Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 118

Bosch transforma masinile conectate in asistenti personali

08.01.2016
Bosch transforma masinile conectate in  asistenti personali

Pentru conducatorii auto, a avea internet in interiorul automobilului este mai mult decat o dotare suplimentara convenabila, ci confera conducerii auto un plus de siguranta si eficienta. Bosch va ilustra acest lucru in cadrul targului CES 2016 din Las Vegas printr-o serie de functii si sisteme de asistenta conectate. De asemenea, compania va demonstra cat de facila este operarea acestor sisteme, cu ajutorul carora distragerea atentiei conducatorului auto este redusa la minimum. Organizatorii CES au acordat companiei Bosch un premiu pentru cel mai recent produs dezvoltat, un ecran tactil care genereaza senzatia butoanelor reale prin intermediul feedback-ului haptic. De asemenea, standul Bosch din Las Vegas va oferi in avanpremiera o prezentare practica, in timp real, a conducerii automatizate si a conectivitatii autovehiculului inteligent.


Automobilul: asistentul cu adevarat personal al conducatorului auto

Bosch va oferi o perspectiva asupra automobilului viitorului in sala North Hall, unde vizitatorii automobilului de prezentare Bosch vor putea experimenta un nou tip de interactiune dintre oameni si tehnologie. "Distragerea atentiei conducatorului auto este redusa la minimum prin furnizarea informatiilor adecvate la momentul oportun", a declarat Directorul General Executiv (CEO) Bosch, Dr. Volkmar Denner, in cadrul conferintei de presa sustinute la CES 2016 in Las Vegas. In interiorul automobilului de prezentare, tabloul de bord si consola centrala au fost transformate intr-un afisaj electronic. Informatiile afisate pe acest ecran urias se modifica in functie de mediul inconjurator in care ruleaza vehiculul. Daca un pieton se apropie din partea dreapta, este declansata o secventa de iluminare pentru a avertiza conducatorul auto. De asemenea, sunt luate in considerare preferintele conducatorului auto precum si insemnarile sale din jurnal. Spre exemplu, in cazul in care o programare este anulata, automobilul viitorului va indica automat ruta catre urmatoarea programare din jurnal. Conducatorii auto vor putea activa pilotul automat pentru a castiga si mai mult timp si pentru a realiza calatoria mai relaxati.

Insa automobilele conectate ale viitorului vor putea face mult mai mult. Prin intermediul unei conexiuni la casa inteligenta, acestea vor face posibila operarea functiilor gospodariei precum incalzirea sau sistemele de securitate in orice moment. Spre exemplu, in cazul in care un curier ar incerca sa livreze un colet nefiind nimeni acasa, va fi necesara numai atingerea ecranul vehiculului cu un deget pentru a permite curierului sa depuna coletul in interiorul casei si sa confirme receptia. Interactiunea cu tehnologia va putea realmente sa aiba forme variate, putand astfel sa confere siguranta si confort. "Infotismentul" conectat va permite conducatorilor auto sa navigheze nu doar prin trafic ci si prin activitatile zilnice. Ei vor putea sa il utilizeze pentru a accesa servicii online si aplicatii pentru telefoane inteligente - si vor putea sa il controleze utilizand gesturi si voce, ca si cum ar vorbi cu un pasager. Acest lucru va transforma automobilul in asistentul cu adevarat personal al conducatorului auto.


Un ecran tactil care ofera senzatia unor butoane reale

Anterior prezentarii din cadrul targului, Bosch a primit Premiul CES 2016 pentru inovatie la categoria Sisteme audio/video integrate in autovehicul pentru un nou ecran tactil. Acest dispozitiv poate genera diferite texturi ale suprafetei, facand posibila perceperea tactila a elementelor pe afisaj. Acest tip de feedback haptic faciliteaza operarea aplicatiilor de infodivertisment, precum navigare, radio si functii ale telefonului mobil inteligent. Adesea, conducatorii auto nici nu vor avea nevoie sa priveasca informatiile de pe ecran pentru a le manevra, putand astfel sa se concentreze asupra drumului. Ecranul genereaza senzatia de suprafete dure, netede si cu anumite tipare pentru a indica diferite functii si butoane; pentru a face o selectie, butonul trebuie apasat mai ferm. Ceea ce face ca aceasta functionalitate sa fie speciala este faptul ca ecranul tactil nu arata diferit fata de un ecran normal - cu toate acestea, insa, confera utilizatorului impresia ca apasa butoane reale.


