Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 117

TERRA prezinta cele mai puternice mini sisteme de foraj orizontal dirijat din segmentul lor

23.11.2015
TERRA prezinta cele mai puternice mini sisteme de foraj orizontal dirijat din segmentul lor
De 40 de ani, Terra, dezvolta si produce in inima Elvetiei sisteme de inalt nivel tehnologic pentru montarea cablurilor sau conductelor subterane, fara sapare de santuri (trenchless). Una dintre principalele game de produse Terra sunt mini sistemele de foraj orizontal dirijat, masini care sunt operate nu de la suprafata solului, ci dintr-o fosa sapata la mica adancime. Acest mod inteligent de foraj are multe avantaje comparativ cu platformele de foraj normale, unul dintre acestea fiind spatiul redus de lucru de care are nevoie.


TEXT: Dan SCARLAT

Cand Terra a dezvoltat primul mini sistem de foraj orizontal dirijat ("pitlaunched machine") "Terra Mini- Jet", a fost inedit pentru clienti sa vada si sa inteleaga noua modalitate de forare. Principalele avantaje de a fora dintr-o fosa sunt economia de timp si bani. Deseori, pur si simplu nu este posibila forarea cu o foreza clasica, datorita fie spatiului ingust, fie diferentelor de nivel ale solului (cum at fi in zonele montane, unde este greu de gasit o zona plata). Mini sistemele sunt compacte si necesita putin spatiu pentru instalare. Statia de mixare si pompare, ca si unitatea de propulsie, stau in afara fosei pentru a reduce dimensiunile acesteia. Pentru Terra-Jet TJ 3008 ES, o cavitate de 2,7 metri in lungime este necesara, in timp ce pentru Mini-Jet se reduce pana la 1,3 metri. Cu aceste utilaje startul forarii se face direct la adancimea conductei finale, in timp ce in cazul masinilor de foraj orizontal dirijat obisnuite este nevoie de o forare suplimentara oblica de 5-10 metri, pana se atinge adancimea necesara.

REGELE SEGMENTULUI - TERRA-JET TJ 3008 E
Terra-Jet este un utilaj din categoria "pitlaunched" dezvoltat in urma unei colaborari de aproape doi ani cu contractantul elvetian Schenk. Principala cerinta a clientului a fost ca masina sa nu fie mai lunga de 2,0 m, mai lata de 0,9 m, si sa poata lucra cu prajini lungi de un metru. Rezultatele au fost promitatoare, modelul putand efectua foraje de pana la 100 de metri in lungime si poate trage conducte intr-o gaura cu diamentrul de pana la 420 mm. Gaurile pot avea curbe cu o raza minima de curbura de r = 24 m.
Cuplul ridicat de 3000 Nm si fortele de impingere si tragere de 80 kN (8 tone) sunt unice. Vorbim de cel mai puternic utilaj "pit-launched" din lume in segmentul sau, permitand forare orizontala dirijata in conditiile unui sol de duritate ridicata. In special in combinatie cu capul percutant pneumatic, Terra-Rock reprezinta o solutie si pentru forarea in piatra. O caracteristica inteligenta este ca Terra-Jet 3008 ES poate opera fie dintr-o fosa, fie de la suprafata, in functie de alegerea operatorului. Utilajul are un design modular, principalele componente fiind cadrul, unitatea hidraulica si statiile de mixare si pompare. Cu doua circuite hidraulice separate, pentru impingere si rotatie, 3008 ES poate operat simultan la cuplu maxim si forta maxima de impingere sau tragere.


PUTERNIC SI COMPACT – MINI-JET MJ 1600
Mini-jet MJ 1600 este un utilaj inovator de tip "pit lauched", care ofera un cuplu de 1600 Nm si o forta de impingere/tragere de 6 tone. Cu acesta, toate avantajele unui astfe de utilaj sunt grupate intr-un singur echipament. A fost special dezvoltat pentru regiunile montane elvetiene, unde deseori este greu de gasit suficient spatiu sau suplafete plate, iar conditiile subterane sunt dificile. Terra a patentat o propulsie speciala cu doi cilindri, capabili sa opereze saua inainte si inapoi fara pierderi de putere, ceea ce este unic in lume. Cu Mini-Jet se poate fora 50 de metri si trage conducte de pana la 300 mm diametru. Prajinile lungi de 0,5 m sunt individual frezate dintr-o singura bucata de otel. O raza de indoire de 15 m poate fi atinsa – de asemenea o caracteristica unica in segment. Mini-Jet este de asemenea disponibil si intr-o versiune in care utilajul este in camin si operatorul poate lucra de deasupra caminului.


SIMPLU SI INTELIGENT - TERRA-JACK TJA 125Un alt echipament foarte inteligent este Terra- Jack, care se pozitioneaza intre un instrument de strapungere subterana ("cartita") si un mini sistem de foraj orizontal dirijat. A fost proiectat pentru conexiuni specific casnice cu lungime de maxim 30 de metri si diametru de 130 mm.
Este ideal pentru lucrari de subtraversare strazi, diferenta fata de un mini sistem HDD fiind ca nu necesita betonita pentru lucru deoarece doar compacteaza radial solul, ca o "cartita". Pe de alta parte, comparativ cu o scula pneumatica de strapungere subterana, TJA 125 are capacitatea de a fora dirijat in sol moale (pamant, lut, nisip sau pietris). Capul de foraj dispune frontal de o zona directionala asimetrica, care permite forarea in linie dreapta sau dirijata. Prajinile pot fi rotite cu ajutorul unui levier actionat manual, astfel actionandu-se capul directional. In plus, o sonda electrica montata in acesta permite localizarea sa continua. Atunci cand miscarea de rotatie inceteaza, capul directional vireaza in functie de
modelul acestuia, la o raza maxima de 25 m.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI