Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 116

Terra - afacerea de familie care sarbatoreste 40 de ani!

27.10.2015
 Terra - afacerea de familie care sarbatoreste 40 de ani!
De 40 de ani, Terra dezvolta si produce sisteme de tehnologie "high-end" pentru instalarea subterana de conducte si montare de cablu fara sapare de sant deschis – "trenchless". Terra a fost fondata de Dr. Ing. Gustav Jenne in anul 1975, care a inventat asa numitele "cartite" (echipamente de subtraversare) pentru instalarea de conducte trenchless. Au trecut 40 de ani de cand  acest pas revolutionar si-a gasit drumul pe piata europeana – un motiv pentru a sarbatori.

Pe parcursul a doua zile, jubileul de 40 de ani a fost sarbatorit la sediul Terra AG din Elvetia. Dealeri, client si angajati din intreaga lume au luat parte la acest mare eveniment. Pe langa oaspetii europeni, au fost prezenti la celebrare si clienti din Africa de Sud, Rusia si Israel. Chiar si din Brazilia au sosit invitati pentru a lua parte la eveniment, mai mult de 15 natiuni reunindu-se cu aceasta ocazie. Combinatia dintre tehnologia umana si inovativa a fost in centrul festivitatilor.

In timpul festivitatilor, Terra si-a prezentat gama larga de produse. Pe langa produsele pentru subtraversare, cum ar fi forezele pneumatice sau sistemele de batere a tevilor de otel si masini de impingere a tevilor, Terra si-a prezentat si sistemele de foraj orizontal dirijat (HDD), cum ar fi Terra-Jet si Terra Mini-Jet. Terra Jet este echipamentul perfect pentru instalarea de conducte noi de la suprafata, in timp ce Terra Mini-Jet sunt cele mai puternice masini din segmentul lor. Masinile pentru inlocuirea de conducte, cum at fi tragatoarele de cabluri Terra Extractor au fost, de asemenea, prezentate pentru oaspeti. Mai mult, in zone special amenajate au avut loc diferite demonstratii "live" ale utilajelor, astfel incat clientii si distribuitorii au avut ocazia de a lucra cu masinile. Vedeta evenimentului a fost cu siguranta noul sistem de forare orizontala controlata Terra-Jet TJ 2808 S, un echipament din clasa de 8 tone, cu un cuplu de 2.800 Nm, despre care puteti citi un articol chiar in acest numar al revistei noastre. Demonstratia noului cutit de taiere a tevilor din polietilena a fost primita cu entuziasm de catre invitati, nici un alt producator la nivel mondial neavand in acest model in oferta unelte pentru conducte din HDPE (polietilena de densitate inalta), cu posibilitatea de a taia conducta veche cu succes fara a exista pericolul incalcirii acesteia. De asemenea, a fost prezentata si tehnica de inlocuire a tevilor vechi de otel. Cu cea mai mica freza rotativa din industrie, vechile conducte de otel de 1,25 inci pot fi inlocuite fara nicio problema. "Sunt uimit sa vad cata pasiune si devotament pune Terra in dezvoltarea si productia echipamentelor sale" a spus un client britanic dupa demonstratie.

In cadrul evenimentului a fost organizat si un tur de vizitare al sediului pentru oaspeti. A fost prezentata zona de productie, constand in Cercetare si Dezvoltare, fabricatie si asambalare. Toate componentele esentiale activitatilor specifice sunt produse in cadrul companiei, iar unele dintre acestea implica o precizie de 1/100 mm. De altfel, precizia si ingineria tipic elvetiene sunt prezente in toate produsele Terra. In cadrul unei expozitii amenajate la interior, a fost prezentat si primul instrument de subtraversare, din 1975.


SCURT ISTORIC

Compania a fost fondata de Dr. Ing. Gustav Jenne in anul 1975. Cand a intrat pe piata, a dezvoltat primul instrument de subtraversare cu capul in trepte. La scurt timp dupa, aceasta "cartita" si-a atins limitele, deoarece viteza de inaintare nu era suficient de mare, astazi, aceasta solutie fiind considerata invechita. De aceea, in 1982, Dr. Ing. Gustav Jenne a dezvoltat capul "combi" (KOK), o combinatie de trepte pentru acuratetea si con pentru viteza. Acesta este cel mai modern cap pentru echipamentele de subtraversare. In 1985, fiul sau Dipl. Wi-Ing. Dietmar Jenne a preluat managementul executiv, conducand operatiunile de business si departamentul de cercetare si dezvoltare. In urmatorii ani au fost dezvoltate si echipamentele de batut tevi de otel sub numele Terra-Hammer. In prezent, peste 35.000 de astfel de echipamente au fost vandute la nivel mondial. In anul 1989 Terra a intrat pe piata de forare orizontala dirijata, prezentand Terra-Jet M370 si M900. De altfel, M900 a fost primul utilaj HDD de 10 tone din lume. La acel moment, Terra vindea deja produsele sale in multe tari precum Germania, Franta, Polonia sau Austria. De asemenea, tari precum Japonia si Coreea erau pietele importante. In urmatorii ani, sistemele de foraj orizontal dirijat au devenit mai complexe. Cabine moderne si confortabile pentru operator sau controlulul PLC sunt doar cateva din dotarile acestor utilaje in zilele noastre. In anul 1999, Terra a dezvoltat primul spargator de tevi cu prajini de 60 de tone pentru inlocuirea tevilor. In 2010, Terra a anuntat cu mandrie deschiderea noului sediu construit in Reiden (cantonul Lucerna), situat intr-o zona industriala de companii de tehnologie bine-cunoscute la nivel mondial. Pentru piata germana a fost deschis un centru propriu de service si piese de schimb.
Afacerea de familie este acum in la a treia generatie. Angajatii, dealerii si clientii sunt responsabili pentru un business de succes, sustenabil si orientat catre viitor. Terra vinde astazi produsele sale in peste 80 de tari din intreaga lume, inclusiv Romania (prin Imocon Group SRL), si este unul dintre liderii mondiali de tehnologii trenchless, avand una dintre cele mai largi game de produse in acest segment.


DIPL. ING. DIETMAR JENNE


Cum s-a schimbat tehnologia trenchless (si HDD) in ultimii 40 de ani ?

Tehnologia HDD s-a schimbat enorm. Acum 40 de ani, practic nimeni nu stia de ea, dar astazi este o tehnologie comuna.

Cum s-au schimbat proiectele HDD (lungimea lucrarilor, mai multe investitii, orare mai scurte, mai multe reglementari de siguranta) ?

In 1992, Terra-Jet M900 a forat pe o lungime de 145 m si instalat o conducta HDPE 160 mm – ceea ce, la acea data, a fost un record mondial. Astazi, echipamentele Terra-Jet pot fora 600-800 metri in lungime, la un diametru de pana la un metru. Comparand un santier din zilele noastre cu unul de acum 20 de ani, desigur ca si cerintele generale au crescut. Operatorul trebuie sa faca lucrari mai lungi intr-un timp mai scurt.

Care sunt asteptarile dumneavoastra pentru viitorul apropiat?

Tehnologa trenchless in general devine din ce in ce mai cunoscuta si se dezvolta continuu. Exista un potential urias, nu doar in instalarea de noi conducte, dar si in inlocuirea lor. Luati ca exemplu tevile de plumb vechi. In Europa inca exista mai mult de 10 milioane de conexiuni ale caselor pentru apa potabila facute din plumb, material care pune in pericol calitatea apei potabile. Normele Uniunii Europene au redus particulele de plumb permise de la 25 mg /l la 10 mg /l, din decembrie 2013. Terra a inventat o solutie speciala pentru reinnoirea tevilor mici de plumb pentru a rezolva aceste probleme. Un alt domeniu cu potential este cel al cablurilor optice, noi oferind solutii rapide de instalare.


Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI