si lateral. Protectia impotriva radiatiilor a fost asigurata prin geamurile cu plumb. Primele doua pompe Putzmeister au ajuns la sfarsitul lunii iunie. Livrarea prompta a fost posibila prin disponibilitatea mai multor clienti care au cedat comenzile lor. Au fost multi angajati Putzmeister care au lucrat pana tarziu in noapte, in weekend sau chiar si-au amanat vacanta planificata anual. Ultima mare pompa de beton a fost livrata in septembrie 1986.Douazeci de operatorii cu experienta au venit odata cu pompele de beton Putzmeister la Cernobil. Ei au pregatit suplimentar 80 de soferi pentru utilizarea utilajelor. In imediata vecinatate a cladirii reactorului unde s-a produs accidentul, a fost permis sa ramana un maxim de doua ore. Apoi, operatorii au trebuit sa se retraga la aproximativ 160 de km distanta. O noua structura de peste 20.000 de tone amenajata de Novarka, intreprindere comuna a grupurilor fanceze Vinci si Bouygues, urmeaza sa se incheie in 2015. Ea va contine echipamente de inalta tehnologie pentru a efectua in deplina siguranta operatiunile de decontaminare in interiorul reactorului avariat. Costul total al operatiunilor este estimat la 1,5 miliarde de euro.

Cea mai mare pompa de ciment, trimisa in Japonia

Cea mai mare pompa de ciment Putzmeister din lume a lucrat in Japonia, pentru a stabiliza reactoarele centralei nucleare Fukushima Daiichi. Mega-pompa lucra pe santierul unde guvernul american ridica o fabrica de combustibil MOX."Japonezii au mai mare nevoie de aceasta unitate decat noi, asa ca renuntam, la ea", a declarat atunci Jerry Ashmore, a carui companie, Ashmore Concrete Contractors, Inc., din Agusta, SUA, furnizeaza ciment pentru fabrica. Pompa, produsa de compania germana Putzmeister, poate fi controlata prin telecomanda si are un brat de 70 de metri, ceea ce o face potrivita pentru munca in mediu radioactiv, asa cum este la Fukushima."Sunt doar trei astfel de pompe in lume, din care doar doua sunt potrivite pentru astfel de treburi, asa ca a trebuit sa o trimitem pe aceasta in Japonia foarte repede", a spus Ashmore. Pompa a fost usor modificata si transportata la aeroportul international din Atlanta, unde cel mai mare avion cargo din lume, Antonov 225 de constructie ruseasca, a transportat-o la Tokio. Inca patru pompe Putzmeister mai mici au lucrat la Fukusima, imprastiind apa peste reactoare. In prima etapa, pompa a turnat apa peste reactoare, dupa care a fost folosita la turnarea cimentului necesar ingroparii reactoarelor intr-un sarcofag. Compania pentru fabricarea si asamblarea utilajelor pentru tencuit, fondata in anul 1958 de catre Karl Schlecht in garajul tatalui sau, a devenit astazi unul dintre cei mai mari furnizori de pompe de beton, pompe pentru mortar, benzi transportoare precum si pompe si sisteme siloz industriale de densitate mare.Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
PARTENERI