Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Newsletter nr. 67 / 2015

Business Woman - Anca Hansa - partener Genco`93: Forta si Finete pentru un business dur

 Business Woman - Anca Hansa - partener Genco`93: Forta si Finete pentru un business dur  A conduce un business de utilaje pentru constructii implica foarte multa forta, autoritate si respect, atribute pe care le asociem in mod stereotip cu reprezentanti ai sexului masculin. Cu toate acestea, exista in sectorul constructiilor si cateva prezente feminine, asa numitele "doamne de fier" care reusesc cu succes sa gestioneze afaceri de zeci si sute de milioane euro. Acesta este si exemplul doamnei Anca Hansa, co-fondator si administrator al companiei Genco`93 SA.

Cu o experienta de peste 20 ani in domeniul constructiilor, Anca Hansa a reusit sa porneasca de la 0 un business in domeniul constructiilor, sa il consolideze si sa il puna pe harta celor mai importanti actori din piata utilajelor pentru constructii din Romania. Va invit sa descoperiti in cele ce urmeaza un interviu in exclusivitate, in care doamna Hansa ne impartasete din cunostintele si experienta sa de business si de viata.

Masini si Utilaje:
Sunteti una dintre putinele femei de business din Romania, co-owner al unei mari societati pe actiuni cu domeniul de activitate de import si distributie utilaje pentru constructii. Ce anume v-a indemnat sa mergeti pe acest drum?
Anca Hansa: Oportunitatea de a avea un business privat intr-un domeniu absolut nou..vorbim de anii `90. Am avut curajul sa renunt la un loc caldut pentru o provocare si a iesit! Nu de una singura, ci impreuna cu partenerii mei - cand spun parteneri ma refer nu numai la asociati, dar si la colegii mei de baza, care sunt alaturi de noi de foarte multi ani; nu de la inceputuri pentru ca sunt mai tineri, dar cel putin de 15 ani, iar pe parcurs s-au alaturat si altii la fel de buni.

Masini si Utilaje: Avand deja o experienta bogata in aceasta sfera de activitate, cum vedeti profesia dumneavoastra ca femeie, in acest domeniu dur?
Anca Hansa: O continua provocare cu satisfactii foarte mari.

Masini si Utilaje: Care considerati ca sunt cele mai mari realizari ale activitatii de pana acum?
Anca Hansa: Sa construiesti ceva solid, care sa dureze zeci de ani de zile.

Masini si Utilaje: Dar cele mai mari esecuri?
Anca Hansa: Sa iti insele asteptarile oamenii in care ai crezut.

Masini si Utilaje: Privind retrospectiv, ce perioada din sector vi s-a parut cea mai dificila? Dar cea mai prospera?
Anca Hansa: Inceputul, pana am invatat, nu de una singura ci ajutata, cum trebuie sa lucrezi si sa te comporti in aceasta lume. Ca pentru multi altii, 2008, desi la momentul respectiv mi-am dat seama ca nu se intampla ceva normal, fapt pentru care am lucrat cat de cat cu "frana trasa".

Masini si Utilaje: Cum considerati ca se prezinta piata utilajelor pentru constructii in 2015 fata de anul precedent?
Anca Hansa: La fel, sau chiar mai slaba din cauza incertitudinii instaurate in urma scandalurilor de tot felul.

Masini si Utilaje:
Ati reusit sa construiti un parteneriat solid cu cei doi asociati ai dumneavoastra, care este reteta aplicata?
Anca Hansa: Am avut incredere unii in altii, ne-am consultat permanent, am luat deciziile impreuna.

Masini si Utilaje: V-a ajutat in vreun moment faptul ca sunteti femeie, in activitatea desfasurata sau mai mult v-a incurcat?
Anca Hansa: Faptul ca esti femeie ar trebui sa fie un mare atu. Femeile pot realiza foarte multe in orice domeniu. Vorba romaneasca spune ca in spatele unui barbat puternic se afla o femeie si mai puternica, dar este valabil si invers.
Intotdeauna am fost inconjurata de barbati inteligenti si puternici, carora le raman indatorata pe viata. Concluzia: DA , m-a ajutat!

Masini si Utilaje: Ne puteti povesti un moment de victorie semnificativ din activitatea Genco`93? Dar un moment mai dificil, din care ati avut de invatat?
Anca Hansa: Momente de victorie semnificative au fost  - incheierea contractelor de reprezentare a firmelor de prestigiu germane. Revin – cand m-am inselat in privinta oamenilor. Aici nu poti sa lupti, sa schimbi. E doar o lectie de la care inveti.

Masini si Utilaje:
Cum se desfasoara o zi normala din activitatea doamnei Anca Hansa?
Anca Hansa: A fost greu si foarte stresant dar acum este mai bine pentru ca am o echipa pe care ma pot baza.

Masini si Utilaje: Ce sfaturi dati femeilor care doresc sa intre in acest domeniu?
Anca Hansa: Daca pot prinde trenul, sa se urce in el!

Masini si Utilaje: In ceea ce priveste protocolul de business din Romania, considerati ca exista si se respecta o eticheta morala, o concurenta loiala, un cuvant dat si tinut (bineinteles ca nu ne referim la o situatie utopica), sau mai avem de invatat la acest capitol?
Anca Hansa: Mai este mult de invatat si depinde de educatia oamenilor.

Masini si Utilaje: Cum vedeti viitorul pietei de constructii din Romania? Care vor fi punctele forte si punctele slabe ale acestui viitor?
Anca Hansa: Daca ramanem in nota optimista care ne caracterizeaza,  vad un viitor pentru piata de constructii. Trebuie imbunatatita infrastructura, domeniu in care avem un cuvant de spus. Cat despre piata constructiilor, aceasta se va misca intotdeauna in functie de situatia economica a tarii. Pentru moment exista un interes.
Puncte forte - sunt faptul ca noi, ROMANII, nu cadem secerati de greutati si stim sa facem fata oricarei situatii.
Puncte slabe - Deciziile la nivel de conducere se iau foarte greu si toate proiectele intarzie foarte mult.

Masini si Utilaje: Care sunt planurile de viitor pentru Genco`93? Ne puteti mentiona obiectivele pentru anul 2015?
Anca Hansa: Sa consolidam echipa pe care o avem si sa diversificam activitatea pe service.


Anul XIV, nr. 158, apr 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Asphalt Romania, Aprilie 2019
 

TRUCK POWER , Martie 2019
 
Truck Power, Martie 2019

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018
 
 
PARTENERI