Nu trebuie sa va mai temeti de conducatorii auto aflati pe contrasens: ingerul pazitor vine din Cloud

Conectivitatea face ca informatiile pentru conducatorul auto sa fie mai actualizate decat au fost vreodata. Acest lucru este in special important in privinta conducatorilor auto care ruleaza pe contrasens. In general, dureaza cateva minute pana ce statiile radio emit avertizari pe calea undelor, insa o treime din incidentele provocate de conducerea pe contrasens se incheie dupa numai 500 metri. Bosch dezvolta in prezent un nou tip de avertizare privind conducatorii auto aflati pe contrasens bazat pe tehnologia cloud, care comunica conducatorilor auto orice pericol la numai zece secunde dupa ce a intervenit. Avand forma simpla a unui modul software, acesta poate fi integrat, cu costuri reduse, intr-o aplicatie pentru telefonul inteligent, precum aplicatia Bosch myDriveAssist sau in sistemele curente de infotisment. Pentru a detecta conducerea pe contrasens, functia bazata pe tehnologia cloud compara deplasarile reale, anonimizate ale vehiculelor de pe autostrazi cu directia de deplasare permisa. Daca exista o discrepanta, conducatorii auto aflati pe contrasens sunt avertizati cu privire la eroarea lor in cateva secunde. In acelasi timp, automobilele din apropiere care circula in directia opusa sunt avertizate de pericol. Incepand din anul 2016, noua functie va fi disponibila sub forma de serviciu cloud.


Sistemul de pilot automat Highway Pilot va spori siguranta rutiera incepand din 2020

Conducerea cu un nivel inalt de automatizare va spori in continuare siguranta traficului rutier. Aceasta inovatie va fi functionala pe autostrazi din 2020. Potrivit previziunilor cercetatorilor Bosch privind accidentele rutiere, automatizarea sporita poate reduce semnificativ numarul accidentelor – cu pana la o treime numai in Germania. La targul CES 2016, Bosch va prezenta senzorii si sistemele necesare calatoriilor automatizate, integrate unui alt vehicul pentru demonstratii in cadrul Sands Expo. Vizitatorii vor afla cum functioneaza Highway Pilot, un sistem cu inalt grad de automatizare care preia toate sarcinile si responsabilitatile conducatorului auto pe autostrada. Aceasta tehnologie este deja in curs de testare pe drumurile publice. Bosch testeaza conducerea automatizata pe autostrazi nu numai in Germania si Statele Unite, ci si in Japonia.

In viitor, automobilele vor putea de asemenea sa aiba o mai buna vizibilitate dupa curbe si sa stie care sunt punctele periculoase, datorita unui flux de informatii in timp real transmis de internet cu privire la localizarea ambuteiajelor, santierelor de constructii si accidentelor. Aceste date vor functiona precum un "orizont conectat" electronic si vor conferi automobilelor o perspectiva si mai buna asupra drumului, sporind astfel si mai mult siguranta si eficienta.


Automobilele, nu conducatorii auto, sunt cele care vor trebui sa gaseasca un loc de parcare

Fiecare calatorie se incheie cu parcarea vehiculului. Pentru a facilita aceasta actiune, Bosch dezvolta o noua functie denumita parcare cu valet automat. Aceasta solutie face mai mult decat sa scuteasca conducatorii auto de sarcina de a gasi un loc de parcare vacant intr-o parcare acoperita, ea permite automobilelor sa se parcheze singure. Conducatorii auto pot pur si simplu sa lase automobilul la intrarea in parcarea acoperita. Utilizand o aplicatie a telefonului mobil inteligent, acestia pot da instructiuni automobilului sa isi gaseasca un loc de parcare. Cand sunt gata de plecare, acestia isi pot chema automobilul la punctul de preluare in acelasi mod. Parcarea complet automata se bazeaza atat pe infrastructura inteligenta a parcarilor acoperite, cat si pe sistemele de senzori integrate ale masinii - si pe conectivitatea ambelor. Senzorii din pavaj furnizeaza informatii actuale privind localizarea spatiilor libere de parcare, astfel incat automobilele sa stie unde sa se indrepte. Bosch nu doar dezvolta functia de parcare complet automata, ci si produce intern toate componentele necesare in acest sens.
Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI